Château Pape ClémentGroepsfoto voor Ch. SiranToren Balestard la Tonnelle 

Verslag Groepsreis naar Bordeaux - Dag I

METEEN DOOR NAAR DAG 2? KLIK HIER VOOR DAG 2 

METEEN DOOR NAAR DAG3? KLIK HIER VOOR DAG 3

Eind mei vertrok een grote groep collega's met hun partner (totaal 26 lieden) voor enkele dagen naar Bordeaux.

Ieder jaar zoeken we een nieuwe bestemming voor dit traditionele groepsuitje. Elke keer staat gezellig samenzijn en persoonlijk contact voorop. Altijd prettig je collega's en hun partners eens op een andere manier te ontmoeten dan op een proeverij of vergadering. 

De volgende artikelen zijn door diverse eigenaren van een Henri Bloem winkel geschreven. Vandaag publiceren wij de eerste dag van deze trip. Woensdag zal dag 2 op onze website verschijnen en vrijdag 13 juni zal de laatste dag aan bod komen. Blijf dus kijken! De komende dagen volgt steeds een update, zodat u aan het eind van de week helemaal bij bent met dit reisverslag.

We arriveren zondagmiddag 25 mei 2014 rond drie uur in Bordeaux na een korte vlucht vanaf Schiphol.

Bezoek Château Guiraud

Château GuiraudGuiraud 2013 wordt geproefd  

Na aankomst ging men meteen door naar Chateau Guiraud in Sauternes.

Mooi oud Château. Het ligt wat hoger dan de 120 ha wijngaarden die om het Château liggen. Eerst werd een uitleg gegeven over het maken van Sauternes. Dat het maken van dit type wijn afhankelijk is van de Pouriture Noble, de edele rotting. Deze ontstaat in september als het mistiger wordt, toch nog warme temperaturen en weinig wind en zo de schimmel zijn kans krijgt. Tijdens de oogst lopen ongeveer 110 mensen een maand lang elke dag door de wijngaard om handmatig die druiventrossen te plukken die in de juiste mate die edele schimmel heeft. Heel arbeidsintensief. De druiven die gebruikt worden zijn 65% de Semillon en 35% de Sauvignon. De Semillon is de druif waarop de schimmel ontstaat. Sinds 2011 heeft het bedrijf de biologisch status gekregen. Één van de eerste bedrijven in Sauternes. Ze hebben daar de afgelopen 10 jaar hard aan gewerkt door in de wijngaard bloemen en struiken te planten zodat de insecten, die op natuurlijke wijze de wijngaard schoonhouden van narigheid, zich daar kunnen verschuilen. Ook staan er overal insectenhotels.

Guiraud met insectenhotel op voorgrondDoorkijkje met eenhoorn op Ch. Guiraud 

Na deze uitleg en de rondleiding kregen we enkele wijnen te proeven. Als eerste kregen we hun tweede wijn, Le Petit Guiraud 2012. Een niet te zware, delicate wijn met citrustonen in neus en smaak. Breder inzetbaar dan alleen als dessertwijn. Daarna kregen we Ch. Guiraud 2013 van het vat. De neus was nog niet ontwikkeld. Er zaten nog tonen in van gist, wat zwavel en citrus en wat verder weg de tropische vruchten. Het waren nog allemaal losse elementen. De smaak van citrus kwam ook terug in deze wijn, maar ook het weelderige liet zich al iets zien. De wijn moet nog een jaar op vat rijpen voordat hij klaar is en dan al zoveel potentie.

Het jaar 2013 is een goed jaar voor Sauternes. Château Guiraud maakt tegenwoordig ook een droge wijn, de 'G de Guiraud', met 70% Sauvignon en 30% Semilion.

Na de proeverij vertrokken we weer naar Bordeaux.

