Afgelopen week kregen we een pallet aanbiedingswijnen binnen. Vanwege het aanhoudend mooie weer  deze septembermaand nog een rosé wijn ertussen.
Torenhoog staan de wijndozen met in ieder 12 flessen rosé wijn te pronken in de etalage. Koop je er twaalf dan kosten ze maar 4,50 per stuk! En dat voor een prachtig zalmroze rosé uit het Zuid-Franse Languedoc. Nog prijzen gewonnen ook, deze wijn van domaine La Colombette. De wijnen van dit domaine staan bij onze klanten bekend als ‘vogeltjeswijn’. Dit komt door het mooie label met twee tortelende duifjes, die niet alleen terug te vinden zijn op alle flessen van La Colombette (ze maken ook een witte sauvignon, chardonnay en rode wijnen van grenache, syrah, cabernet en pinot noir), maar ook op iedere straal witte wijndoos van dit domaine.
Aangezien alle wijnen van deze producent aardig in trek zijn onder onze klanten moet ik goed opletten de juiste wijndoos te grijpen. Gelukkig staat de druif waarvan de betreffende wijn is gemaakt ook op de doos. Alleen bij de rosé is dit niet het geval. Dit om verwarring te volkomen met de rode variant, denk ik. De rosé van domaine La Colombette is namelijk gemaakt van het blauwe druivenras grenache.

Het sap van alle druiven (wit of blauw) is wit. De kleur van de wijn (rosé of rood) is altijd afkomstig van de schil van de druif. Rosé wijnen worden daarom geperst uit blauwe druiven, waarbij veelal de schil kort inweekt en de kleur mooi roze wordt.

Op de doos van de rosé van Colombette staat daardoor geen ‘grenache’ maar ‘rose vis’.
Laatst stapte er een klant binnen en die zei: “doe mij maar een doosje roze vis”!
Ergens wel toepasselijk want deze rosé past  goed bij een heerlijk roze visje.
Zalm bij uitstek. Maar dan wel in de gerookte vorm. Fantastisch bij een carpaccio van gerookte zalm als volgt bereid:
Leg dunne plakken gerookte zalm verspreid op een bord. Maak een dressing (naar smaak, dus proeven!) van sesamolie, olijfolie, citroensap, sojasaus en knoflook. Rooster sesamzaadjes in een koekenpan. Snij wat bosuitjes fijn. Verdeel wat rucola over de zalmcarpaccio en drapeer de dressing en de sesamzaadjes eroverheen. Doe de bosuitjes en wat kappertjes erover. Wil je het extra lekker maken? Voeg dan nog wat stukjes krab toe aan dit gerecht! 

Makkelijk voor- of lunchgerechtje toch? Nog makkelijker door de schroefdop op de wijn. Een ideale vervanger van de kurk als je het mij vraagt.
En dat is nou ook precies wat het woordje ‘vis’ op de wijndoos aangeeft.
‘Vis’ betekent in het Frans ‘schroef’; oftewel ‘rose schroef’ (rosé met schroefdop)!
Doe mij ook maar zo’n gemakkelijk doosje rose vis!