De mogelijkheden zijn eindeloos wat er allemaal op de grill kan. Zowel met kolen als op gas, snel bakken of langzaam garen. Maar wat voor wijn drink je nu bij BBQ?

Een wijn moet niet te complex zijn, en bij veel smaken kunnen passen dus redelijk uitgesproken zijn in geur en smaak.

Hier 3 wijnen die bij veel gerechten kunnen, maar om het makkelijker te maken (en leuker) doe ik er per wijn een recept bij.

 

Weingut Lotz, Schieferstein Riesling, Moezel, Duitsland.

Lotz Schieferstein Riesling

Door het klimaat (koel) en door de bodem (vooral leisteen), is dit een frisse droge sprankelende riesling met een hoog doordrink gehalte. In de geur appel en licht kruidig, in de mond fris, licht en rijpe appel. Lekker bij salade van gegrilde groene asperges met brie, walnoten en honingDoordat Riesling altijd wel wat restzoet heeft, matcht dat fijn bij de honing.

 

Weingut Prechtl Symphonie rosé, Weinviertel, Oostenrijk.

 

Prechtl Symphonie rosé

Blend van Zweigelt en Blaufränkisch. Een elegante rosé, uitsluitend opgevoed op RVS, van de typische Oostenrijkse druiven uit het noord-oosten van Oostenrijk. In de geur rijpe aardbei en iets van laurier, in de mond fris maar toch wel romig en veel smaak. Een samenspel van kers en aardbei met een lange afdronk. Lekker bij zalmforel gevuld met venkel en citroen, ingerold in aluminiumfolie.

 

Vinhas de Pegões, Syrah, Setúbal, Portugal

 

Pegoes Syrah

Het klimaat is gematigd mediterraan, met wat invloeden vanuit de oceaan en de nabij gelegen rivieren. Veel zand in de bodem met hier en daar wat kalk. Syrah is geen typische Portugese druif, maar doet het goed onder deze omstandigheden. Met 4 maanden houtlagering en daarna nog 4 maanden op fles rijping is dit een wat vollere rode wijn zonder hard te zijn door de tannines. In geur warm en kruidig. in de mond zacht, soepel maar door de kruidigheid een lekkere pittige afdronk. Lekker bij gemarineerde lamskotelet en gepofte aardappel met tzatziki.

 

Recepten:

Salade van gegrilde groene asperges

Gegrilde groene asperges

500 gr groene asperges
olijfolie
grof gemalen peper en zout
150 gram milde zachte brie
handje geroosterde walnoten
eetlepel honing

Hoe doe je het?

BBQ voorverwarmen. Asperges in een schaal met olijfolie, zout en peper husselen. ca. 5 à 8 min grillen, veel draaien. Zodra je in het harde stuk kunt prikken met een scherp mes, zijn ze goed. Asperges op een bord, brie in plakjes er over heen, noten verdelen en honing in sliertjes er over heen schenken. Voor de lekker nog wat olijfolie toevoegen. Vers stokbrood erbij, eet smakelijk!

 

Zalmforel in folie

Zalmforel in folie

hele zalmforel (als je niet van een hele vis houdt, kun je ook zalmfilet gebruiken)
per persoon 1 vis, apart in de folie
venkel knol, met venkel sprieten eraan
1 citroen
peper en zout
roomboter, klontje per vis
olijfolie
aluminiumfolie

Voor de dressing: 300 ml olijfolie, gemengde italiaanse kruiden, peper en zout. 
Doe dit alles in je blender (met de staafmixer kan dat ook) totdat je een smeuïge massa hebt. Is het niet vloeibaar genoeg, voeg nog wat olie toe. Als je wat pittiger wilt, voeg dan een teentje knoflook toe.

Hoe doe je het?

BBQ voorverwarmen. Zalm goed schoon spoelen en droog deppen met keukenrol. Venkel in dunne plakjes snijden, citroen ook in plakjes. Smeer een ruim stuk folie in met olijfolie, leg wat plakjes citroen erop en daarop weer de vis. Vul de vis met de venkel, peper en zout klontje roomboter en een plakje citroen.  Vouw het pakketje goed dicht, zodat er geen vocht uit kan. Na ongeveer 15 à 20 min op de grill is de zalm gaar. Op een grote schaal opdienen met de kruidenolie erover heen. Lekker met een pasta salade met tomaat en basilicum! Als het nu geen BBQ-weer is, kan dit ook in de oven op 180 gr 20 minuten.

 

Gemarineerde lamskoteletten

Lamskoteletjes

3 lamskotelletjes p.p.
2 teentjes knoflook
1 flinke tak rozemarijn, fijn gehakt
1 theelepel witte of zwarte peperkorrels
3 takjes tijm en bosje oregano, fijn gehakt
flinke scheut olijfolie
flinke snuf grof zeezout

Meng alle kruiden met de olijfolie, giet het over het vlees en laat dat even een uurtje intrekken. Maak ondertussen de BBQ aan, of als het regent, de grillpan voorverwarmen. Als de grill heet genoeg is, het vlees per kant 3 min bakken, daarna even laten rusten in zilverfolie. Lekker met gepofte aardappelen. Grote vastkokende aardappels in 2 lagen folie in de kolen leggen voor ongeveer 30 à 45  min, regelmatig keren. Met daarbij een simpele romige tzatziki dressing. Daarvoor nodig, Griekse yoghurt, 250 gram geraspte komkommer (vocht er uit drukken in een zeef), 2 tenen knoflook, peper en zout en verse fijngehakte peterselie (1 bosje) mengen en opdienen met de warme gepofte aardappel.

Eet smakelijk!

Wijnkoperij Henri Bloem – Amsterdamseweg 126 – 6814 GJ Arnhem
026-4455220 – arnhem@henribloem.nl – www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem