Zondag 12 januari was het zover: de uitreiking van de prijs voor beste wijnwinkel van Amsterdam volgens wijnschrijver Harold Hamersma van Het Parool. Frank de Bie en Mark de Graaf van Hart’s Wijnhandel, welke is aangesloten bij Henri Bloem's Vinotheken, mochten deze prijs in ontvangst nemen. Uiteraard trots dat dit gelukt is met alle concurrerende wijnwinkels in onze hoofdstad.

Hoe word je nou winnaar

"Maar hoe word je nu winnaar?" was een veel gestelde vraag van de vele Amsterdammers die bij deze uitreiking aanwezig waren.

Elke zaterdag staat er in de PS bijlage van Het Parool de editie van het proefpanel van Harold Hamersma. Over een jaar gezien heeft hij 12 proefpanels die elk per keer de 4 mooiste wijnen kiezen bij de gerechten die mevrouw Hamersma kookt. Elke maand krijgen alle supermarkten, slijterijen en wijnspeciaalzaken een email met daarin de 4 gerechten  die de komende maand gekookt gaan worden. Per gerecht mag je als winkel 1 wijn inzenden waarvan jij denkt dat dat de beste wijn-spijs combinatie is.

Het proefpanel bestaat uit een bekende Nederlander, een sommelier / restauranteigenaar en vast panellid Harold Hamersma. Mevrouw Hamersma opent de wijnen en doet ze in “blindproefzakjes” zodat geen van de 3 aanwezige proevers weten wat er voor ze staat. Door middel van een eerste filtering van +, +/- en – vallen de eerste wijnen af. Vervolgens worden door het geven van cijfers de mooiste drie wijnen eruit gehaald en komen ze op zaterdag in de weekendbijlage van Het Parool.

Zo zijn er in 2013 ongeveer 1100 wijnen geproefd door het proefpanel. “Met vlag en wimpel” zei Harold Hamersma hebben wij in totaal 14 vermeldingen gehad in 2013 waarvan 4 x de eerste, 5 x de tweede en 5 x de derde plaats. Uiteraard gaan we in 2014 weer de mooiste wijn-spijs combinaties samenstellen om onze titel te behouden!

Harold Hamersma reikt prijs Amsterdamse wijnwinkels van het jaar uit

(Mark de Graaf(l) en Frank de Bie(r) krijgen de prijs uitgereikt door wijnschrijver Harold Hamersma)