Dievole 23 juni 2011 Castelnuovo Beraldenga, Toscane

In het hart van het Chianti Classico gebied vindt u wijnproducent Dievole, één van de topproducenten van het herkomstgebied van de Chianti. Om nóg meer overtuigd te worden van deze producent van kwaliteitswijnen kan ik u een stukje geschiedenis niet onthouden:

Dievole betekent “God wil het” en komt van het Etruskische Dieuleleu.

In 1091 hadden twee boeren 1 ha grond die ze verbouwde. Daar is een officieel document van gevonden (Dieuleleu). Dat woord is verbasterd in Dievole.
In dit document werd vastgelegd dat ze aan de heren van het plaatsje Lucca twee kippen, drie broden en zes zilverstukken moesten betalen als pacht voor de grond. Dat waren Etruskische zilverstukken. Tot op de dag van vandaag is Dievole de enige die deze zilverstukken na mogen maken en uit mogen geven.
De eigenaren van wijnproducent Dievole zijn de familie Schwen uit Duitsland. Deze familie heeft van Dievole een modern en goedlopend wijnbedrijf gemaakt. Alle arbeiders die op het wijngoed werken zijn geboren en getogen op de grond van Dievole, al generaties lang. In de filosofie van Dievole zijn dat de belangrijkste mensen, belangrijker dan de eigenaren.
De familie Schwen heeft dan ook de arbeidsomstandigheden sterk verbeterd en op die manier de verbondenheid van de werknemers met Dievole vergroot.
Dit uit zich in liefde voor de wijn en dat proef je in het glas.
Op het landgoed van Dievole staat een bijzonder kerkje. In de Middeleeuwen liep de weg van Florence naar Rome langs Dievole. De kerk was een plek waar pelgrims de zondagsdienst konden bijwonen. Daarnaast konden de arbeiders van het wijngoed van de kerk gebruik maken.
Het kerkje staat er al sinds de twaalfde eeuw en kunt u tijdens een bezoek aan Dievole bezichtigen.   

Dievole combineert de charmante historie met het hedendaagse streven naar kwaliteit en produceert daarmee traditionele hoogstaande wijnen. 
 
Zodra je de verharde weg verlaat en over het kronkelende grindpad met aan weerszijden cipressen Dievole bereikt wordt je overspoeld met prachtige wijngaarden, bloemen en planten en rustieke verblijven. Tussen de wijngaarden kun je in alle luxe overnachten, eten en uiteraard de prachtige wijnen van Dievole proeven in een sfeervolle ambiance.
De Chianti Classico van Dievole is traditioneel; de klasse spat uit het glas. Heerlijk in de neus en perfect voor bij de maaltijd.
De Riserva overtreft je verwachtingen, zeker als je al meerdere Chianti’s in dit gebied (waar ongeveer 400 producenten actief zijn) hebt geproefd. Een wijn om bij stil te staan en het liefst in je kelder te bewaren maar het is lastig om de verleiding hem open te maken te weerstaan.
Dievole maakt ook een ‘Super Tuscan’ welke geen DOCG mag worden genoemd omdat de druiven  van deze wijn niet uit het officiële gebied komen.
In het officiële gebied mag er niet meer aangeplant worden dan de huidige wijngaarden om de grond (en de voedingsstoffen eruit) te sparen. Wanneer dit niet een regel zou zijn zou er nu op ieder stukje vrij grond een druivenstok staan.
Naast de Sangiovese is Merlot de inheemse druif die deze ‘Super Tuscan’, genaamd Broccato, zijn IGT classificatie geeft. Maar IGT of DOCG, het is werkelijk een superbe Tuscan. Rond, vol, krachtig, zwoel; mooi! Heerlijk bij zowel een stukje kaas (proef de fantastische Pecorino uit Toscane!) en pure chocolade.
De Rosato van Dievole is van 100% Sangiovese. Een rosé met pit: rood fruit, kruiden, kracht. Een rosé om bij te eten. Denk aan een warme zomeravond bij de BBQ.
De witte Malvasia ervaar je als een boeket vol prachtig geurende bloemen. Een heerlijk glas wijn voor in de middag, als aperitief of bij een mooi licht (vis) gerecht. 
Dievole maakt ook een Vin Santo (geweldig in combinatie met de echte Italiaanse cantuccini koekjes of een stukje Gorgonzola), een Grappa (laat u niet afschrikken door uw neus in het glas te steken maar doop uw vinger in het glas en ruik de heerlijke grappageur vervolgens door het vocht op uw hand te smeren) en een verse olijfolie. Wederom stuk voor stuk klasse!
Wanneer u in het Chiantigebied op geen enkele manier teleurgesteld wilt worden adviseer ik u Dievole te bezoeken. Voor de wijnen kunt u terecht bij Wijnkoperij Henri Bloem.