Vandaag nog één dagje nazomeren…..misschien wel de laatste zondag voor een terrasje…met een lekker glaasje wijn of bier?!

Toen ik begon met drinken begon ik met bier. Ik weet nog heel goed mijn eerst gedronken biertje. Met mijn zus; die zou me wel eens leren bierdrinken! Wij de kroeg in en ze bestelde iets speciaals: een KWAKbiertje. Een enorme houten handgreep met een fraai gevormd glas erin kwam mijn kant op. Het deed me meer denken aan een bolvaas dan een bierglas maar alla…ik drinken. Bijzonder. Laatste slokje helemaal. Die ‘kwakt’ echt enorm uit dat bolletje waardoor je sowieso na één glas al redelijk op z’n kop staat.

Witbier

Later ben ik overgestapt op gewoon bier en met name in de zomer op witbier. Heerlijk fris met zo’n citroentje (ook al schijnt dit volgens de echte kenner totaal niet de bedoeling te zijn). Ik moet ook bekennen dat er een middag is geweest dat ik iets teveel van die witbiertjes in de brandende zon heb genuttigd. Ik heb drie dagen daarna die citroen in mijn maag voelen branden. En mijn vader maar lachen iedere keer dat ik naar het toilet rende; ze is genezen van teveel drank!

Uiteindelijk toch maar overgestapt naar wijn. Beter. Lekkerder. Verteerbaarder. Zo heerlijk te combineren met eten.
In het wit heb je van die heerlijke frisse wijnen. Eén zo’n frisse variant proefden we met mijn vinologenproefclub. Een Albariño uit het Galicische gebied Rías Baixas (Noordwest Spanje).

In deze natte en koele omgeving kan de Albariño zeer goed gedijen. We proeven en bespreken met elkaar wat we exact ruiken, proeven en ervaren. Eén van de proevers riep: ‘dit doet me nou altijd denken aan een witbiertje!’ Warempel, hij had gelijk! Wat lijkt dit glas enorm op een verfrissend witbiertje. Een goed herkenningspunt voor deze wijn, fijn!

Albariño

Wijn van de Albariño druif heeft een prachtige natuurlijke frisheid die te danken is aan de zachte citrus en appeltonen. Andere voortreffelijke eigenschappen zijn de heerlijke geur en de lange sappige afdronk. Veel wijnliefhebbers weten niet dat Spanje dit ook te bieden heeft. In Portugal heet deze druif Alvarinho. In de streek Vinho Verde (Noord-Portugal) is deze druif het belangrijkst. De druif heeft waarschijnlijk een DNA verband met Riesling.
Doe geen citroentje in het glas want dat is echt te min voor dit hoogwaardige glas wijn! Wél heerlijk bij eten. Eventueel gerechten met lichte citrustonen maar kijk uit dat het niet téveel citrus wordt. Wanneer een wijn al veel citrustonen kent is het goed deze in je maaltijd niet te laten domineren. Kies juist voor iets wat mooi contrasteert. Een perfecte match bij een glas Albariño (of Alvarinho) zijn gerechtjes met schaal en schelpdieren. Albariño is ook een ideale wijn om een maaltijd mee te starten, dus een klein (nazomer)voorgerechtje: hol per persoon een halve avocado uit. Snij het uitgeholde vruchtvlees klein. Meng dit vruchtvlees met garnaaltjes, peper, zout, dille of bieslook, knoflook en een klein beetje crème fraîche. Besprenkel het geheel met een klein beetje citroensap en vul de halve avocado met dit mengsel.
Ik verzeker u: ook de (wit)bierliefhebber krijg je hiermee aan tafel!

Tekst: Eline Jaarsma