Pommard kende tot nog toe geen grand cru-status. Wel drie premier cru-locaties. Daarvoor wordt nu, zoals eerder bericht, de hoogste kwalificatie aangevraagd. Er is een dossier van 150 pagina’s ingediend waarmee de aanvraag wordt gemotiveerd.

In Dijon wordt bij het staatswijninstituut INAO nu onderzocht of de locaties Pommard Rugiens ( hoog en laag ), Pommard Epenots ( groot en klein) en Clos des Epeneaux de aangevraagde status waard zijn. Een van de argumenten voor de aanvraag is dat de wijnen van die locaties altijd beter worden betaald, vanwege de bodemcomplexiteit.

In totaal gaat het om de opwaardering van 41 hectare : 13 Rugiens, 23 Epenots en 5 Clos des Epeneaux. Er zou dan voor de premiers crus Pommard 85 hectare resteren. De rest, ongeveer 200 hectare, levert wijn op ‘village’-niveau. De Pommard-producenten benadrukken dat ze geen ‘inflatie’ van de grand cru-status beogen. Het INAO wil meer gegevens over rendementen, beplanting en oogstmethoden. Een beslissing wordt op z’n vroegst in 2015 verwacht
(Bron:www.wijnwijs.eu