henribloem proseccoRuim vijf jaar geleden was ik in Italië en wat mij toen opviel was dat de mensen op de terrassen vrijwel allemaal aan de bubbel zaten. Navraag leerde dat dit Prosecco was, op dat moment de hype van Italië. Inmiddels is de hype ook naar Nederland overgewaaid.

Naast de rosé is Prosecco uitgegroeid tot de meest populaire zomerwijn van Nederland en niet meer weg te denken op het terras of bij de borrel.


De naam van de witte druif die wordt gebruikt voor de gelijknamige mousserende wijn heet sinds kort Gléra. voorheen heette de druif  Prosecco, maar die naam is nu aan het gebied verbonden. Het wijngebied Veneto, waar de Prosecco vandaan komt, ligt ten noorden van Venetië vlakbij Treviso. De beste Prosecco’s komen uit Cartizze,  bij het stadje Valdobbiadene.  

Aangezien veel streken inmiddels de Prosecco kopiëren zijn de traditionele producenten van Prosecco druk bezig om ervoor te zorgen dat alleen de kwaliteits-Prosecco uit de originele regio de naam Prosecco mag dragen. Alle andere mousserende wijnen daarbuiten dienen dan de naam "Glera" te gebruiken.

Prosecco wordt gemaakt volgens een speciale methode, de méthode Charmat of cuve close.  Deze methode houdt in dat de tweede gisting in een gesloten tank plaatsvindt.  Dit procedé geeft de Prosecco-wijn zijn frisse, schuimige mousse. Heel soms wordt Prosecco ook op fles gegist, volgens de zogenoemde méthode traditionelle, die duurder is. Deze methode wordt ook in het Champagnegebied toegepast.

In tegenstelling tot wat velen denken, is Prosecco niet altijd mousserend.  Er zijn drie soorten Prosecco: stil (tranquillo), frizzante en spumante.  De stille wijn is niet zo bekend en wordt maar weinig verkocht. De frizzante is licht mousserend door een lagere koolzuurdruk en is de meest bekende. De fles wordt veelal afgesloten middels een stevige kurk met het bekende touwtje (spago) . Tot slot is er nog de Prosecco spumante waarbij een hogere druk in de fles zit en die daardoor meer bubbels heeft. De flessen zijn meestal sterker en de afsluiting is voorzien van een metalen vlechtwerkje (muselet) zoals bijv. bij Champagne.  

Het 100 jaar oude Proseccohuis Merotto maakt een prachtige Spumante: De Merotto, Colbelo Extra Dry. Een heerlijk betaalbaar alternatief voor Champagne. Deze Prosecco heeft fris fruit met tonen van groene appel en banaan en is verkrijgbaar bij Henri Bloem.

Voor een van de mooiste frizzante Prosecco’s hoeft u niet helemaal naar de beroemdste wijnbar van Italië “Harry’s Winebar” in Venetië. De Prosecco van Cantina Colli del Soligo is namelijk ook bij Henri Bloem verkrijgbaar. Deze wijn heeft een vol fruitig aroma en een mooie zachtdroge smaak met een verrassend laag alcoholpercentage. Heerlijk voor op het terras of als zomers apéritief. Ik adviseer u deze Prosecco koel te serveren in mooie Champagne flûtes.

Tekst: Marco Hoogen Stoevenbelt, Henri Bloem Apeldoorn

Bij Henri Bloem's wijnkoperijen zijn onder andere de volgende prosecco's verkrijgbaar:

Cantina del Soligo (frizzante)

  • Solicum
  • Col de Mez
  • Solighetto Rosato

Merotto (spumante)

  • Raye Brut
  • Colbelo Extra Dry
  • Grani Rosa di Nero