Azienda Vinicola Contini werd opgericht in 1898 door Salvatore Contini en is een van de oudste en meest prestigieuze wijnbedrijven van Sardinië. Zijn zoon Attilio zette zijn werk voort en inmiddels is de vierde generatie Contini werkzaam in het bedrijf.

Cabras, aan de westkust van Sardinië, heeft een eeuwenoude geschiedenis, die zichtbaar is in de Fenicische havenstad Tharros, het dorpje San Salvatore met zijn ondergrondse tempel en de archeologische opgraving Sa Osa, waar druivenpitten van een inheems druivenras zijn gevonden van vóór 2000 voor Christus.

Pariglia race

Een zeer geliefd toernooi in Sardinië is de Pariglia race. Als onderdeel van de jaarlijkse paardenwedstrijd Sa Sartiglia tijdens het carnaval in Oristano doen ruiters de meest spectaculaire acrobatische stunts op hun paard. De naamkeuze van de wijn onderstreept het belang dat Contini hecht aan het culturele erfgoed van de regio.

Oenoloog Piero Cella ontving onlangs zelfs een prestigieuze prijs voor het bevorderen van de wijncultuur van de regio. In Nederland is de wijn al twee maal uitgeroepen tot beste ‘kreeft-wijn’. De biologisch geteelde druiven voor de Pariglia worden zonder steeltjes zacht geperst en vergist in rvs-tanks. Doordat er aan deze wijn geen houtlagering te pas komt, blijft de wijn sprankelend fris en delicaat.

Cannonau

Cannonau is de lokale naam voor grenache en tonaghe de benaming voor de houtige steel van de druiventros, die de druiven voorziet in hun voeding. Deze druiven worden zacht geperst, 10 dagen vergist op de schil, en vervolgens een aantal maanden gerijpt in rvs en met glas bekleedde betonnen kuipen.

Ga direct naar de wijnen van Contini