Er is naar onze stellige overtuiging maar één gebied in Frankrijk voor betaalbare kwaliteitswijnen dat een duidelijk ‘terroir’-karakter draagt en nog betaalbaar is ook, dat is; de Rhône. Ook in deze streek kunnen we concluderen dat de producenten klaar zijn voor ‘the next big thing‘ in Frankrijk. Net zoals Bordeaux en Bourgogne is de Rhône ‘hot’ en helemaal klaar voor de toekomst.

Uitsluitend positieve berichten bereiken ons de laatste jaren uit deze streek. Er is hier in de laatste 15 jaar geweldig veel vooruitgang geboekt. Wit is aanzienlijk in kwaliteit gestegen, maar ook rood heeft een belangrijke kwaliteitsverbetering ondergaan. De oogst van 2012 is een groots en klassiek jaar, zeer geschikt om lang te rijpen, van Côte-Rôtie in het uiterste Noorden tot Châteauneuf-du-Pape in het uiterste Zuiden. Maar, na uitgebreide proeverijen gedurende afgelopen maanden, blijkt ook de oogst van  2013 van een ongekende schoonheid. Een goed argument om tot aanschaf over te gaan. Mede daar de Rhônewijnen zeer betaalbaar zijn gebleven. Er is hier zeker geen sprake van prijsexplosies zoals we elders wel tegenkomen. Een belangrijke bron voor betaalbare kwaliteitswijnen dus. Hierbij bieden we u een uitgelezen pakket met de parels uit deze heerlijke wijnstreek uit 2012 en 2013, natuurlijk tegen uiterst gunstige prijzen.

Witte wijnen uit het Noorden van 2012 en 2013

Beide jaren zijn voor de witte wijnen van uitzonderlijke klasse. Oogst 2013 bezit iets meer concentratie en heeft een mooiere vulling en lengte maar presenteert zich nu nog wat gesloten. Het jaar 2012 heeft een expressiever karakter, presenteert zich sappig en is over de hele linie frisser, met minerale trekjes. De druivensoorten Viognier, Marsanne en Roussanne zijn hier de druivensoorten voor de productie van wit. De kwaliteitsverbetering van de afgelopen decennia zet zich door, de wijnen zijn minder gevoelig voor vroegtijdige oxidatie. Ze zitten uitstekend in hun zuren en hebben veelal een volle kruidige smaak. Wij vinden dat witte Rhônewijnen een uniek eigen karakter hebben en dus een podium verdienen in onze winkels. Dit type wijn is gastronomisch ongeveer het breedst mogelijk inzetbaar vanwege het vetje, en de rondeur gecombineerd met de frisheid. Wij adviseren beide jaren te drinken voordat ze 3-5 jaar oud zijn. Een enkele uitzondering kan langer mee, zoals bij de diverse producenten staat omschreven.

Rode wijnen uit het Noorden van 2012 en 2013

In het Noorden kwam 2012 na een koude winter en een nat voorjaar, met een achterstand tot volle wasdom. De zomer was stabiel warm, tot aan de oogst. Eigenlijk is er tijdens de zomer geen regen van betekenis gevallen. Een relatief kleine oogst, afhankelijk van de locatie tussen 15-30% minder dan gemiddeld. De wijnen vertonen een perfecte rijpheid, een uitstekende concentratie en bezitten een opmerkelijk mooi middenrif. We proeven mooi puur fruit, voldoende rondeur en goed verpakte zuren. De wijnen zullen zich sneller presenteren dan jaargang 2013, maar de meeste bezitten een uitstekende rijpingspotentie. De zuiverheid van het fruit is een zeer groot pluspunt voor 2012. Ze kunnen uitstekend rijpen (4-12 jaar).

 

Het volume van de oogst 2013 is zelfs nog kleiner dan die van 2012. De start van de groeicyclus was enigszins moeizaam en werd gevolgd door meeldauw in juni. Daarna was er overvloedig mooi warm weer met koele nachten. Dankzij deze koele nachten hebben de wijnen veel fraicheur. Door wat regen aan het einde van de zomer kon er tijdens de extreem late oogst uitstekend rijp fruit binnen gehaald worden. De wijnen presenteren zich iets compacter en tanninerijker dan oogst 2012. Ze hebben uitstekend fruit en een kruidige fruitgedragen smaak. Het bewaar potentieel van deze jaargang is zelfs nog groter dan die van 2012. Gemiddeld moet u denken aan vijf tot vijftien jaar, de beste wijnen nog wel 5 jaar langer. Opvallend is dat veel wijnen uit 2013 al goed genietbaar zijn, uiteraard hebben we het dan over de wijnen in het courante segment. De hogere wijnen zijn echt voor de lange termijn.

Rode wijnen uit het Zuiden van 2012 en 2013

We kunnen er niet omheen, de oogst van 2012 is waarlijk groots en bezit een zeldzaam klassiek karakter. De wijnen hebben dankzij de iets koelere zomer een zekere frisheid. De volumes zijn echter wel zeer klein, zo’n 15% minder dan in 2011. De druiven ondergingen een gedroomde fenolische rijping. De wijnen zitten zeer goed in hun alcohol, maar ook in hun zuren en hebben weelderige bijna zoete tannines. Daarnaast bezitten de wijnen een uitstekende en vooral boeiende terroir-expressie die we zelden tegen komen. Al deze ingrediënten worden bijeengehouden door een geweldige fruitconcentratie. De wijnen kunnen uitstekend rijpen (4-14 jaar). Veel boeren die wij spraken vergeleken 2012 met 2009 (rijkdom), 2005 (elegantie) en 2007 (concentratie).

Oogst 2013 is in kwaliteit zeer goed tot uitstekend, vergelijkbaar met 2010. Er was in dit jaar wel veel coulure waar met name de Grenache zwaar onder geleden heeft. Strenge selectie door onze kwaliteitsproducenten heeft geresulteerd in een zeldzaam kleine oogst van een uitmuntende kwaliteit. De wijnen bezitten een uitstekende kleur en zitten zeer goed in hun schone fruit. Ze wijnen hebben een boeiende kruidigheid. Lengte, concentratie en duidelijke tannines ronden het geheel uitstekend af. De alcoholgehaltes vallen voor oogst 2013 iets lager uit. De oneven rijping van de Grenache, de belangrijkste druif hier, maakte dat de kwaliteits bewuste producenten selectief moesten oogsten om toch uitstekende wijnen te maken. De Syrah en Mourvèdre hebben dit jaar een iets belangrijkere rol gekregen, terwijl de wijnen hun volsappige, fruitrijke stijl behielden. Ze kunnen uitstekend rijpen (3-12 jaar).