Het is lente!
Eindelijk warmt de aarde op, kan de winterjas definitief de kast in en gaan we weer vaker naar buiten: de tuin in!
Ik heb niet van die groene vingers maar potten vol met kleurige bloemen daar word ik vrolijk van. Het liefst bloemetjes die niet te snel dood gaan, makkelijk te onderhouden zijn en alleen af en toe een slokje water nodig hebben. Onverwachte nachtvorst in deze eerste lenteweken moeten ze ook nog kunnen verdragen. En dan kom je uit op: het viooltje!
Prachtig zijn deze schattige veelgekleurde zachte bloemetjes. En ze worden niet alleen gebruikt voor in de tuin.
Viooltjes worden ook gebruikt als basis voor veel parfums. Er wordt zelfs snoep van gemaakt. Jonge bladeren zijn in gekookte vorm eetbaar en bevatten veel vitaminen. De bloemen kunnen gebruikt worden voor de decoratie van maaltijden. Zowel bloemen, bladeren als wortels worden ook medicinaal gebruikt.
Geweldig vind ik ze om ze in een luxe restaurant op mijn bord terug te zien. Niet alleen ter decoratie maar ook vooral om te proeven, heerlijk! En bij proeven hoort natuurlijk eerst ruiken. Viooltjes zijn niet alleen mooi en lekker maar ruiken ook verrukkelijk.
Het ‘viooltjesaroma’ is er niet één die ik alleen in de lente en zomer ruik. Ik ruik ze vaker gedurende het jaar. De geur van viooltjes is er namelijk één die vaak om de hoek komt kijken in het aroma van een wijn.
Een wijnaroma wordt beïnvloed door de plant, de grond, het klimaat, het jaar, de agrarische omstandigheden en de wijnmaakmethoden.
Een viooltjesaroma is een zogeheten primair aroma. Primaire aroma’s zijn geuren die eigen zijn  aan het druivenras. Vaak fruitige, bloemige of vegetale geuren. Zoals de vioolaroma’s in druivenrassen als de Nebbiolo, Sangiovese, Malbec , Pinot Noir of in echte Rhône-assemblages waarin Syrah een grote rol speelt.
Secundaire aroma’s komen voort uit de gisting. Die ruiken naar o.a. bananen, noten, boter, leer e.d.
Als laatste de tertiaire aroma’s. Deze komen voort uit houtlagering en ontstaan door veroudering van wijnen. Tijdens lagering en oudering verliest een wijn zijn fruitigheid. Deze geuren worden ingeruild voor aroma’s als abrikoos en krenten (bij witte wijnen) en pruim, paddenstoel, truffel, geroosterd brood e.d. (bij rode wijnen).

Zo’n echte viooltjeswijn die heerlijk is om nu te drinken (nu het niet meer zo koud maar ook nog niet al te warm is) is de La Devèze van Domaine de Dionysos:  Een Rhône-assemblage van Grenache, Syrah, Cinsault & Carignan. Stevig en toch aangenaam soepel dankzij het gulle fruit. Aromatische neus met een hint van viooltjes. Een kruidige smaak die kort na openen nog wat ‘hard’ kan overkomen maar na een dag (of 2,3 en zelfs 4 kan ie aan) open heel soepel wordt. Lekker bij een doordeweekse pasta met broccoli en gorgonzolasaus.

Tekst: Eline Jaarsma