Woensdag 28 januari 2015 

De laatste dag was aangebroken. We ontbeten nog met ze allen waarna we afscheid van elkaar namen en ieder zijns weegs ging. Eén van onze laatste afspraken was bij Marc Colin in Gamay-Saint Aubin. 

MARC COLINMarc ColinDamien Colin

In de kelder van Marc Colin is een ruimte speciaal ingericht als proeflokaal, met kaarten van de Bourgogne aan de wand, een tafel en stoelen en toch ook fijn: een aangename temperatuur. Damien Colin legde het verschil uit, in zijn opzicht, tussen 2012 en 2013: "2012 is een jaar waarin de wijn niet te moeilijk is, weinig zuren heeft en jong te drinken is, de wijn uit 2013 heeft meer fruit, frisheid en is iets complexer". De wijn uit 2013 is nu te drinken maar ook goed weg te leggen. Eind september heeft hij geoogst, wat ook later is dan normaal. Het probleem van weinig opbrengst van de afgelopen 5 jaar is ook hier aanwezig, "wij hebben minder wijn tot onze beschikking dan er gevraagd wordt", vertelde hij. We begonnen met rode wijnen. Co zei hierover: "De wijnen van dit huis hebben altijd een hoog 'pret-gehalte'". Hierna volgden 6 witte wijnen. Hierover zei Damien dat hij een wijn wil maken die fris is en een lange afdronk heeft, "daarom moet je steeds blijven zoeken en nieuwe methodes uitproberen". Zijn nieuwste methode is het gebruik van grote vaten van 30 hl om de wijnen voor meerdere jaren fris te houden. Zo'n vat heet in het Frans een 'foudre'. De wijnen worden 12 maanden in de 'foudre' gelaten om ze vervolgens 6 maanden in een stalen vat te doen. Dit heeft als resultaat dat de wijnen minder met zuurstof in aanraking komen en daardoor frisser zijn. De laatste 2 wijnen waren Chassagne-Montrachet, een 'villages' en een Premier Cru. Vervolgens pakte Damien een wijn zonder etiket en wij wisten het al: blind proeven. De wijn werd ingeschonken en al gauw vlogen de observaties over de tafel over de kleur, de geur, de structuur, etc. We gokten op 2009 maar het was 2007, dus we zaten dichtbij. 

VINCENT BOUZEREAUBouzereau

Domaine Bouzereau is een nieuw contact waar wij een aantal witte wijnen gingen proeven. Hij heeft een heel grote kelder met allemaal departementen en veel vaten. Vincent bezit 10 ha aan wijngaarden. Een bijzonderheid was dat hij 2 wijngaarden heeft met dezelfde kweeksoort aan wijnstokken, maar op een verschillend stukje grond waardoor deze wijnen toch een totaal verschillende smaak hebben. We volgden hem zijn kelder door waar we de ene mooie wijn na de andere kregen. Toen Co hem vroeg of hij Diam-kurken gebruikt (geperste kurk die gegarandeerd geen kurksmaak geeft) vertelde hij dat hij ze niet op al zijn wijnen gebruikt, maar wel op een aantal. Dit was een kort bezoekje maar wel een krachtige.

Carine Hartman
Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle

Voor het verslag van dag 1: klik hier
Voor het verslag van dag 2: klik hier

Bourgogne paardBourgogne snoeiafval verbranden