Mijn moeder is een lieverd: ze brengt me al de hele week verse dahlia’s! Voor thuis en in de winkel. Wat een bloemenpracht geven deze divers gekleurde en gevormde planten.
En wat kan zo’n vers bosje iedere dag een hoop met je doen: je wordt er vrolijk van. Ook zonder zon ziet het er zonnig uit en de florale geuren stemmen je goed. Ik neem me voor de zoveelste keer voor: ik ga vaker naar de markt of bloemist.
In het Frans betekent bloem ‘la fleur’. Mooie taal, dat Frans. Mooi land ook. Mooie bloemen, koolzaad- en lavendelvelden.  En vooral ook heel veel mooie wijn!
Bij bloemen denk ik aan het voorjaar, de zomer. Tijdens de de zomer drink ik graag de ‘bloemenwijn’ Fleurie.
Fleurie is een fruitige, bloemige, frisse rode wijn en is één van de bekendste  Cru’s van de Beaujolais (ook wel ‘de koningin van de Beaujolais’ genoemd). De Beaujolais is bij velen beroemd (of wordt verdoemd) om de jonge primeurwijn die elk jaar op de 3e donderdag van november op de markt komt. Veel spannender zijn echter de topwijnen (één van de 10 Cru’s), waaronder deze Fleurie. De wijn uit dit subgebiedje van de Beaujolais doet zijn naam eer aan: fleurige en opgewekte wijn, boordevol  fruit. Beaujolais wijnen zijn voor 100% van de gamaydruif gemaakt. De gamay gedijt in het Beaujolais gebied zo goed door de typische bodem van graniet en kalk.

Omdat de Fleurie een hele zachte lichtvoetige smaak heeft met niet al teveel tannines, drink ik deze wijn graag als aperitief, bij een pastasalade met tomaat of bij een stukje vis (kabeljauw met mosterdsaus) of kip (coq au vin). Niet al te zware gerechten maar lekker zomers dus. Enigszins koel geserveerd het lekkerst (zo’n 16 graden).
En mocht de zon niet schijnen; een glaasje van deze Cru én dat bosje bloemen brengt u in de juiste ‘Fleurieuze’ stemming!