Ooit van Rotgipfler of Zierfandler gehoord. Nee? ik ook niet, totdat ik in Düsseldorf bij de grootste wijnbeurs van Europa, bij Weingut Johanneshof Reinisch ging proeven. Zelden was ik zo verrast. Wat een prachtige, maar onbekende wijnen. Ik zag dan ook gelijk mogelijkheden… dit moet naar Nederland!

Weingut Johanneshof Reinisch, geleid door de gebroeders Reinisch, is gelegen in de Thermenregion ten zuiden van Wenen, wat één van de warmste en meest zonnige streken van Oostenrijk is. Het wijngoed heeft in totaal 40 ha. aan wijngaarden op de mooiste en beste plekjes in de regio. Wat hun zo bijzonder maakt is het gebruik van inheemse witte druiven zoals de Rotgipfler en de Zierfandler. Deze druiven staan uitsluitend in de Thermenregion aangeplant en zijn dan ook de specialiteit van de regio.

Van de Rotgipfler wordt een wijn gemaakt die vol, licht kruidig en crèmig van smaak is. Heerlijk bij een mooi, elegant visgerecht. De Zierfandler wordt gebruikt in een blend met de Rotgipfler, Gumpoldskirchner Tradition (€ 10,95) genaamd. Deze wijn is wederom vol in het fruit, heeft een klein zoetje en een rijke afdronk. Wat mij betreft een wijn die je uitstekend kan toepassen bij de Aziatische keuken.
Natuurlijk hebben de gebroeders Reinisch ook traditionele druiven aangeplant. De “Dialog” , een niet alledaagse blend van Sauvignon en houtgelagerde Chardonnay, is hier een voorbeeld van. Heerlijk als aperitief, maar ook uitstekend bij een mooie pastaschotel met vis.  

Internationaal is Johanneshof Reinisch, in Oostenrijk behoort het wijngoed al jaren tot de absolute top, doorgebroken met zijn Pinot Noir . Een prachtige elegante rode wijn (Bourgogne stijl), die iets gekoeld uitstekend tot zijn recht komt bij bijvoorbeeld een kipgerecht. Een andere bekende rode wijn is de Sankt Laurent , een druif verwant aan de Pinot Noir. Deze komt wat krachtiger en kruidiger over en kan daardoor prima bij kalfs- of rundvlees.

Een klassieker van Reinisch, maar bij ons wat onbekender, is de Alter Rebstock. Deze blend van Sankt Laurent, Zweigelt en Blaufränkisch zit boordevol rijp en rond vlezig fruit, heeft zachte frisse zuren en aangename tannines. Een wijn waar alles in zit en die uitstekend combineert met krachtige vleesgerechten, stevige pasta’s en rijpe kazen.

U leest het, een prachtige range aan wijnen en wat mij betreft een fantastische aanvulling op ons assortiment. Het enthousiasme van de gebroeders Reinisch deed de rest. Voordat we het wisten waren ze in Nederland om de wijnen te promoten. Zo maakten de wijnen een vliegende start. Inmiddels hebben vele mensen al kennis gemaakt met hun wijnen. U nog niet? Loop dan eens binnen bij ons in de vinotheek aan de Asselsestraat 52 in Apeldoorn. U zult versteld staan van ons Oostenrijkse wijn assortiment!

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde RV

LET OP: De in dit artikel genoemde wijnen zijn verkrijgbaar bij Henri Bloem Apeldoorn.