Genereus en flamboyant - Voorverkoop Rhône

Als het over klassieke Franse wijn gaat worden vaak als eerste Bordeaux en Bourgogne genoemd. Daarna komt de Rhône pas aan bod. Niet terecht, want net als eerdergenoemde gebieden heeft de Rhône een bijzonder lange vineuze historie. De diversiteit in klimaat, bodem, ligging van de wijngaarden en druivenrassen zorgen voor een brede keus aan zeer uiteenlopende wijnen. Wij hebben weer een mooie selectie voor u gemaakt uit 2018 en 2019, maar ook enkele wijnen uit andere jaren.

Het gebied

Gelegen tussen Vienne en Avignon en kan in twee delen onderverdeeld worden. Het grote verschil is het terroir: In het noorden staan de syrah wijnstokken op hoogte aangeplant op smalle, steile terrassen van verweerd graniet. Het zuidelijke deel  is vlakker en heeft een kalkrijke bodem met veel rivierafzettingen in de vorm van rolkeien. Grenache is hier de dominante druif, vaak aangevuld met syrah en mourvèdre. De meeste Rhônewijnen zijn rood en lopen uiteen van eenvoudige versies tot intens geconcentreerde en tanninerijke wijnen. De witte wijnen worden gemaakt van de druivenrassen marsanne, roussanne en viognier

Rhône 2018/2019

Het gebied, gelegen tussen Vienne en Avignon kan in twee delen onderverdeeld worden. Het grote verschil is het terroir: In het noorden staan de syrah wijnstokken op hoogte aangeplant op smalle, steile terrassen van verweerd graniet. Het zuidelijke deel is vlakker en heeft een kalkrijke bodem met veel rivierafzettingen in de vorm van rolkeien. Grenache is hier de dominante druif, vaak aangevuld met syrah en mourvèdre. De meeste Rhônewijnen zijn rood en lopen uiteen van eenvoudige versies tot intens geconcentreerde en tanninerijke wijnen. De witte wijnen worden gemaakt van de druivenrassen marsanne, roussanne en viognier.

Beschrijving Rhône Rood oogstjaar 2018:

Extreem warm weer zorgt voor een exceptioneel mooie oogst. De oogst voor de blauwe druiven startte begin september, een week eerder dan gebruikelijk. Dit was het gevolg van een exceptioneel jaar: een zachte winter, gevolgd door een zeer regenachtige lente, vooral in het zuidelijke deel. De hete zomer gaf een boost aan de ontwikkeling van de druiven. Verkoeling kwam in de eerste helft van augustus toen er voldoende neerslag viel om het vochtgehalte en het volume van de druiven weer op het juiste niveau te krijgen. Hierdoor werd de rijping van de druiven optimaal afgerond.
Alhoewel de weercondities van beide gebieden niet erg uiteenlopend waren, zijn de resultaten dit wel. Het noordelijke deel had een overdadig grote oogst van zeer rijp fruit. De wijnen hebben
iets meer alcohol en iets minder zuren. Maar de syrah gaf ook een zeer complexe smaak en zijdezachte tannines. In het zuiden leed men hier en daar volumeverlies door uitbraken van meeldauw. Maar het lukte de producententoch om die kenmerkende rijpe sappige stijl van een warm jaar te maken. De syrah, mourvèdre en grenache werden iets minder doorstoofd dan normaal maar hebben wel een mooie fenolische rijpheid naast een geconcentreerde en rijke kwaliteit. Kortom, 2018 staat officieel te boek als een zeer geslaagd wijnjaar. 2019 wordt vergeleken met de topjaren 2009 en 2015. Net zo genereus, iets vlezig en soms zelfs flamboyant.

Beschrijving Rhône Wit oogstjaar 2019:

Een koel voorjaar zorgt voor excellente witte wijn. In de hele Rhône was het zinderend heet en droog in juni en juli 2019. De druiven leden zelfs aan zonnebrand. Dit na een milde winter en een koude lente metvorst en hagel. Geen ideale start van een  mooi wijnjaar zou je zeggen, zeker wat de blauwe druiven betreft kon niet alles verwerkt worden tot mooie wijn. Toch bleek uit de eerste persingen dat vooral het witte druivensap, qua hoeveelheid en zuurbalans, zeer bevredigend was. De kwaliteit is zelfs beter dan in 2018. Fruitig en fris, maar niet overrijp dankzij de regen in augustus.

Een langzame rijping van de viognier uit het noorden was het gevolg van het koele voorjaar. Het resultaat; frissere zuren met volop complexiteit. In het zuiden was het iets warmer tijdens het voorjaar. Met een overvloedige oogst van rijpe roussanne en marsanne als gevolg. 2019 wordt vergeleken met de topjaren 2009 en 2015. Net zo genereus, iets vlezig en soms zelfs flamboyant. Met
de structuur om goed te ouderen. Jaargang 2019 is dus ideaal om het wit in uw wijnkelder op een hoog niveau te houden.

De speciale voorverkoopprijzen zijn geldig vanaf nu t/m zondag 28 februari 2021. 

 

Download hier het PDF bestand van de brochure >>>> 
of reservereer alvast uw wijnen in deze lijst >>>