Fraude met Italiaanse wijn ontdektDe Italiaanse operazanger Andrea Bocelli is opgelicht door een aantal fraudeurs die de wijn van Bocelli namaakten en voor echt verkochten. Overigens deden de oplichters dit niet alleen met de wijn van Bocelli, maar ook met andere wijnen.

30.000 valse flessen wijn

Na vele klachten van Italiaanse wijnliefhebbers over de belabberde kwaliteit van bekende Italiaanse wijnen, werd er een onderzoek opgestart. Na 3 maanden van onderzoek konden er 6 mensen worden opgepakt, die zich met een grootschalige zwendel van wijn hebben bezig gehouden. Meer dan 30.000 flessen wijn werden verkocht voor wijn, wat het niet was.

De oplichters kochten liters goedkope tafelwijn in, schonken deze over in andere wijnflessen en deden daar vervolgens de etiketten op van duurdere, bekende wijnen. Deze tafelwijn werd verkocht als de Brunello di Montalcino, de Sagrantino di Montefalco en Chianti. Allemaal wijnen met herkomstbescherming en dus als wijn afkomstig van het wijnhuis Bocelli.

Deze nep-wijnen werden in Italiaanse wijnwinkels, supermarkten en online websites verkocht voor zo’n 30 euro per fles. De oplichters kochten de tafelwijn voor 1 euro per liter in, dus tel uit de winst…

Fraude met wijn blijft in Italië toenemen. Alleen al in 2013 werd er in Italië voor meer dan 31 miljoen euro aan nepwijn in beslag genomen.

Bocelli’s wijngaarden

Andrea Bocelli is afkomstig uit een familie, waar het wijn maken in het bloed zit. Al meer dan 130 jaar (1881) maakt de familie Bocelli wijn op de Toscaanse boerderij. Samen met broer Alberto is Andrea Bocelli de huidige eigenaar van de wijngaard, waar zo’n 300 flessen per jaar geproduceerd worden. Broer Alberto beheert samen met zijn vrouw de wijngaard en ook Mamma Bocelli steekt haar handen nog uit haar mouwen op de wijngaard.
Overigens is ook het wijn maken niet de business waar de familie Bocellig bekend om staat. In Toscane is de naam Bocelli onlosmakelijk verbonden met… tractoren. De familie Bocelli is al jaren één van de grootste dealers van tractoren en andere agrarische werktuigen.
(Bron: www.wijnbloggers.nl)