Kou. Wakker worden in het donker. De buitentemperatuur die op mijn mobiele telefoon wordt aangegeven begint steeds vaker met een -. Ik moet weer krabben. Tijd om mezelf aan te passen aan dit seizoen: dikke truien, wollen vesten, handschoenen, sjaals, verwarming, maar uiteraard ook: verwarmend eten en drinken.
Ik ben een soepmens. Ieder seizoen pas ik mijn ‘soepkookboek’ aan. In de zomer ga ik  voor de lichte soepjes en nu het winters begint te worden, eet ik het liefst van die soepen waar je bij wijze van spreken mee kunt behangen zo dik als ze zijn. Maaltijdsoepen. Zoals erwtensoep. Subliem met een stukje roggebrood.
Maar welke wijn drink je in hemelsnaam bij erwtensoep met roggebrood?
Ook een zware, dikke (lees hoog in de alcohol, krachtig) rode winterwijn? Nee: dan wordt het té heftig en kun je mijzelf na de maaltijd als behangplaksel gebruiken. Dan een witte wijn met overeenkomstige tonen van erwten of roggebrood?
Ha, dat doet me denken aan van die witte wijnen die net even wat maandjes of jaartjes teveel in de kelder(kast) hebben doorgebracht.

Witte wijnen zijn over het algemeen bedoeld om jong te drinken.
Binnen twee, hooguit drie jaar na botteling.  Op die manier geniet u nog van het frisse fruitige karakter wat de meeste witte wijnen kenmerkt.
Alleen enkele exclusieve, duurdere witte wijnen zijn gemaakt op om te leggen. Denk aan hoger geprijsde witte Bourgognes zoals een hoog geklasseerde Meursault of Chablis.
Of Riesling met een Grand Cru status bijvoorbeeld.

Toch zult u wel eens voor een teleurstelling komen te staan wanneer u witte wijn (per ongeluk) iets té lang heeft bewaard….Vindt u ergens nog een stoffig flesje? Niet direct wegspoelen maar altijd even proeven. Niet lekker? Dan wellicht wel leerzaam voor in het vervolg. Want wanneer u met een ‘bejaarde’ witte wijn te maken heeft ruikt en proeft u roggebrood! Niet heel vies in de geur (want roggebrood ruikt best lekker) maar wel erg belegen in de smaak. Al de fruitelementen zijn in elk geval weg en hebben plaatsgemaakt voor wat meer stoffige, muffige smaken. Overigens oordeel ik hier niet over de smaak van roggebrood; deze is heerlijk! En juist ideaal als ‘bewaarbrood’ want roggebrood kun je wel degelijk ‘bejaard’ eten. Vergelijk roggebrood en bejaarde witte wijn in die zin dus niet met elkaar. Maar herken het wel als hét aroma in ‘bejaarde’ witte wijn!  

Wat drink je dan wel bij de fameuze dikke erwtensoep met roggebrood? Juist een contrasterende wijn past goed: een frisse, fruitige, jonge, eenvoudige witte wijn. Bijvoorbeeld van de Sauvignon Blanc of Verdejo druif!