Binnen de gelederen van de DOCG Brunello di Montalcino is discussie ontstaan over de wenselijkheid van het invoeren van subzones. Die zouden consumenten moeten helpen om de onderlinge verschillen tussen wijnen beter te begrijpen.

Voorstanders vinden dat het moment nu gekomen is omdat de Italiaanse overheid subsidie beschikbaar stelt voor het in kaart brengen van zulke subzones. Op basis van microterroir zouden er daarvan zo’n 20 te onderscheiden zijn.

Tot nu worden in Montalcino alleen wijnen uit een bepaalde wijngaard (single vineyard) onderscheiden met de term ‘vigna’. Een bijkomend voordeel van zonering zou zijn dat bezoekers beter de weg kunnen vinden in de wijngaarden. De overheid heeft namelijk binnen de provincie Siena alle wegwijzers weggehaald die naar wijnbedrijven verwezen.

Ze zorgden voor te veel ongelukken! Tegenstanders voeren aan dat zonering te makkelijk voorbijgaat aan hoogteverschillen en wijzen er verder op dat veel Brunello’s assemblages zijn van diverse percelen in diverse zones omdat dit tot completere wijnen leidt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
(Bron: www.wijnwijs.eu, tekst: René van Heusden)