Door Huub Havik, Henri Bloem Amersfoort

Diner met proeverij Château de Parenchère o.l.v. Julia Gazaniol

Antoinette (Eindhoven), Janita (Leeuwarden) en Jolijn (Eindhoven)De hele Henri Bloem Club in Brasserie BordelaiseAnton Bongers (Eindhoven) en Julia Gazaniol 

Diner met Julia Gazaniol van Château de Parenchère.

Na de rondleiding op Château Guiraud hebben we die avond een diner in het hippe en gezellige Brasserie Bordelaise in het centrum van Bordeaux. Hier hangt een drukke maar gezellige sfeer en wij zitten in het benedengedeelte, waar pracht stukken vlees achter het glas hangen te rijpen. Rosé begint hier erg populair te worden, gezien de enorme hoeveelheid flessen en vooral ook de grote maten van Aix en andere bekende Provence. 

Julia Gazaniol begeleidt de proeverij en zij laat ons de witte Parenchère proeven en de Clairet (rosé). De witte is een stuk aangenamer dan de rosé, die weinig geur heeft en niet veel fruit. Dan komen de 2013 Parenchère en de Cuvée Raphaël voorbij. Voor het moeilijke jaar valt dit niet tegen. 2012 staat er nu mooier bij met 70% Merlot voor de gewone Parenchère. 2011 is nog iets verder ontwikkeld en laat zich al makkelijker drinken. De 2010 Cuvée Raphaël heeft meer power en structuur en heeft zelfs wat jammy tonen van zwart fruit. Tannines zijn niet stroef en de wijn gaat heerlijk bij de eend. Parenchère Cuvée Raphaël

De cuvée ‘Esprit’ (alleen geproduceerd in de beste jaren) uit 2008 heeft een mooie neus met pepers en laurier, toch geen dikke wijn, maar eerder elegant en goed doordrinkbaar. Al samenvattend zou je kunnen zeggen dat de wijnen van Château de Parenchère een prettig drinkbare moderne stijl tonen. Ze zijn licht verteerbaar wat de nieuwe weg lijkt te zijn voor Bordeaux.

Het was een gezellige avond met 26 ‘Bloemetjes’ en op een enkeling na, kon iedereen naar het hotel wandelen…. 

Door Peter Bruijgom, Henri Bloem Amstelveen

BORDEAUX 2013 NU KOPEN IN ONZE PRIMEUR AANBIEDING

Nog meer foto's van deze groepsreis? Klik op deze link: Foto's Henri Bloem's groepreis naar Bordeaux

 

Verslag Groepsreis naar Bordeaux - Dag II

Mouton RothschildProefglazen?Château Pape Clément Groepsfoto 

Bezoek Château Mouton Rothschild in Pauillac

Maandag 26 Mei 2014: ‘9:15u Proeverij en rondleiding bij Mouton Rothschild’ staat er op mijn schema van de Bordeauxreis dit jaar. Sinds 1973 een Premier Grand Cru Classé. Een veel beschreven en bezocht Chateau. Iets om naar uit te kijken. Het is duurste fles die we in de winkel hebben liggen en als we er een verkopen zijn we in een juichstemming. Natuurlijk kan je er over vertellen aan je klanten, maar ik was er nog nooit geweest en had de wijn nog niet mogen proeven…tot deze ochtend! 

Onderweg in de bus rijden we door Moulis-en-Medoc, Listrac en komen uit in Pauillac. Alles hier ademt wijn. Overal wijngaarden met oude wijnstokken en vele Chateaux.

Zand en kiezelhoudende bodem, wat perfect is voor de Cabernet Sauvignon. Dit Terroir zorgt voor goede drainage en s’nachts blijven de kiezels warmte aan de druiven afgeven zodat deze verder rijpen. De betere wijngaarden liggen hoog en wat blijkt bij aankomst bij Mouton Rothschild? Dit Chateau ligt met zijn wijngaard net op een hoger plateau dan zijn omgeving.

