Alleen de titel klinkt al als een leerzame lesdag toch?
Maandag 9 januari. Vandaag les over de Loire en de Elzas. De laatste les Frankrijk en dan gaan we zuidelijker; naar Spanje.
De Loirevallei wordt ook wel de tuin van Frankrijk genoemd. Een mooie streek vol bloemen, dorpjes, kastelen, wijngaarden maar ook vruchten, (geiten)kazen, noten en diverse groenten. Een rijke dynamische streek langs Frankrijks langste rivier, de Loire.
Druiven groeien er langs de hele rivier en de bodem is uitermate gevarieerd. Of de wijngaard dichtbij of verder van de rivier ligt, heeft grote invloed op de samenstelling van de bodem en dus op de wijn.


 De bodem is namelijk het geheim van de wijn! Helemaal als de wijnboeren biodynamisch werken. En dat doen er een hoop in de Loire. Eerlijk gezegd verwacht ik ook niets anders dan biodynamisch werk in de grootste tuin van Frankrijk: je hebt groene vingers of niet (ik overigens niet!)! Zonder die groene vingers kun je overigens geweldig genieten van alles wat bloeit in die tuin.
Wat wil je nou nog meer dan een heerlijk glas Sancerre met een stukje geitenkaas?
U kent ze vast: de Sancerres en de Pouilly’s? Dé bekende namen uit de Loire. U heeft dan te maken met een stuivende frisse witte wijn van de Sauvignon Blanc druif. U herkent ze aan de groene tonen, soms wat appelig, buxus, kruisbes, vuursteen en lichte kattenpisaroma’s. Fantastische wijn maar soms wat aan de dure kant. Niet ver van Sancerre en Pouilly-Fumé liggen Menetou-Salon en Quincy. Deze appellaties maken ook fantastische wijnen van de Sauvignon Blanc druif. Minder naam dus leuker geprijsd en vaak minstens zo lekker. Probeer het eens!
Naast de Sauvignon Blanc vinden we in de Loire ook witte wijnen van de Chenin Blanc en Muscadet druif. Muscadet is een fantastische begeleider bij schaal- en schelpdieren.
Chenin Blanc uit de Loire is er van droog tot zoet; voor ieder wat wils.
Een tuin zou natuurlijk niet compleet zijn als er ook geen blauwe druifjes hingen en deze ontwikkelen zich tot heerlijke wijnen van de Gamay en Cabernet Franc .
Niet alleen in de Loire vindt u echte ‘terroirwijnen’. Als je het hebt over echte terroiristen moet u in de Elzas zijn. Vroeger letten ze daar enkel en alleen maar op het terroir. Het maakte niet uit welke druivenrassen er door elkaar aangeplant stonden. Men geloofde dat de rassen elkaar wel aanvullen en samen zouden zorgden voor een mooi glas wijn. Tegenwoordig zien we in de Elzas het druivenras op het etiket en weet u dat u een wijn drinkt van één enkel druivenras: De Pinot Blanc, Pinot Gris, Gewürztraminer, Muscat, Riesling of Pinot Noir. De Elzassers zijn daarin een beetje anders dan de andere Fransen maar daardoor wel duidelijk. De Elzas is ook een overzichtelijke, toegankelijke streek.
Als u eens wilt starten met het maken van een wijnreisje dan raad ik u ook van harte de Elzas aan: schilderachtige wijndorpen op steenworp afstand van elkaar, zowel Duits- als Frans sprekende bewoners, duidelijke etiketten, fijne keuken, dicht bij Nederland…en wellicht rijdt u daarna enthousiast door naar de tuin van Frankrijk... 

Tekst: Eline Jaarsma