Mouton RothschildProefglazen?Château Pape Clément Groepsfoto 

Verslag Groepsreis naar Bordeaux - Dag II

Bezoek Château Mouton Rothschild in Pauillac

Maandag 26 Mei 2014: ‘9:15u Proeverij en rondleiding bij Mouton Rothschild’ staat er op mijn schema van de Bordeauxreis dit jaar. Sinds 1973 een Premier Grand Cru Classé. Een veel beschreven en bezocht Chateau. Iets om naar uit te kijken. Het is duurste fles die we in de winkel hebben liggen en als we er een verkopen zijn we in een juichstemming. Natuurlijk kan je er over vertellen aan je klanten, maar ik was er nog nooit geweest en had de wijn nog niet mogen proeven…tot deze ochtend! 

Onderweg in de bus rijden we door Moulis-en-Medoc, Listrac en komen uit in Pauillac. Alles hier ademt wijn. Overal wijngaarden met oude wijnstokken en vele Chateaux.

Zand en kiezelhoudende bodem, wat perfect is voor de Cabernet Sauvignon. Dit Terroir zorgt voor goede drainage en s’nachts blijven de kiezels warmte aan de druiven afgeven zodat deze verder rijpen. De betere wijngaarden liggen hoog en wat blijkt bij aankomst bij Mouton Rothschild? Dit Chateau ligt met zijn wijngaard net op een hoger plateau dan zijn omgeving.

We proeven gezamenlijk een fustmonster uit 2013Vatenkelder Mouton Rothschild, 1er Grand Cru Classé

We krijgen een warm onthaal en een zeer uitgebreide rondleiding. Door de nieuwe70 meterlange ‘Vat-room’. Pas twee jaar in gebruik. Hypermodern en gigantisch groot opgezet, maar men gaat nog zeer traditioneel te werk. 

Tijdens de rondleiding zagen we hoe ze met behulp van een kaars het bezinksel in de vaten scheidden van de wijn.(‘Racking’) Filteren doen ze met eiwit.(‘Fining’)

Rode Bordeaux mag van verschillende druiven gemaakt worden, nml: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. Het sap van iedere druif rijpt apart in de eikenhouten vaten alvorens de wijnmaker ze mengt en in de fles doet. Typisch voor Mouton Rothschild is dat de druiven eerst gemengd worden en dan op het vat gaan rijpen. Voor het Jaar 2013 was de samenstelling 89% Cabernet Sauvignon, 7% Merlot en 4% Cabernet Franc.

 Vinificatieruimte met vergistingsvaten Mouton Rothschild Bezoek Mouton met Marcel(Tilburg) Willy (Apeldoorn) en Wim (Amersfoort)

Na de rondleiding door ‘the Vat-room’,‘the Great Barrel-hal’ met meer dan 1000 eikenhouten barriques, de privé-kelders van de familie Rothschild en het ‘Wine-Art Museum’ werd ons een glas van deze vintage aangeboden. 2013 wordt in de Bordeaux als een rampjaar gezien. Te korte zomer en heftige hagelbuien zorgde voor een dramatische lage oogst met matige kwaliteit. Maar juist de topchateaux onderscheiden zich in dit soort rampjaren. Door strenge selectie van de druiven en inhuren van 700 plukkers ipv 500 plukkers tijdens de oogst, kon dit jaar gered worden bij Mouton Rothschild. Ik proef inderdaad aardig wat fruit in het glas. Zachte tannines en frisse zuren. De wijn is uiteraard nog niet af. Het is een vatmonster en heeft nog rijping nodig. Nu al een heel aangenaam glas wijn. Hoezo rampjaar? 

Door Frank de Bie, Hart's Wijnhandel Amsterdam

Bezoek Château Siran in Margaux

We proeven de jaren 2010 2011 2012 en 2013 op Château Siran Fraaie ontvangstruimte op Château Siran We proeven jaargangen 2013 tot en met 2010 op Château Siran

Speeddaten met Château Siran 

Na een rit door de streek die ons voerde langs wijngaarden en pittoreske dorpjes kwamen we aan in het plaatsje Labarde wat zich bevindt in het zuidelijke gedeelte van de gemeente Margaux. Het ligt direct boven de stad Bordeaux en is dus een van de eerste gebieden die je tegenkomt als je een toertje linker oever maakt.

We bezochten hier Château Siran een wijngoed wat al ruim 150 jaar het familie bezit is van de familie Miailhe. We worden allerhartelijkst ontvangen en alles ziet er fantastisch en mooi uit. Na een grondige verbouwing die ruim 3 jaar heeft geduurd heeft het château sinds 2012 weer open voor bezoekers. U kunt hier 7 dagen per week terecht voor een interessante rondleiding en proeverij mocht u eens in de buurt zijn zeker een aanrader. Onze rondleiding en proeverij waren meer een speeddate, wat geheel onze schuld was, omdat ons bezoek eerder op de dag was uitgelopen en ons volgende bezoek alweer gepland stond.

2010 Château Siran is groots, er zit geen zwak jaar tussenGroepsfoto in de wijngaard van Château Siran 

In samenwerking met Professor Denis Dubourdieu is het doel van Château Siran om delicate, karakteristieke hedonistische wijnen te maken. De wijnen van Siran zijn zeker de moeite waard en hebben een meer dan goede prijs/kwaliteit verhouding, een heerlijk glas wijn voor een schappelijke prijs. We kregen een Magnum en 3 flessen van hun wijn mee om bij de lunch van te genieten. Nog snel een groepsfoto en toen moesten we alweer afscheid nemen, want de lunch en de steurkweker(kaviaar) verwachten ons. 

