Ik blijf thuis deze zomer. Niet omdat ik niet van vakantie hou…maar omdat er 28 augustus weer examens van de Wijnacademie aan zitten te komen. En dat betekent veel leerwerk!
Gelukkig wacht er in september nog een Italië en Zuid-Frankrijk trip.
Ik kan dan eindelijk zonder studieboeken weg, want deze joekels achtervolgen me op dit moment overal waar ik ga en sta.
Gelukkig gun ik mezelf nog wel toe af en toe een mooi glas wijn. Het ‘proeven’ moet ik uiteraard ook onderhouden. In Italië drink ik Italiaans, in Frankrijk Frans (anders krijg ik problemen met mijn in de Ardèche wonende schoonvader), dus wat drink ik dan thuis? Eigenlijk van alles: de laatste tijd Oostenrijks (van topproducent Markowitsch!), Portugees (Vinho Verde!) en licht zomers rood als Pinot Noir bijvoorbeeld. Maar ik werd laatst verrast door een zeer passende thuisblijverswijn van onze eigen bodem: de Riesling van de Apostelhoeve! Klasse!

De Apostelhoeve is een van de bekendste wijngaarden van Nederland, gelegen in het uiterste zuiden van het land, ten zuiden van de stad Maastricht. De Apostelhoeve ligt op de Louwberg, in het verlengde van de Cannerberg aan de westkant van het Jekerdal. In het Jekerdal werden al vanaf de middeleeuwen wijndruiven verbouwd, tot de 'Kleine IJstijd' daar omstreeks 1600 een einde aan maakte. De fruitteler Hugo Hulst besloot op De Apostelhoeve in 1970 weer een wijngaard aan te leggen. Daarmee is De Apostelhoeve het oudste nog functionerende wijnbedrijf van Nederland. Tegenwoordig wordt een oppervlakte van 6 hectare voor wijnbouw gebruikt. Op de bodem, die bestaat uit kiezel en mergel met daaroverheen een laag löss, worden de volgende druivenrassen geteeld: riesling, auxerrois, rivaner en pinot gris. Daarvan worden uitsluitend witte wijnen gemaakt, die een frisse, mineralige smaak hebben en qua stijl en productie verwant zijn met wijnen uit de Elzas.

Mijn proefnotitie: Lichtgele kleur. Intense geur van grapefruit, limoen, appel en licht abrikoos. Volle frisse smaak en ook een goede lengte met véél fruit. Een wijn die uitstekend past bij vis, schaal en schelpdieren en salades.

Een heerlijk glas voor op een zomerse dag. Fris maar toch met heel veel body. Veel smaaksensaties waardoor de wijn na het eerste glas niet gaat vervelen. Wat mij betreft een blijvertje!