Rolando Luppino Pacual TosoDe wijnen van Henri Bloem zijn gemaakt met passie, kennis en hard werken. Achter elke wijn schuilt het verhaal van de wijnmaker. Om eens in het hoofd van deze bevlogen vakmensen te kijken, gaan wij in deze rubriek in gesprek met hen.

In deze aflevering een gesprek met Rolando Luppino van Pacual Toso.

Interviewer (IV): Waar heeft u het vak geleerd?

Wijnmaker (WM): Op de universiteit van Mendoza. In 1976 heb ik mijn graad Oenologie gehaald, waarna ik ben gaan werken bij Peñaflor. In 1979 ben ik in dienst getreden bij Pascual Toso.

IV: Wat is uw stijl van wijn maken, of wat is uw filosofie?

WM: Mijn stijl reflecteert de nieuwe generatie van wijnen. Uiteraard is kwaliteit een obsessie, maar ik streef ook naar meer frisheid in wijnen en maximale expressie van de druivensoort. Mijn wijnen zijn fris en hebben stijl en karakter.

IV: Welke wijn of wijnmaker heeft uw stijl van wijn maken het meest beïnvloed?

WM: Misschien vanzelfsprekend heeft de Malbec een belangrijke rol in mijn ontwikkeling gespeeld. Een grotere impact heeft de invloed van Paul Hobbs gehad, waarmee ik alweer 10 jaar samenwerk.

IV: Hoe lang maakt u al wijn?

WM: Toch alweer meer dan 20 jaar.

IV: Voor wie zijn uw wijnen bedoeld?

WM: In het begin maakte ik vooral wijnen voor de Argentijnse markt. Sinds 2000 vooral voor de internationale markt.

IV: Welke raad kunt u meegeven aan iemand die overweegt uw vak te gaan uitoefenen?

WM: Natuurlijk begint de basis bij een goede kennis van zaken, welke je op de universiteit leert. Maar het gaat ook om gevoel en intuïtie als je met druiven werkt. Met grote passie bereik je het beste uit deze twee gegevens.

IV: Kunt u iets vertellen over de wijnen van vandaag de dag?

WM: Onze reserve serie komt van wijngaarden met stokken tussen de 30 en 50 jaar oud. De arme grond en de klimaat-condities van Las Barrancas (drooggevallen rivier) geven de druiven optimale kleur en concentratie. De druiven worden met de hand geplukt, onder ideale omstandigheden. We voeden de wijnen op in 80% Amerikaans eiken en 20% Frans eiken, voor een elegante stijl en complexiteit.

IV: Wat is uw favoriete wijn/spijs combinatie?

WM: Argentijns rundvlees natuurlijk! Maar ook een jonge geit of lam van de BBQ gaat erg goed bij de Malbac reserve, bijvoorbeeld.

IV: Wat is uw favoriete wijn voor dagelijks gebruik?

WM: Ik drink graag de Pascual Toso Malbec.

IV: Hoe vindt u dat mensen uw wijnen het best kunnen benaderen?

WM: Het gaat niet alleen om de perfecte wijn/spijs combinatie, maar ook om momenten om de wijn op zichzelf te drinken, op de perfecte temperatuur.

IV: Wat maakt uw regio zo speciaal?

WM: Las Barrancas is een verbijsterend mooie omgeving, met de optimale grond en klimatologische omstandigheden. De dagen zijn warm en de nachten koel, met een lage vochtigheidsgraad.

IV: Waar spendeert u momenteel veel tijd aan?

WM: Ik ben altijd bezig onze producten waar mogelijk te verbeteren.

IV: Heel hartelijk dank voor uw tijd, het geeft ons een goed beeld van u en uw prachtige bedrijf.

WM: Heel graag gedaan, ik vind het een eer om iets over ons bedrijf te mogen vertellen.