IJstijd! Op het nippertje toch nog winter…en zoals we de laatste jaren in NL gewend zijn: lekker extreem meteen: 10 graden onder nul, we hebben het er maar mee te doen!
Op het moment dat het minteken op de weersvoorspellingen verschijnt piept heel de wijnwereld over ‘warme winterwijn’, een ‘verwarmend glaasje port’…blablabla…saai! Dat weten we toch wel…wanneer het koud wordt geeft mijn lijf vanzelf wel aan wanneer het zin heeft in dat glas vol, warm, zwoel, rood. Dus dat is geen verkooptruc voor mij.
Ik denk bij kou, sneeuw, ijs aan IJswijn/Eiswein/Icewine (in volgorde op z’n Nederlands, Duits, Canadees).
Ik ben blij dat ik tijdens die nachten van -10 graden warm onder mijn dekentje lig, maar denk eens aan die mensen die bij minimaal -7 graden met de hand druiven moeten plukken.
Ijswijn wordt namelijk gemaakt van druiven die lange tijd aan de wijnranken hangen en pas in de winterperiode worden geplukt, als ze door nachtvorst bevroren zijn. De temperatuur mag dan niet hoger zijn dan -7 °C. Als de nachtvorst niet vroeg genoeg optreedt, kunnen de druiven beschimmelen en kan er niet geoogst worden om er IJswijn van te maken.
Er wordt daardoor maar weinig IJswijn geproduceerd, een vrij unieke wijn dus!


De bevroren druiven bevatten veel suiker, smaak- en geurstoffen. Door tijdens de persing het bevroren water te verwijderen ontstaat er een zeer geconcentreerde maar ook zoete wijn.
Een echte dessertwijn dus. Maar wel eentje die naast zoetheid ook voldoende frisse zuren bevat. 
Heerlijk bij de wat frisse, fruitigere desserts dus. En dat kunnen ook prima warme winterdesserts zijn: denk aan warme appelcrumble uit de oven, cheesecake met warme kersen, warme tutti frutti, warme perzik met mascarpone. Heerlijk winters allemaal!
Bent u zich aan het voorbereiden op uw skivakantie binnen enkele weken? Denkt u dan ook aan die warme apfelstrüdel ‘s middags op de piste of ‘s avonds als dessert bij een dag lang inspanning?
Denk dan (‘s avonds dan) ook eens aan dat glaasje Eiswein.
In Oostenrijk maken ze een (zeer exclusieve) Eiswein van de Grüner Veltliner druif.
In Duitsland is de Rieslingdruif voor Eiswein het meest favoriet. Canada en de Verenigde Staten gebruiken voor hun Icewine naast de Riesling vooral ook de Vidal blanc.

Tekst: Eline Jaarsma