Mariska kerst
Proef mee met Mariska!

Dit keer is het een dinerbox geworden met wijnen voor een heerlijk 4-gangen (Kerst?) diner. Dus nu niet “proef mee” maar “drink mee” met Mariska.

4 Verschillende wijnen (waarvan de witte en de rode 2 dezelfde) met daarbij behorende recepten. Ik hoop dat jullie net als ik met veel plezier gaan koken met de feestdagen. De recepten zijn met vertrouwde smaken, maar absoluut een top combi met de wijnen.

Hele fijne dagen gewenst en tot ziens in de winkel!

 Wijn 1: Tenuta il Falchetto, Chardonnay Frizzante, Piemonte, Italië.

Een licht mousserende Chardonnay, die fris en vol fruit is. De eerste keer dat ik deze dronk bij het wijnhuis, dacht ik: “die moeten we hebben in de winkel”! Normaal houden ze dit in Italië om lekker zelf op te drinken. Gelukkig hebben we een paar doosjes te pakken kunnen krijgen zodat meer mensen dit lekkers kunnen ervaren.

Door de bubbel en frisheid past het geweldig bij het eerste gerechtje, zalm met Avocado.

Wijn 2: Tenuta Contini, Tyrsos, 100% Vermentino, Sardinië, Italië.

Een zachte, delicate Vermentino, volledig op RVS opgevoed dus geen logheid van hout maar de pure frisse smaken van de druif. Eigenlijk past deze wijn bij alles wat uit de zee komt, als er maar geen roomsaus bij zit.

Perfecte match met het tweede gerechtje, de coquilles en de ziltigheid van de zeekraal.

Wijn 3: Coto de Hayas, Centenaria, 100% Garnacha (Grenache) Campo de Borja, Spanje.

Handgeplukt, lage opbrengst. Oude wijngaard, hoge locatie. Maar boven dat alles, gewoon erg lekkere wijn. Vol sap, kruiden en licht toontje vanille (4 mnd houtlagering op Frans eiken).

Ieder jaar dat je proeft van deze wijn is gewoon goed. Echt een Kerstwijn, heerlijk bij het diner maar daarna ook fijn om door te drinken op de verdere (Kerst)avond. Beetje zuurstof doet hem ook goed, en in een karaf op de tafel staat het nog feestelijker.

Lamsvlees en deze druif zijn aan elkaar gewaagd, daarom heerlijk bij het derde recept, lam uit de oven.

Wijn 4: Tarapaca late harvest, Combi van Sauvignon Blanc & Gewürztraminer, Maipo Valley, Chili.

Uit een van de oudste wijnregio's van Chili, dit heerlijke snoepje. Doordat de druiven in de late herfst geoogst worden zijn ze vol met suikers en hier en daar al wat ingedroogd. Daardoor krijg je, mede ook door deze bijzondere blend een zoete, frisse stijl met een hint van rozenblaadjes, gedroogde sinaasappelschil en wat gekonfijte abrikoos. Door de Sauvignon Blanc die er in zit, blijft de smaak fris en is het een heerlijke afsluiter van een diner.

Perfect dus bij mijn lievelingstoetje: Crêpes Suzette. Klassieker maar o zo lekker.

Fijne kerstdagen!

Mariska

Oh ja, de prijs van dit heerlijke pakket is € 57,95.

P.S. Mocht je nog iets willen weten, dan kun je altijd even mailen naar henribloemarnhem@gmail.com.

 

 

Als bijsluiter heb ik de recepten erbij gedaan, maar natuurlijk passen hier ook andere heerlijkheden bij. Kom voor meer advies naar de winkel!

Amuse hapjes met zalm en avocado…

Zalm met avocado

Bereidingstijd: +/- 10 minuten   

Wat heb je nodig: (4 glaasjes)

+/- 125 gram verse zalm

2 avocado’s

2 theelepels mayonaise

2 sjalotjes

Komkommer

peper/zout

Eventueel wat sesamzaadjes en/of wat verse peterselie

Bereiding: De avocadocrème;

Snipper 1 sjalotje fijn, snij 1 avocado in blokjes.

Voeg hier de mayonaise aan toe en wat peper/zout.

Pureer dit met de staafmixer of keukenmachine tot een gladde crème.

Verdeel de avocado crème over de glaasjes. (Bewaar een klein beetje voor je andere amuse hapjes)

Snij de zalm in kleine blokjes en verdeel de helft van de zalm over de avocado crème.

 Coquilles met zeekraal...

Coquilles met zeekraal

 Ingrediënten:

8 Sint-Jakobs vruchten

150 gram zeekraal

1 sjalotje

50 gram echte boter

sap van 1 limoen

150 milliliter witte wijn

1 handvol krulpeterselie

Bereidingstijd: 12 min  

Tip!
Zeekraal hoef je niet echt te stoven, het is voldoende dat deze goed wordt opgewarmd. Als je zeekraal te lang laat stoven, wordt hij namelijk donker, minder aantrekkelijk en minder smakelijk.

Bereiding:

Snipper de sjalot en stoof die aan in een flinke klont boter. Snipper intussen de peterselie heel fijn.

Voeg, als de sjalot glazig is, de witte wijn en de fijngehakte peterselie toe. Stoof een paar minuten en voeg wat limoensap toe.

Bak de zeekraal heel kort in een andere pan. Kruid met flink wat peper en een beetje zout (zie tip).

Bak de Sint-Jakobs vruchten 2 minuten aan elke kant in een klontje boter. Kruid met zout en peper.

Lepel eerst het sausje in diepe borden, leg er dan de zeekraal bij en schik de Sint-Jakobs vruchtenerbovenop.

