Normaal gesproken is het een drukke zaterdagmiddag in februari, vol winkelend publiek, rijen bij de supermarkt en Garofoli / Podium 2010 - Henri Bloem's Wijnkoperijtoeterende automobilisten die geen parkeerplek kunnen vinden. Toch leek het gisteren wel alsof het midden in de zomervakantie was.

Zou het komen door het weer, wat meer op herfst dan winter lijkt? De wind en de regen? Kan ik me voorstellen. Het bleek iets anders te zijn: Sven (Kramer), het schaatsen, de Spelen, in Sotsji! Waar het er gelukkig wat meer winters uitziet.
Nederland is in de ban van medailles. En het eerste Oranje podium is alweer een feit! Zowel goud, zilver als brons op de 5 km.

Nou, ik kan u vertellen:  een wijnproducent heeft wat meer zweetdruppels en kilometers af te leggen om een medaille in de wacht te slepen.  Niet alleen in de wijngaard om jaar in jaar uit mooie wijn te produceren maar financieel is het ook een opgave:
Ik las laatst ergens dat gemiddeld 30% (en oplopend tot 60%) van de wijnen op een Wijnconcours een medaille behaald. De wijnproducent betaalt flink voor een pakketje ronde medaille stickers voor op zijn flessen, dus hoe meer winnaars hoe meer inkomsten voor de organisator van het betreffende concours. En de wijnproducent betaalt ook nog eens een fors bedrag om zijn wijn überhaupt in een grote wedstrijd te krijgen. Kleinere wedstrijden rondom wijn worden ook georganiseerd maar daar zijn er talloze van, in ieder klein wijn producerende gemeente wel eens per jaar.

U kunt zich dus afvragen wat de waarde van een dergelijke wijnmedaille is en of u de organisatie van talloze grote concours een gevulde portemonnee gunt.
Ik kijk niet naar medailles. Niet op wijnflessen en eerlijk gezegd ook niet op de Spelen J.
Wel vind ik kwaliteit van wijn belangrijk. Zeer belangrijk zelfs. U kunt er van uit gaan dat u in een Wijnspeciaalzaak kwaliteit krijgt, met of zonder medaille.

In dit herfstige weer maak ik nog een keer heerlijke pompoensoep met daarbij een prachtige wijn zonder ronde sticker, medaille d’or, golden throphy of een dergelijke bekroning, maar wel een wijn met een prachtige naam welke perfect past bij deze Winterspelen vol Nederlandse winst:

Garofoli, PODIUM:
Een mond vol wijn, deze wijn gemaakt van Verdicchio druiven uit de Marken (Italië). Veel geur van bloemen. De smaak is vol, vettig met veel fruit. Zeer geconcentreerd van smaak door het lage rendement per hectare( hoe minder druivenoogst per hectare des te rijker de wijn). De wijn rijpt minimaal één jaar op roestvrijstalen vaten (geen hout) voordat hij gebotteld wordt.

Ik maak de pompoensoep altijd lekker pittig met verse gember en/of rood pepertje en op het laatst een sierlijk scheutje prachtig donkergroene pompoenpitolie. Geniet van dit oranjegekleurde bord (eventueel voor de TV) tijdens de Spelen en geniet want:

Deze wijn/spijs combinatie verdient een (oranje) podium!

Tekst: Eline Jaarsma