Door Janita Kemner, Henri Bloem Leeuwarden

Bezoek ‘Perlita’ Kaviaarkwekerij L’Esturgeonniere Caviar

Na diverse interessante wijnboeren te hebben bezocht is het vervolgens de beurt aan een heuse kaviaarboer zo’n 45 km ten zuidwesten van Bordeaux. Blijkbaar goed verstopt in het franse land want het leverde de nodige moeite op en koste de nodige tijd om de juiste bestemming te vinden. Dus…. een ingekort programma volgde.

Bij aankomst werd ons verzocht onze schoenen te reinigen door door een waterbak en/of over een grote spons te lopen. Zekerheid voor alles.

  

De Perlita kwekerij is een van de drie kaviaarkwekerijen van Frankrijk en werd 25 jaar geleden opgericht. Voor de kaviaar wordt de Steur gekweekt. De witte Steur die in deze regio in het wild voorkwam is in de 50er jaren verdwenen uit de rivier de Garonne. 30 jaar geleden werd begonnen met het importeren en kweken van de Siberian Stuer, een zoetwater Steur. De kaviaar wordt gewonnen uit een vrouwtjes Steur van minimaal 10 jaar oud. Helaas moet de vis hiervoor worden gedood. Wel wordt naarstig gezocht naar een methode van kaviaar oogsten zonder het dier hiervoor te hoeven slachten.

De wereldwijde productie van kaviaar bedraagt is de laatste 5 jaar ernstig gedaald en is nu 100 ton/100.000 kg. Perlita heeft hiervan een markaandeel van 3% ofwel 3.000 kg. Gestreefd wordt dit in korte tijd te verhogen naar 4.000 kg. 1 volwassen 10 jaar oude Steur levert +/- 500 tot 600 graam kaviaar op. De vissen worden gedurende de 10 jaar afhankelijk van leeftijd telkens verhuisd naar een nieuw bassin. Deze bassins worden verwarmd met thermaal water. Per dag wordt 1000 kg voer gebruikt bestaande uit vismeel en soja etc. Alles volledig biologisch. De marktprijs van kaviaar ligt momenteel op zo’n € 500 per kg. De consumentenprijzen van de Perlita kaviaar variëren van  € 950,= - € 1190,= per 500 gram.

Perlita KaviaarKaviaar uit de Bordeaux 

Het bezoek werd afgesloten met een kaviaarproeverij. Het is en blijft een heel bijzondere delicatesse!! 

Door Machiel den Ouden, Henri Bloem Den Bosch

Bezoek Château Pape Clément in Pessac-Léognan

La Verrière, ontworpen door Gustav Eiffel Er is ook genoeg natuurschoon op Château Pape Clément Château Pape Clément

Na een lunchstop zetten we koers naar Château Pape Clément in de Graves, één van de bezittingen  van de beroemde meneer Bernard Magrez. Deze zeer actieve 70+-er is tevens eigenaar van o.a. Château La Tour Carnet in Haut Médoc, Château Fombrauge in St. Emilion en Clos Haut Peyraguey in Sauternes, naast nog een aantal kleinere wijnhuizen in Bordeaux en domeinen over de hele wereld (U.S.A., Chili, Argentinië etc.). Voordat Bernard Margrez Pape Clement in 1980 in eigendom kreeg behoorde het tot 1789 toe aan de Rooms Katholieke kerk.  In 1305 werd Bertrand de Gouth, op dat moment eigenaar van het Château, gekozen tot paus en genoemd Paus Clemens V. Hij was de eerste Paus die in Avignon zetelde. Zijn sarcofaag valt op het Château te bezichtigen.

Ze hebben ook nog wat jaren die al lekker dronk zijn Ernst (Leiden) en Peter (Amstelveen) klaar voor de pigéage samen met Lionel Labat van Château Pape Clément De Sarcofaag van Paus Clemens V

Na een rondleiding door de kelders, wachtte ons een heerlijk diner in het tuinhuis dat ontworpen is door Gustav Eiffel en vanuit Anaïs in zijn geheel op het landgoed opgebouwd was. Het werd een gezellige avond met bijzondere wijnen, o.a. Een witte Château Fombrauge (Bordeaux AC, van Saint-Emilion gronden en Pape Clement 2007, door de critici gebombardeerd tot slecht wijnjaar, maar wat is die wijn nu mooi op dronk. We sloten af met een prachtige Sauternes uit 2010: Clos Haut-Peyraguey. Alle wijnen van Mr. Magrez bevestigden riant hun faam!

De bus bracht ons terug naar het hotel, waar we na een verfrissend biertje onze hotelkamers opzochten.

 Château Pape Clément is zeer fotogeniek Een onvergetelijk diner in het glazen tuinhuis van Pape Clément 

 Door Marja van Tooren, Henri Bloem Arnhem

BORDEAUX 2013 NU KOPEN IN ONZE PRIMEUR AANBIEDING

Nog meer foto's van deze groepsreis? Klik op deze link: Foto's Henri Bloem's groepreis naar Bordeaux

 

Binnenkort het verslag van dag 3 op deze website, blijf ons volgen!