Joaquin Galvez Bauza, bodegas CarcheloDe wijnen uit het assortiment van Henri Bloem zijn gemaakt met passie, kennis en hard werken. Achter elke wijn schuilt het verhaal van de wijnmaker of wijnmaakster. Om eens in het hoofd van deze bevlogen vakmensen te kijken, gaan wij in deze rubriek in gesprek met hen.

In deze aflevering een gesprek met Joaquín Gálvez Bauzá van Bodegas Carchelo

 

Interviewer (IV): Waar heeft u het vak geleerd?

Wijnmaker (WM): In Bordeaux heb ik alles geleerd over wijn aroma’s en in Californië ontdekte ik de directe relatie tussen de smaak van de wijn en de smaak van de druiven.

IV: Wat is uw stijl van wijn maken, of wat is uw filosofie?

WM: Ik streef ernaar om wijnen met fraîcheur te maken, in warmere gebieden. Verder ben ik continu op zoek naar elegantie in wijn.

IV: Welke wijn of wijnmaker heft uw stijl van wijn maken het meest beïnvloed?

WM: Mijn grote voorbeelden zijn Paul Draper van Ridge vineyards in Californië, Pascal Delbeck vooral toen hij eigenaar van Chateau Belair (Saint Emilion red.) was en Angel Anocibar van Abadia Retuerta in Valladolid.

IV: Hoe lang maakt u al wijn?

WM: Ik ben in 1993 begonnen met wijn maken in Californië.

IV: Voor wie zijn uw wijnen bedoeld?

WM: Ik maak mijn wijnen voor mensen die plezier beleven aan het drinken ervan, niet voor mensen die hun best doen fouten te ontdekken in de wijn. De grootste beloning krijg ik wanneer mensen als mijn nicht, die niet van wijn houdt, me vertellen dat ze mijn wijn lekker vinden.

IV: Welke raad kunt u meegeven aan iemand die overweegt uw vak te gaan uitoefenen?

WM: Het is misschien een cliché, maar volg je hart. Dat werkt soms beter dan ratio of met de portemonnee denken. Als ik weet dat ik de beste wijn binnen mijn mogelijkheden heb gemaakt slaap ik beter… en mijn klanten hopelijk ook, haha. Geduld schenkt je rijkdom, omdat je zult merken dat nog niet al het geld in de wereld je gelukkig zal maken als je niet kunt doen wat je het liefste doet.

IV: Kunt u iets vertellen over de wijnen van vandaag de dag?

WM: Zoals u weet verkeert Spanje in een diepe crisis. Ik wil met mijn wijnen de mensen een gevoel van rijkdom geven als ze de wijn drinken. Een fantastische wijn voor relatief weinig geld!

IV: Wat is uw favoriete wijn/spijs combinatie?

WM: De wijnen van Carchelo zijn zo divers, die kun je bijna overal bij drinken. Mijn persoonlijke favoriete combinatie is met zachte kazen, zoals Brie of een lokale geitenkaas.

IV: Wat is uw favoriete wijn voor dagelijks gebruik?

WM: Carchelo natuurlijk, maar ook Primitivo uit Puglia, Zinfandel uit Californië en ‘gewone’ Cru Bourgeois uit Bordeaux. Voor mij is elke dag verschillend, nietwaar?

IV: Hoe vindt u dat mensen uw wijnen het best kunnen benaderen?

WM: Wijn moet plezier en ontspanning brengen. Vergeet al je wijnkennis als je een fles opent en stel je geest open. Kijk naar de dingen om je heen als je de geur van de wijn opsnuift en wees je bewust van alles wat je hebt in je leven. Ga de wijn niet analyseren, maar hou de gedachte vast van het moment. Op deze manier zul je elke keer als je die geur ruikt weer terugdenken aan dat moment. Je kunt reizen in tijd met de herinneringen van een specifieke wijngeur.

IV: Wat maakt uw regio zo special?

WM: De natuurlijke droogte maakt de omgeving de ideale plek voor wijnbouw. Wij hebben hier een zeer veelbelovende toekomst. Veel bekende en geroemde wijnstreken hebben hun top inmiddels bereikt door zeer grote wijnen te produceren. Hier maken we al jaren grote wijnen, maar er zijn nog talloze verbeterpunten. Dat is hoopvol.

IV: Waar spendeert u momenteel veel tijd aan?

WM: In deze tijd ben ik zeer druk met het bezoeken van wijnbeurzen en proeverijen. Binnenkort reis ik naar Zuid-Afrika, om daar een dertigtal wineries te bezoeken. Er is nog een aantal regio’s die ik nog niet heb bezocht, of waar ik gewerkt heb. Voor de outsider is de wijnwereld extreem dynamisch en competitief, maar van binnen zijn wijnmakers een grote familie die graag hun ervaringen delen. We weten allemaal dat het delen van kennis leidt tot het verbeteren van onze eigen producten, maar dus ook van wijn in het algemeen.

IV: Heel hartelijk dank voor uw tijd, het geeft ons een goed beeld van u en uw prachtige bedrijf.

WM: Graag gedaan, ik hoop dat jullie veel zullen genieten van de Carchelo wijnen.