Lamsbout uit de oven...

Lamsbout uit de oven

Hoofdgerecht voor 4 a 6 personen

Ingrediënten:

- 1 hele bol verse knoflook, de tenen losgemaakt, ongepeld
- 3 flinke handenvol gemengde verse kruiden (munt, peterselie, oregano, tijm), alleen de blaadjes
- 6 plakken pancetta
- 3 ansjovisfilets
- 100 g boerenbrood, in stukjes van ongeveer 2,5 cm gebroken (gebruik geen voorgesneden brood)
- een flinke handvol pijnboompitten
- een handvol groene olijven, zonder pit
- zeezout en zwarte peper uit de molen
- 1 lamsbout van 2 kg, geprepareerd zoals hieronder beschreven
- een grote bos verse rozemarijn
- olijfolie
- 2 kg goede bakpiepers, geschild en doormidden gesneden
- een takje laurier
- een fles rode wijn

Dit recept van Jamie Oliver komt uit het boek ‘Jamie’s Italië’:

Pel een paar tenen knoflook, doe ze in de keukenmachine en doe er, terwijl de machine loopt, de gemengde kruiden bij. Voeg dan de pancetta en ansjovis toe, laat de machine nog even draaien en doe dit mengsel over in een kom. Verkruimel het brood in de keukenmachine en voeg dit dan samen met de olijven en de pijnboompitten toe aan het mengsel in de kom. Breng het op smaak met peper en zout en wrijf alles met je handen door elkaar. Als het je iets te droog lijkt, doe er dan een drupje kokend water bij. Prop de vulling in de opening van de lamsbout. Je kunt de bout zó braden of je kunt hem eerst dichtbinden met een touwtje, waaronder je dan een paar takjes rozemarijn schuift. Kwast de bout in met olijfolie en bestrooi hem met peper en zout.

Hussel de aardappelen en de rest van de knoflook met de laurierblaadjes, rozemarijn en wat olijfolie en peper en zout door elkaar en doe het zaakje in een grote braadslee, met de lamsbout in het midden. In Italië is het heel ongebruikelijk om vlees rosé te braden, dus we braden dit vlees zoals zij het doen. Zet het ongeveer anderhalf uur in een op 200° C / gasovenstand 6 voorverwarmde oven. Geloof me, het wordt echt heel sappig en lekker! Na een half uur beginnen de Italianen het vlees en de aardappelen elk kwartier met rode wijn te bedruipen, tot het vlees gaar is. Doe de aardappelen als ze gaar zijn over in een schaal, en houd ze warm.

Wanneer het vlees gaar is, moet je het 15 minuten laten rusten. Het is heerlijk met wat eenvoudig gekookte groenten erbij. De Italianen laten het heerlijke sap van het vlees liever in de aardappelen in de braadslee trekken dan dat ze er jus van maken.

Crêpes Suzette met een bolletje vanille-ijs...

Crepes Suzette

 Dit is echt een waanzinnig lekkere afsluiter van je etentje. Crêpes Suzette met vanille-ijs is zo’n heerlijk dessert waar iets warms, de crêpes dus, gecombineerd wordt met lekker smeltend vanille-ijs. Maar dat is nog niet alles: de crêpes (een chique woord voor flensjes) worden ook nog eens geflambeerd. Kijk, daar kan je een chique diner natuurlijk mee afsluiten. Heb ik al gezegd dat er lekker zoete sinaasappelsaus met Grand Marnieroverheen gaat? Win, win, win dus. De alcohol verbrandt ‘grotendeels’ dus je kinderen kunnen er wel van mee eten. Crêpes Suzette is een van mijn favoriete toetjes, maar dat had je waarschijnlijk al door.

 Ingrediënten voor 4 personen:

1 zakje vanillesuiker

120 gram bloem

1 mespuntje zout

2 eieren

1 eierdooier

200 melk

80 ml water

300 ml versgeperste sinaasappelsap (ca 6 sinaasappels)

50 ml citroensap

125 gram bruine basterdsuiker

60 gram roomboter

4 eetlepels Grand Marnier (sinaasappellikeur)

4 bolletjes vanille-ijs

De Crêpes Suzette met vanille-ijs bereiden

Voorbereiding (kan eerder op de dag):

Zeef de bloem in een grote kom. Meng er het zout en de vanillesuiker doorheen. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Doe 2 eieren in het kuiltje. Scheid de eierdooier van 1 ei. Doe ook de eierdooier in het kuiltje. Voeg al roerend de melk en het water toe. Klop het geheel met een garde of mixer tot een glad beslag. Laat het beslag daarna afgedekt minstens 1 uur in de koelkast rusten.

Pers de sinaasappelen uit. Doe het sinaasappelsap in een steelpannetje. Voeg de citroensap en de basterdsuiker toe. Breng het aan de kook en laat het nog een minuut of 15 koken tot een gebonden saus.

Afronding:

Smelt de helft van de roomboter en roer deze door het beslag. Verhit daarna een kleine koekenpan. Bak daarin met de rest van de roomboter, één voor één, 2 flensjes per persoon. Vouw de flensjes, als ze klaar zijn, in vieren.

Verwarm daarna de sinaasappelsaus in de koekenpan op een laag vuur. Leg de opgevouwen flensjes in de saus. Schep de saus met een lepel ook over de flensjes heen.

Doe de Grand Marnier in een soeplepel. Hou er een vlam bij zodat de drank in brand vliegt. Giet de brandende Grand Marnier over de flensjes met saus heen.

Serveer de geflambeerde flensjes dan meteen op de borden met wat saus erover en een bol vanille-ijs.

Eet smakelijk!

Gezellig kerstfeest