Marcelo Retamal, wijnmaker De MartinoDe wijnen uit het assortiment van Henri Bloem zijn gemaakt met passie, kennis en hard werken. Achter elke wijn schuilt het verhaal van de wijnmaker of wijnmaakster. Om eens in het hoofd van deze bevlogen vakmensen te kijken, gaan wij in deze rubriek in gesprek met hen.

In deze aflevering een gesprek met Marcelo Retamal van De Martino

Interviewer (IV): Waar heeft u het vak geleerd?

Wijnmaker (WM): De basis ligt in de collegebanken. Van oorsprong ben ik oenoloog. De kwaliteit en authenticiteit van wijn ligt bij de druiven. Daarom zijn factoren als klimaat, geologie, kennis van de bodem etc. zeer belangrijk. Dit leer je in beginsel door studie. Daarna had ik de mogelijkheid om gedurende 14 jaar elk jaar een maand te werken in wijngebieden over de hele wereld. Ik ben in Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Australië, Nieuw Zeeland en Argentinië geweest. Daar heb ik een schat aan ervaringen opgedaan.

IV: Wat is uw stijl van wijn maken, of wat is uw filosofie?

WM: Ik heb verschillende stijlen geprobeerd, altijd zoekende naar een identiteit in de vorm van originaliteit van wijn. De wijn moet herkomst uitdragen, dat is mijn filosofie van wijn maken.

IV: Welke wijn of wijnmaker heft uw stijl van wijn maken het meest beïnvloed?

WM: Niet direct één persoon, er zijn vele mensen geweest die invloed op mij gehad hebben. Tijdens mijn reizen naar wijngebieden over de wereld heb ik zeer interessante personen ontmoet.

IV: Hoe lang maakt u al wijn?

WM: Nu 15 jaar.

IV: Voor wie zijn uw wijnen bedoeld?

WM: De wijnen die ik maak zijn bedoeld voor consumenten. Wij maken geen wijn om de journalisten te behagen. Als we een goede score krijgen is dat prima, maar geen doel op zich.

IV: Welke raad kunt u meegeven aan iemand die overweegt uw vak te gaan uitoefenen?

WM: In mijn ogen is oenologie het mooiste wat er is. Ik adviseer niet om alleen naar de ‘wijnkant’ te kijken, maar ook naar de ‘wijnbouwkant’. De kwaliteit van de wijn is bijna 100% afhankelijk van de kwaliteit van de druiven. En, niet onbelangrijk, je moet iemand vinden die je begeleidt en voorziet van kennis en ervaring.

IV: Kunt u iets vertellen over de wijnen van vandaag de dag?

WM: I vind dat de meeste wijnen van vandaag helaas ten prooi zijn gevallen aan massa standaardisatie. En dat geldt niet alleen voor de goedkopere wijnen, maar ook voor de duurdere. Scores van wijnjouralisten die vol, dik, zwoel, alcoholisch en veel hout als norm hebben er voor gezorgd dat de druiven nu veel rijper geoogst worden. Hierdoor ontstaat verlies van terroir en authenticiteit.

IV: Wat is uw favoriete wijn/spijs combinatie?

WM: Ik heb geen favoriet, zolang beide maar in balans zijn.

IV: Wat is uw favoriete wijn voor dagelijks gebruik?

WM: Ik houd van eenvoudige wijnen met niet al teveel alcohol.

IV: Hoe vindt u dat mensen uw wijnen het best kunnen benaderen?

WM: Begin met wijnen die typerend zijn voor de regio waar ze vandaan komen. Probeer verschillende druivensoorten. En koop wijn die je kunt betalen en kijk niet teveel naar proefnotities. Gewoon zelf proeven en beoordelen is de beste gids die je kunt vinden.

IV: Wat maakt uw regio zo special?

WM: De enorme variatie aan wijnen, allemaal nauw verwant met het unieke terroir waar ze vandaan komen.

IV: Heel hartelijk dank voor uw tijd, het geeft ons een goed beeld van u en uw prachtige bedrijf.

WM: Heel graag gedaan. Blijf vooral genieten van onze wijnen!