Beroemde woorden

2 februari 1659: “Vandaag, ere aan God, is daar die eerste keer van Caepse druiwe wyn geparst.”

Beroemde woorden van Jan van Riebeeck. Twintig jaar later werd Stellenbosch gesticht en sindsdien is het hard gegaan met de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Met haar schitterende valleien, heuvels, bergruggen, baaien en een van ‘s werelds grootste floragebieden is Zuid-Afrika een adembenemend land. Het is dit uitbundige landschap dat zorgt voor een grote diversiteit in bodems, hoogte en ligging ten opzichte van de zon van de wijngaarden. 

 

Mooi scala aan wijnen

De erkenning en het respect voor de enorme diversiteit is bij elke wijnmaker terug te vinden. Allen hebben ze de juiste druiven voor hun eigen stukje Zuid-Afrika uitgekozen. En dat levert natuurlijk een zeer breed scala aan wijnen op. Een heel mooi scala welteverstaan. Van frisse rieslings tot tintelende sauvignon blancs, sappige chenin blancs en dikke en romige chardonnays. Met rode wijnen vol fruit, vaak iets rokerigs, een warme zwoelheid en bestaande uit complexe blends die niet onderdoen voor een goede fles Bordeaux.

Serieuze speler

Na ruim 350 jaar wijnbouw is Zuid-Afrika een serieuze speler in de wijnmarkt en moeten wij allemaal snel de ‘droë steen’ uit de supermarkt voor twee euro vergeten en onszelf een enorm plezier doen met de uitstekende wijnen die het land inmiddels voortbrengt. Het team van Henri Bloem helpt daar uiteraard graag bij!

 

Bekijk al onze Zuid-Afrikaanse wijnen en proef de diversiteit