Frankrijk heeft vorig jaar voor 11,7 miljard euro wijnen en andere alcoholische dranken uitgevoerd. Een toename met 8,7 % in vergelijking met 2014. Daarmee wordt, na twee iets mindere jaren, opnieuw een "historisch niveau" bereikt.

De stijging van het exportcijfer is voornamelijk toe te schrijven aan de toegenomen verkoop van champagne en cognac tegen een gunstige wisselkoers, wegens de zwakkere euro. Vooral de Amerikaanse en Chinese markten droegen bij tot die groei. De niet-mousserende wijnen kenden dan weer een terugval.

Wanneer de export in volume wordt uitgedrukt, zijn de cijfers minder positief. Dan tekent zich namelijk een daling met 3,6 % af tot 188 miljoen verkochte kisten. Het gaat al om de derde daling op rij.

"Champagne, cognac, Bordeaux- en Bourgogne-wijnen zijn samen goed voor 67 % van de export en voor maar 28 % van het volume", zo verklaart Christophe Navarre, voorzitter van de federatie van exporteurs, die tegenstelling in de cijfers.

Navarre beklemtoont ook dat de sector het op een na grootste exportcijfer van Frankrijk laat optekenen, na de luchtvaart. Het cijfer van 11,7 miljard euro staat gelijk met de verkoopopbrengst van 126 Airbussen.
(Bron: www.wijnwijs.eu)