Kurken OgierOp dit moment is er naar onze overtuiging maar één gebied voor betaalbare kwaliteitswijnen met duidelijke ‘terroir’-karakters uit Frankrijk dat het verschil maakt, de Rhône. Uitsluitend positieve berichten bereiken ons uit deze streek. In het Noorden en Zuiden worden voor rood en wit de laatste decennia geweldige wijnen gemaakt.
Wit is aanzienlijk in kwaliteit gestegen, maar ook rood is aan een opvallende kwaliteitsverbetering bezig.

Met oogst 2010 heeft u een groot en klassiek jaar in uw kelder liggen, van Côte-Rôtie in het uiterste Noorden tot Chateauneuf-du-Pape in het uiterste Zuiden. Echter, na uitgebreide proeverijen ter plekke en in ons proeflokaal, blijkt ook oogst 2011 van een ongekende schoonheid, wit heeft een bijzondere expressie en een charme waar u niet omheen kunt. Rood kenmerkt zich in een uitbundige stijl, zeer smaakvol, rond en komt wat sneller op dronk dan 2010. En er is meer. Wij vinden nog steeds dat de Rhône, na Bordeaux en Bourgogne, Frankrijks belangrijkste gebied is voor betaalbare kwaliteitswijnen.

We vrezen echter dat het niet lang meer zal duren totdat ook dit gebied ontdekt zal worden door de Aziaten, waarvan we weten dat ze steeds meer andere gebieden dan Bordeaux aan het uitkammen zijn. U weet inmiddels wat hier de gevolgen van zijn. In de Rhône wordt volume gemaakt en juist dat gegeven is funest voor de prijsontwikkeling bij een verhoogde interesse. Voorlopig is het echter nog niet zo ver en om die reden kunnen we u een uitgelezen pakket met de parels uit de Rhône van 2010 en 2011 aanbieden, tegen uiterst gunstige prijzen.

Witte wijnen uit het Noorden van 2010 en 2011.

Beide jaren zijn voor witte wijnen van uitzonderlijke klasse. Oogst 2010 bezit iets meer concentratie en misschien een iets mooiere vulling en lengte. Het jaar 2011 heeft een expressiever karakter, presenteert zich ronder en is iets frisser. Wij schatten in, dat de jaren een identieke rijpinspotentie hebben. De druivensoorten Viognier, Marsanne en Roussanne zijn hier de belangrijkste voor de productie van wit. De kwaliteitsverbetering van de afgelopen jaren zet zich door, de wijnen zijn minder gevoelig voor vroegtijdige oxidatie. Ze zitten mooier in hun zuren en hebben veelal een volle kruidige smaak. Wij vinden dat de witte Rhônewijnen een eigen plaats verdienen naast witte Bourgognes en misschien op gastronomische gebied beter combineren. Wij adviseren beide jaren te drinken voordat ze 5-6 jaar oud zijn. Een enkele uitzondering kan langer mee, zoals bij de diverse producenten staat omschreven.

Rode wijnen uit het Noorden van 2010 en 2011.

In het Noorden kwam in 2010 na de koude winter een nat voorjaar. De stokken hadden in het gehele gebied veel last van coulure, hetgeen resulteerde in een relatief kleine oogst. De zomer was aanzienlijk koeler, hierdoor verliep de rijping juist langzamer, stabieler en daardoor beter. De opbrengst liep gelukkig in de zomer niet terug, maar bleef op hetzelfde niveau. Uiteindelijk resulteerde de oogst in aantrekkelijke rijpe wijnen in een frisse stijl, een geweldige vulling met uitstekende zachte tannines. De wijnen hebben een geweldige concentratie en bezitten schoon knisperend fruit. De door ons geselecteerde wijnen hebben een geweldige balans en presenteren zich aromatisch. De wijnen kunnen uitstekend rijpen (7-15 jaar).

In 2011 was de oogst in volume iets groter dan 2010. Het voorjaar had al meteen warm zomerweer met een uitstekende bloei. Gevolgd door een koelere en vochtiger juli, met weer geweldig mooi weer tot achterin augustus. De wijnen presenteren zich iets lichter dan die uit 2010, hebben uitstekend fruit en een sappige fruitgedragen smaak. Het zijn charmeurs in de dop. De wijnen kunnen goed rijpen (4-12 jaar) en de beste nog wel 5 jaar extra. Het mooiste aspect aan deze wijnen is echter dat ze er nu al waanzinnig aantrekkelijk bij staan, we verwachten dat dit de stijl van de toekomst gaat worden.

Rode wijnen uit het Zuiden van 2010 en 2011.

We kunnen er niet omheen, oogst 2010 is waarlijk groots en bezit een zeldzaam klassieke conditie. De wijnen hebben dankzij de iets koelere zomer een zekere frisheid met goede zuren. De oogst is echter wel zeer klein (40% minder dan 2009) doordat de belangrijkste druif hier, de Grenache, een slechte bloei (coulure) had. In het voorjaar viel er voldoende regen en de warme zomer is vergelijkbaar met 2007. De druiven ondergingen een perfecte fenolische rijping. De wijnen zitten zeer goed in hun alcohol en halen soms wel 16,5% voor de topcuvée’s. Echter bij grote jaren maakt de geweldige concentratie van de wijnen dat het niet storend aanwezig is. Daarnaast bezitten de wijnen een uitstekende en vooral boeiende terroir-expressie die we zelden tegen komen.

De rijpe tannines zijn aanwezig en geven een uitstekende rijpingspotentie. Al deze ingredienten worden op een sensationele manier bijeengehouden door een geweldige fruitconcentratie. We plaatsen de wijnen op het niveau van de geweldige oogst van 2007, maar ze hebben een betere fraicheur. De wijnen kunnen uitstekend rijpen (5-15 jaar). De boeren die wij spraken omschreven 2010 als de rijkdom van 1990, de elegantie van 2005 en de kracht van 2007.

Oogst 2011 vergelijkbaar met 2009

Oogst 2011 is zeer goed tot uitstekend, vergelijkbaar met 2009, alleen de tannines van 2011 presenteren zich ronder en zachter. Het mooie hiervan is dat de wijnen, mede dankzij de fruitrijke conditie, zich eerder laten genieten, zonder aan rijpingspotentie te verliezen. Dit jaar was de lente zeer warm en droog, met iets meer regen gedurende de ook zeer warme zomer. De oneven rijping van de Grenache, de belangrijkste druif hier, maakte dat de kwaliteitsbewuste producenten selectief moesten oogsten om vervolgens uitstekende wijnen te maken. De alcoholgehaltes vallen voor oogst 2011 iets lager uit. We noteren bij onze producenten een uitstekende rijpheid, de wijnen bezitten een perfecte mix van fruit, kracht, kruidigheid en voldoende sap. Deze stijl zal in de toekomst belangrijker worden voor de producenten. De Syrah en Mourvèdre hebben dit jaar een iets belangrijkere rol gekregen, terwijl de wijnen hun volsappige, fruitrijke stijl behielden. De wijnen kunnen uitstekend rijpen (4-13 jaar).