Januari; de tijd voor goede voornemens. Een veel voorkomende: gezonder eten.
Met bewust gezond eten ben ik opgevoed. Ik hou me (bijna) altijd aan mijn dagelijkse portie groente (300 gram), fruit (2 stuks), vezels, water (2 liter) en wijn (2 glazen J). Daarnaast eet ik veel volkorenproducten en probeer ik twee keer per week vette vis te eten.
Van die vette vissen zijn er (helaas) maar vijf:  zalm, makreel, haring, ansjovis en sardines. Oftewel: de vette vijf!
Heerlijk, gezond en ook nog eens perfect te combineren met jawel: WIJN!
Een overzicht van de meest vette (lees: heerlijke, perfecte, stoere, gave) wijnen bij deze vette vijf:

Zalm
Zalm bereiden we in Nederland op veel verschillende manieren. Juist die bereidingswijze is van reuze belang bij de wijnkeuze.
Wijnen die passen bij zalm die puur natuur wordt bereid door hem te pocheren of te bereiden in de oven zonder al teveel kruiden en/of sauzen, zijn kwaliteitswijnen van de Riesling druif( Spätlese) uit de Moezel, wijnen van het druivenras Chardonnay uit de Bourgogne (Saint-Veran, Pouilly-Fuissé, Chablis), Chardonnay uit de Nieuwe Wereld (Chili, Argentinië, Australië, Zuid-Afrika of Nieuw-Zeeland) of een eersteklas rosé bijvoorbeeld (Tavel of Bandol).
Wijn bij gerookte zalm: Chablis, Champagne, Riesling (Elzas), Chardonnay met hout uit de Nieuwe Wereld of Macon Blanc uit de Bourgogne. Maar ook met rode wijn slaat u de plank niet mis; bijvoorbeeld met een Cru uit de Beaujolais of een Pinot Noir uit de Elzas of Nieuwe Wereld.
Wijn bij gegrilde Zalm:  wijnen met een hoog smaakgehalte en die krachtig zijn, zoals voor wit Sancerre, Pouilly Fumé, Sauvignon de Touraine of Sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland, Chablis, Macon Blanc, niet houtgerijpte Chardonnay uit de nieuwe wereld. Ook hier past rode wijn bij, neem een lichte Pinot Noir, Merlot of een Beaujolais Villages.
Bij gebakken zalm in boter of zalm met romige sauzen kies je altijd voor een romige wijn die ook wat vettig overkomt, zoals een op hout gerijpte Chardonnay.

Makreel
Makreel eten we  vaak gerookt. Dan is daar lekker bij: Moezelwijn (Riesling), Muscadet uit de Loire of een Riesling uit Australië of de Elzas.

Haring
Een klassieke combinatie bij haring is een Manzanilla of Fino sherry (echt de moeite waard om te proberen!) maar andere combinatie zijn een Muscadet Sèvre et Maine, Sauvignon de Touraine, Bordeaux sec, Entre-Deux-Mers, Soave Classico of een Frascati.

Ansjovis
Voor de liefhebber schenkt u een Manzanilla of Fino sherry bij deze vette visjes. Maar een Muscadet uit de Loire of een Spaanse rosé past ook prima!

Sardines
Als je in Portugal bent, ruik je dag in dag uit die heerlijk geroosterde sardines. Fantastisch in combinaties met een frisse witte wijn als Vinho Verde, Soave of Muscadet.

Met deze combinaties wordt het echt veel gemakkelijker om twee keer in de week vette vis te eten en uw Omega 3 gehalte op peil te houden. Eet smakelijk en geniet van deze vette wijn/spijs combinaties!