Het vriest dat het kraakt, er ligt sneeuw en heel Nederland speculeert over de Tocht der Tochten. Kortom: Het is koud! En hoe wordt je dan het snelst warm? Juist met Port. Wie kent het niet zo’n koude rillerige dag. Je komt thuis en denkt alleen maar aan de centrale verwarming. Maar wat duurt dat lang. Hmmm heerlijk een glaasje port en de rillingen zijn weg.

Wat is Port?

Port is een heerlijke wijn in koude tijden. Wijn zegt u? Ja, Port is wel degelijk wijn en wel een zogenaamde versterkte wijn. Op het moment dat nog niet alle suikers vergist zijn, wordt de gisting voortijdig gestopt door de toevoeging van extra alcohol. De wijn wordt dus als het ware ”versterkt” tot ongeveer 20% alcohol. Dit proces maakt Port tot één van de mooiste zoete wijnen van de wereld.

Waar komt Port vandaan?

De oorsprong van Port ligt in de Dourovallei in noordoosten van Portugal. Het landschap is er heel spectaculair met prachtig gelegen wijngaarden, Quinta’s genaamd. Voor het maken van Port wordt gebruik gemaakt van inheemse druiven, zoals Touriga nacional, Touriga francesca, Tinta roriz en Tinta barroca.

Verschillende typen Port

Port is in vele variëteiten verkrijgbaar. De belangrijkste onderverdeling is de Ruby, Tawny en witte Port. De Ruby Port komt het meeste voor en is te omschrijven als een jonge, fruitige variant. De Late Bottled Vintage (LBV), ook een Ruby type, is een blend van Ports van één enkel jaar. Ze rijpen tussen 4 en 6 jaar in eikenhouten vaten en worden dan gebotteld. De beroemdste Ruby Port is de Vintage Port van één jaargang, die alleen in zeer goede jaren gemaakt wordt. Deze Port wordt jong, twee tot drie jaar na de oogst, gebotteld en kan vervolgens tientallen jaren rijpen in de fles. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een Vintage Port aan te schaffen uit het geboortejaar van hun kind. De kans dat deze namelijk op 18 jarige leeftijd van je kind nog goed is, is groot.

De Tawny Port heeft als voornaamste kenmerk dat hij meerdere jaren in vaten gerijpt heeft, wat zijn typische tawny kleur geeft. De mooiste Tawny varianten zijn de 10, 20 of soms wel 30 jaar oude Ports en de Colheita Ports. Deze laatste bestaat uit de oogst van één enkel jaar en moet minstens zeven jaar in een houten vat gerijpt hebben.

Portleverancier van Henri Bloem: Quinta de Ventozelo

Een Porthuis met een prachtige prijs/kwaliteit verhouding is Quinta de Ventozelo. Wijnkoperij Henri Bloem is exclusief importeur van dit uitstekende porthuis in Nederland. Quinta de Ventozelo brengt onder andere de volgende ports op de markt:

  • De Ruby Reserva in de prachtige design literfles is in Apeldoorn inmiddels wel een begrip geworden. Zacht, fruitig en vol zo kenmerkt zich deze Port. 
  • De Tawny Reserve 10 Year. Deze 10 Years Old heeft een zachte ronde smaak met tonen van gedroogde rozijnen en pruimen en een hint van hout. Een topper voor deze koude dagen!
  • De Late Bottled Vintage 2007. Heerlijk krachtig en compact rijp fruit.
  • De Vintage 2009. Absolute topwijn uit een topjaar!

Met vineuze groet en een glaasje Port,

Sascha de Wilde, registervinoloog Wijnkoperij Henri Bloem Apeldoorn