Na een lange herfst- of winterwandeling voel ik me vaak heerlijk ‘bossig en rossig’. De kou en zon op je huid, de geuren van het bos, de prachtige bomen. Gloeiend van het buiten zijn thuiskomen en dan genieten van een glaasje rode wijn. De ultieme zondagmiddag!
Dat glaasje mag dan wel wat body hebben. Niet alleen verdiend na een dergelijke inspanning, maar zeker ook verwarmend na wat uurtjes in de kou.
Zo’n warme wijn is voor mij een wijn met houtopvoeding (en daardoor tonen van vanille, mokka, warme kruiden). Diepdonker van kleur en rond van smaak.
Een bossig en rossige wijn. Daarvan zijn er meer. Maar deze springt eruit: De rode houtgerijpte Ribera del Duero Crianza van Bodegas Montéabellon. De wijn is geheel uit Tempranillo geperst en krijgt 14 maanden houtrijping. Volrond, kruidig rood fruit en tonen van vanille en chocolade. Een enorm lange afdronk complementeren het geheel.
Zo’n heerlijk glas vraagt om een heerlijke warme volle maaltijd. Dus eenmaal thuis kan de oven aan. Omdat ik weet dat ik na zo’n wandeling het liefst op de bank blijf zitten heb ik het ovengerecht al klaarstaan en hoeft het er alleen nog maar in.

Mijn laatste verjaardagskado van zuslief was het boekje ‘40 recepten voor ovenpannetjes’ met vier, jawel, echte ovenpannetjes! Geweldig leuk receptenboekje voor gerechtjes uit de oven. Ideaal voor deze zondag. Bij deze klassewijn is het pannetje met wild het meest geschikt:

Wildpannetje met Ribera del Duero
Ingrediënten voor 4 pannetjes:
2 eetl olijfolie
1 kleine ui
50 gr winterpeen, fijngesneden
1 stengel blekselderij in reepjes
500 gr wildstoofvlees van hert, haas en/of ree
peper en zout
100 ml Ribera del Duero
200 ml wildfond
2 plakjes ontbijtkoek verkruimeld
4 takjes rozemarijn

Bereiden:
Verwarm de over op 180 graden.
Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de groenten 1 minuut.
Bestrooi het vlees met peper en zout, schep door de groente en bak bruin aan.
Schenk de wijn en de fond in de pan.
Schep de ontbijtkoekkruimels erdoor.
Verdeel de wildstoof over de 4 pannetjes en leg er de rozemarijn tussen.
Sluit de pannetjes af en stoof ze 1 uur in de oven.
Eventuele bijgerechten: knolselderijpuree, gegrilde pompoen, herfstsalade met paddenstoelen.
Smullen!