Het classificatiemodel van VDP heeft voor de zoveelste keer in de afgelopen jaren een wijziging ondergaan. Met de recente wijziging is er meer logica in gekomen. Erste Lagen gaan voortaan Grosse Lagen heten, terwijl de vroegere klassifizierte Lagen als nieuwe naam Erste Lagen krijgen. Daarmee wordt het model van de Bourgogne nu volledig gekopieerd. De kwaliteitspiramide van VDP ziet er vanaf 2012 als volgt uit:

  • Grosse Lage (Grand Cru): bestemd voor wijngaarden van de allerhoogste kwaliteit. Alleen uit Grosse Lagen kunnen Grosse Gewächse geproduceerd worden, de droge paradepaardjes van VDP. Tot nu toe kwamen Grosse Gewächse uit Erste Lagen, wat qua terminologie niet erg consequent was.
  • Erste Lage (Premier Cru): zeer goede wijngaarden waarvan de naam op het etiket vermeld wordt.
  • Ortswein (Village): wijn met alleen de vermelding van de gemeente, zonder vermelding van wijngaardnamen.
  • Gutswein (Générique): wijn van basiskwaliteit zonder vermelding van wijngaard of gemeente, maar alleen de naam van de producent.

De classificatie van VDP heeft alleen een privaatrechtelijke status en kan zodoende alleen door de bijna 200 leden gebruikt worden. Producenten in de Rheingau van Erste Gewächse, prestigewijnen met een publiekrechtelijke, wettelijke status, hebben inmiddels bij de regering van Hessen - waar de Rheingau deel van uitmaakt - een aanvraag ingediend om voortaan ook de benaming Grosse Gewächse te mogen gebruiken om harmonie in de verwarrende benamingen te krijgen. Gelet op de juridische haken en ogen die aan zo´n verandering vastzitten, zal dit waarschijnlijk geen simpel hamerstuk blijken te zijn. Wordt vervolgd!
(Bron: www.wijninfo.nl, tekst René van Heusden)