De parels van 2015

12 t/m 15 februari 2017


Dag 4: woensdag 15 februari 2017

Au Revoir.

De laatste dag van de reis is aangebroken. Nog één boer voor team Zwolle-Amersfoort en nog twee boeren voor team Utrecht-Amstelveen-Bussum en dan zit het er weer op. Na het laatste ontbijtje in het hotel namen we afscheid van mekaar en gingen wij onderweg naar onze laatste boer van de reis. We sluiten de reis af met een knaller want we gingen naar Gevrey-Chambertin naar Domaine Rousseau.

Domaine Rousseau

Een van de toppers in de Bourgogne is toch wel Domaine Armand Rousseau. Het contact tussen Bloem en Rousseau is erg goed en we hebben al jaren contact met hen. Dit keer werden we ontvangen door keldermeester Francois. We proefden samen met een restauranteigenaar de wijnen van 2015.
In 2015 hebben ze iets meer geoogst dan in 2014. Kwalitatief gezien is het wel een enorm goed jaar! We bespraken ook de oogst van 2016, die ernstig is aangetast: van de Clos St. Jacques is 30% minder geoogst en van Le Chambertin 60% minder.
We proefden alle wijnen van 2015, wat een wijnen! Hier worden we altijd erg stil van. Ze gebruiken voor de wijnen ongeveer 15 – 20% hele trossen. Francois vertelde daarnaast dat 90% op de gebruikelijke vaten zitten van het bedrijf Francois (zelfde naam, niet dezelfde persoon) en 10% van het bedrijf Rousseau (zelfde naam, niet hetzelfde domaine). Deze laatstgenoemde vaten zijn middelmatig gebrand waardoor er een krachtigere houtsmaak aan de wijn komt. Uiteindelijk maken ze een blend van deze soorten.
Ook bespraken we de prijzen van de wijnen van Rousseau. De prijzen van hun wijnen gaan namelijk vaak 2, 3, 4 of nog vaker over de kop zodra de wijn het domaine verlaat. Zoals Eric Rousseau vorig jaar zei over de enorm hoge prijs van zijn wijnen in een restaurant in Beaune: het transport naar de stad (15 km verderop) is blijkbaar erg duur! Francois zei zelf ook dat het absurd is, hij zou zelf nooit €1000 voor een fles wijn betalen, ‘het is maar wijn’. Helaas kunnen ze er weinig aan doen.
Na het proeven hebben we nog even staan praten met Eric, de nodige foto’s genomen en flessen wijn uitgewisseld, waarna het er weer op zat.

2015 – meer dan gewoon topjaar

Met Rousseau als afsluiting zit de Bourgognereis van 2017 er weer op. We hebben veel geproefd, gegeten en gepraat en we zijn het er allen over eens: 2015 is een topjaar! En niet zomaar een topjaar maar voor bijna alle Bloemers het mooiste jaar dat ze ooit hebben geproefd. En dat is nogal een uitspraak. 2015 heeft enorm veel te bieden. Rijkdom, fruit, kracht, volheid voor zowel rood als wit. Maar met name een hoog lekker-gehalte met zachte tannines. Doordat de opbrengst in zowel 2015 maar met name in 2016 behoorlijk is geslonken, raden we iedereen aan: 2015 is HET jaar om te kopen! Wil je iets uit de Voorverkoop kopen? Het is raadzaam om advies in te winnen van de Henri Bloem winkel bij jou in de buurt, juist doordat 2015 over de hele linie zo goed is. We adviseren je graag.

Voor nu zeggen we: Het was me een reis, bedankt voor het volgen en Au Revoir!

Domaine RousseauRousseau

Tjeska Hartman

Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle