Dinsdag 2 februari 2016

Om 8:00 uur zaten we deze ochtend weer aan het ontbijt. Weer heerlijk geslapen, al hadden de heren om 5:00 uur wel last van de vuilniswagen. Vandaag staan er weer 5 boeren op het programma. Het is ongeveer 11 graden en het is droog!

9:00 uur – Domaine Jayer Gilles

Om stipt 9:00 uur waren we bij Domaine Jayer Gilles waar we werden opgehaald door Gilles zelf. Zoals altijd wilde de hond des huizes meelopen, wat dit keer niet mocht. Allereerst proefden we de witte wijnen uit de grote tanks gevolgd door de rode wijnen die op vat in de kelder liggen. De kelder is erg vochtig, de schimmel stond op de muur en het pad was nat geworden van al het vocht. Bij deze Domaine gebruiken ze bij het proeven geen crachoirs, uitspugen gaat gewoon op de grond of tussen de vaten. 2014 was ook voor dit Domaine een goed jaar! Het zijn wijnen waar je veel hout en tannine proeft, maar die je jaren kunt laten liggen waardoor dit verzacht en je een prachtige wijn over houdt.

10:30 uur – Domaine Jean Grivot

Vanuit Magny les Villers reden we door naar Vosne Romanée, hét bekende dorpje in de Bourgogne. We werden ontvangen door de dochter: Mathilde. Zij werkt nu samen met haar vader aan het ontwikkelen van hun wijnen. We kregen de wijnen te proeven uit 2014, die in de tanks lagen zodat de wijnen zich kunnen mengen. Ook bij dit Domaine is de conclusie dat 2014 een zeer goed jaar is! De wijnen zijn fruitig, elegant, fijn maar zeker ook complex. Als afsluiter dronken we de Richebourg, weer een topper als afsluiting. Na het proeven liet Mathilde ons nog de nieuwe aanbouw zien mét dakterras met prachtig uitzicht over het dorp en omliggende wijngaarden.

Lunch

Voor de lunch reden we naar het dorp Santenay, waar we gingen eten bij Le Terroir. Hier hebben we onder andere lekker coq au vin, kip en dorade gegeten. De kip was een beetje droog, maar dat mocht de pret niet drukken. Na deze lunch gingen we door naar onze volgende afspraak: Domaine Moreau.

14:00 uur – Domaine Moreau

We werden ontvangen door Alexander Moreau die ons meenam naar de kelders. Deze liggen half boven de grond, waardoor het hier niet zo koud was. Ook hier geldt dat 2014 een zeer goed en toegankelijk jaar is. Bij dit Domaine maken ze gebruik van 5 tot 6 jaar oude vaten, waardoor er een minder harde houtspaan in voorkomt. De wijnen hebben minder tannines, waardoor ze zeer toegankelijk zijn. De witte wijnen van dit Domaine zijn een echte aanrader! Het zijn wijnen die zowel jong als oud gedronken kunnen worden. De rode wijnen hebben de afgelopen jaren een verandering doorgemaakt. Nu Alexander het stokje van zijn vader heeft overgenomen, zijn de rode wijnen een stuk zachter geworden: heerlijk!

16:00 uur – Domaine Sauzet

Vanuit Chassagne Montrachet gingen we door naar Puligny Montrachet, naar Domaine Sauzet waar Gerard Boudot ons verwelkomde. We gingen de nieuwe proefruimte in waar we de witte wijnen te proeven kregen. Wauw! Wat een wijnen zijn dat. Van de Bourgogne Blanc tot aan de Folatières en de Grand Cru, allen zijn heerlijke wijnen! Velen kunnen zowel jong gedronken worden als over een aantal jaar. De wijn Champ Canet komt van de oudste wijngaard van het Domaine: 85 jaar oud! Meneer Boudot wees op de kaart precies aan waar de wijngaarden van Sauzet zich bevinden. We zijn allen tot dezelfde conclusie gekomen: de wijnen van Domaine Sauzet zijn echt geweldig en behoren tot onze favorieten!

17:00 uur – Domaine Michel Juillot

De laatste stop van de dag was bij Domaine Michel Juillot. We werden ontvangen door medewerker Alex en Laurent Juillot. Ook hier klonk de tendens dat 2014 zeer toegankelijk is. We kregen 3 witte en 4 rode wijnen te proeven. Dit jaar is er een verschil in smaak in vergelijking met de voorgaande jaren, de wijnen zachter zijn en toegankelijker. De premier crus stonden er zoals altijd goed bij. Tijdens het proeven kwam ook de ‘oude baas’ nog even langs om een hand te schudden.

Diner

Na Juillot gingen we terug naar ons hotel om vervolgens te gaan eten bij restaurant La Lune. Dit was een nieuw restaurant voor ons maar wordt volgens TripAdvisor bekroont met de hoogste waardering. Het is een klein Japans/Frans restaurant waarbij mensen aan tafels kunnen zitten, maar ook aan de bar. Wij zaten aan de bar, precies tegenover de kok en konden dus alles volgen. Bij dit restaurant kan je hapjes kiezen zoals bij een tapas bar. We kregen een ‘verrassingsmenu’ met diverse hapjes. Bij elk gerecht was onze reactie: Wauw!!!! Wat is dit lekker!!! Er werden verrast met zoveel verschillende smaken. Het is daarnaast erg leuk om goed te kunnen zien hoe de kok het gerecht op tafel zet. Daarnaast is het zeer betaalbaar! Kortom: ben je in de buurt van Beaune, ga zeker even naar naar La Lune (wel reserveren!), het is absoluut de moeit waard en een zeer welkome afwisseling van de meer klassieke restaurants!! De perfecte afsluiting van dag 3.

Tjeska Hartman
Henri Bloem Zwolle 

Voor het verslag Bloem in de Bourgogne 2016 dag 1: klik hier.

Voor het verslag Bloem in de Bourgogne 2016 dag 2: klik hier.