Château-eigenaars in het noorden van de Médoc likken hun wonden nadat hun wijngaarden in de nacht van eerste op tweede Pinksterdag geteisterd zijn door een vernietigende hagelbui. In een kwartier tijd verloren tal van bedrijven in de zone tussen Lesparre en Saint-Yzans-de-Médoc een groot deel van hun oogst 2014.

In totaal heeft 1700 hectare wijngaard schade opgelopen. Een en ander betekent heel slecht nieuws na het problematische 2013 met zijn coulureen extreem klein uitgevallen oogst. Menig producent zal door weer een minimale oogst in de financiële nood komen. De châteaux waar het hier om gaat zijn immers geen eigendom van miljoenenconglomeraten, maar van particulieren die geen hoofdprijs voor hun wijnen kunnen vragen.

Behalve in de twee al genoemde gemeentes hebben ook wijngaarden in Prignac, Ordonnac, Saint-Germain d'Esteuil, Civrac, Couquèques, Saint-Christoly en Blaignan zware schade opgelopen. Een van de bekende namen onder de zwaarst getroffen bedrijven in Blaignan is overigens Tour Haut Caussan.

Aan de andere kant van de Gironde was het hevig raak in het Cognacgebied. Daar is naar schatting 10% van de totale aanplant in meerdere of mindere mate getroffen en zijn bepaalde gevallen percelen volledig verwoest. Ook in rest van Frankrijk heeft noodweer op 8 en 9 juni voor grote problemen in de agrarische sector gezorgd.

(Bron: www.wijnpers.nl)