Het regent blad! Als dit nou de hele herfst (i.p.v. echte regen) zo blijft dan teken ik daarvoor.
Zonnetje erbij. Dikke jas en sjaal. ‘s Avonds thuiskomen en een lekker herfstmaal koken.
Herfstig koken en herfstig drinken heb ik nodig ter voorbereiding op de winter. De stamppotten en stevige hoog alcoholische wijnen of portsoorten laat ik nog heel even achterwege.
Voor nu kies ik voor paddo’s, pompoenen (zie twee artikelen geleden), spinazie en wellicht wat onbekends maar zeer ondergewaardeerd: polenta!

Er bestaan zogenaamde wijn/spijs huwelijken. Ik geloof wel in het huwelijk. In wijn/spijs huwelijken niet altijd. Dat blijft afhankelijk van persoonlijke smaak en het moment. Foie Gras met Sauternes maak je mij niet blij mee, en al zeker niet aan het begin van de maaltijd.
Maar in een huwelijk tussen ‘Pinot Noir en Paddenstoelen’ geloof ik zeker wel!
Pinot Noir heeft een hele fruitige maar daarnaast ook aardse smaak. Paddenstoelen kenmerken zich door diezelfde aardsheid. Onderstaand gerecht is gebaseerd op de polenta en de herfstgroenten. Beetje kaas en kip maakt het gerecht af en uitermate geschikt voor bij een wijn gemaakt van de Pinot Noir druif. Serveert u uw lekkerste Pinot Noir in de zomer licht gekoeld? Probeer hem dan nu eens op een graadje of 18. Mooi herfsttemperatuurtje voor dit herfstwijntje bij deze verrukkelijke herfstmaaltijd:

Polenta met kaas, walnoten en paddenstoelen

Ingrediënten per persoon:
2 grote (weide)champignons, schoongemaakt, steeltjes verwijderd
1 eetlepel olijfolie
200 ml kippenbouillon
60 ml melk
45 g instant polenta
15 g boter
30 g walnoten, geroosterd en gehakt
2 eetlepels geraspte pecorino
gehakte bieslook, voor erbij

Bereiden:
Verwarm een grillpan of een kleine koekenpan op matig vuur. Bestrijk de champignons met olie en bak ze 3 minuten met de hoed naar onder. Keer ze en bak ze 3-4 minuten, of tot ze gaar zijn. Neem van het vuur, dek af en zet apart.
Breng de kippenbouillon en de melk in de steelpan op matig vuur aan de kook. Voeg al roerend de polenta geleidelijk toe. Kook het mengsel al roerend tot het kookt en begint in te dikken. Draai het vuur laag en kook het mengsel 5-6 minuten regelmatig roerend, of tot het heel dik is. Neem de pan van het vuur en voeg de boter en het grootste deel van de walnoten en de pecorino toe. Bewaar wat voor de garnering. Roer alles goed door elkaar.
Serveer de polenta in een ondiepe kom en schep de champignons erop. Garneer met de overgebleven walnoten en pecorino. Bestrooi met bieslook. Serveer direct.
Variatietip: vervang pecorino eventueel door Parmezaan van een goede kwaliteit.
Lekker met roergebakken spinazie en eventueel een stukje gegrilde kip!

Tekst: Eline Jaarsma