De volgende situatie komt vaak voor: Ik zit in de zomer op een terras. Heb zin in een glas witte wijn. Vraag wat voor een wijnen ze per glas schenken. 99 van de 100 keer krijg ik antwoord met: Chardonnay of Sauvignon Blanc. Ik denk: saai!
Als wijnproever wil je wel eens wat anders dan Chard of Sauv….
Je hoort vaak dat mensen óf een Chardonnay óf een Sauvignon drinker zijn als het gaat om witte wijn. Maar er is zoveel meer!
De verschillende tussen deze twee druivenrassen zijn wel dermate groot dat er voor- en tegenstanders zijn voor beiden. Dit verklaart ook waarom in doorsnee restaurants en kroegen deze keuze voorgeschoteld wordt maar toch….De ene Chardonnay is de ander niet en ook de Sauvignon Blanc laat in ieder klimaat en op iedere bodemsoort een ander resultaat zien.
Over het algemeen komt de Chardonnay rijper over en de Sauvignon Blanc frisser. Denk bij Chardonnay aan rijper tropisch fruit, geel fruit, botertje, toast, vanille (deze laatste twee afhankelijk van wel/niet houtgebruik) en bij Sauvignon aan citrus, appel, kruisbes, buxus, groenigheid. Een Sauvignon Blanc heeft vaak ook een hogere zuurgraad dan een Chardonnay. Qua aroma kunnen we stellen dat een Chardonnay meer ingetogen is en een Sauvignon Blanc veel meer stuivend aanwezige aroma’s kent.
Toch heeft een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld vaak extreme tonen van tropisch fruit en een Chablis (een Chardonnay uit de Bourgogne) kenmerken als hoge zuren, frisheid, kalk en mineraliteit.
Kortom, u moet zeer veel wijnkennis hebben wilt u zonder gedegen advies die fles kopen die het dichtst bij uw smaak komt. Laat u zich dus vooral adviseren in een Wijnkoperij. En, plaats uzelf niet in dat hokje: Chard of Sauv, maar proef eens wat verschillen. Wellicht houdt u wel van een Chablis én een Sancerre (deze laatste is gemaakt van de Sauvignon Blanc druif). Of waardeert u juist beide rassen wanneer ze uit de nieuwe wereld komen (Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika bijvoorbeeld) en ze meer rijpheid (vanwege de hoeveelheid zon) tonen.
Of proef eens wat andere rassen. Ik som zomaar maar iets op: Verdejo, Grüner Veltliner, Arneis, Viognier, Muscat, Pinot Gris, Pinot Blanc, Gewurtztraminer, Riesling, Silvaner, Marsanne, Rousanne, Chenin Blanc, Muscadet, Verdicchio, Torrontes of een assemblage (meerdere rassen in één wijn) van enkelen.

Een leuke assemblage om te proberen en toch nog even bij de vertrouwde Chard/Sauv te blijven is de volgende wijn:

Domaine Caillaubert, Chardonnay / Sauvignon
Dé wijnmaker in de Gascogne (Zuid-West Frankrijk) is ongetwijfeld Yves Grassa. Dit is de man achter het populaire Domaine du Tariquet, waarvoor hij een heerlijke witte wijn maakt voor een kleine prijs. Enkele jaren geleden kocht hij Domaine Caillaubert, waar hij een nieuwe witte wijn componeerde op basis van Chardonnay en Sauvignon Blanc. Het resultaat is verbluffend. Zelden proefde u zo’n verleidelijke wijn, licht maar met voldoende smaak. Het fruit van de Chardonnay en de frisheid van de Sauvignon Blanc vormen een prachtig paar.
Proefnotitie: Bleekgeel, elegant, vol fris fruit. Verrassende combinatie en heerlijk bij rijke visgerechten en oosters getinte maaltijden. Serveren op 11 graden.
 


Geschreven door: Eline Jaarsma