We proeven gezamenlijk een fustmonster uit 2013Vatenkelder Mouton Rothschild, 1er Grand Cru Classé

We krijgen een warm onthaal en een zeer uitgebreide rondleiding. Door de nieuwe70 meterlange ‘Vat-room’. Pas twee jaar in gebruik. Hypermodern en gigantisch groot opgezet, maar men gaat nog zeer traditioneel te werk. 

Tijdens de rondleiding zagen we hoe ze met behulp van een kaars het bezinksel in de vaten scheidden van de wijn.(‘Racking’) Filteren doen ze met eiwit.(‘Fining’)

Rode Bordeaux mag van verschillende druiven gemaakt worden, nml: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. Het sap van iedere druif rijpt apart in de eikenhouten vaten alvorens de wijnmaker ze mengt en in de fles doet. Typisch voor Mouton Rothschild is dat de druiven eerst gemengd worden en dan op het vat gaan rijpen. Voor het Jaar 2013 was de samenstelling 89% Cabernet Sauvignon, 7% Merlot en 4% Cabernet Franc.

 Vinificatieruimte met vergistingsvaten Mouton Rothschild Bezoek Mouton met Marcel(Tilburg) Willy (Apeldoorn) en Wim (Amersfoort)

Na de rondleiding door ‘the Vat-room’,‘the Great Barrel-hal’ met meer dan 1000 eikenhouten barriques, de privé-kelders van de familie Rothschild en het ‘Wine-Art Museum’ werd ons een glas van deze vintage aangeboden. 2013 wordt in de Bordeaux als een rampjaar gezien. Te korte zomer en heftige hagelbuien zorgde voor een dramatische lage oogst met matige kwaliteit. Maar juist de topchateaux onderscheiden zich in dit soort rampjaren. Door strenge selectie van de druiven en inhuren van 700 plukkers ipv 500 plukkers tijdens de oogst, kon dit jaar gered worden bij Mouton Rothschild. Ik proef inderdaad aardig wat fruit in het glas. Zachte tannines en frisse zuren. De wijn is uiteraard nog niet af. Het is een vatmonster en heeft nog rijping nodig. Nu al een heel aangenaam glas wijn. Hoezo rampjaar? 

Door Frank de Bie, Hart's Wijnhandel Amsterdam

Bezoek Château Siran in Margaux

We proeven de jaren 2010 2011 2012 en 2013 op Château Siran Fraaie ontvangstruimte op Château Siran We proeven jaargangen 2013 tot en met 2010 op Château Siran

Speeddaten met Château Siran 

Na een rit door de streek die ons voerde langs wijngaarden en pittoreske dorpjes kwamen we aan in het plaatsje Labarde wat zich bevindt in het zuidelijke gedeelte van de gemeente Margaux. Het ligt direct boven de stad Bordeaux en is dus een van de eerste gebieden die je tegenkomt als je een toertje linker oever maakt.

We bezochten hier Château Siran een wijngoed wat al ruim 150 jaar het familie bezit is van de familie Miailhe. We worden allerhartelijkst ontvangen en alles ziet er fantastisch en mooi uit. Na een grondige verbouwing die ruim 3 jaar heeft geduurd heeft het château sinds 2012 weer open voor bezoekers. U kunt hier 7 dagen per week terecht voor een interessante rondleiding en proeverij mocht u eens in de buurt zijn zeker een aanrader. Onze rondleiding en proeverij waren meer een speeddate, wat geheel onze schuld was, omdat ons bezoek eerder op de dag was uitgelopen en ons volgende bezoek alweer gepland stond.

2010 Château Siran is groots, er zit geen zwak jaar tussenGroepsfoto in de wijngaard van Château Siran 

In samenwerking met Professor Denis Dubourdieu is het doel van Château Siran om delicate, karakteristieke hedonistische wijnen te maken. De wijnen van Siran zijn zeker de moeite waard en hebben een meer dan goede prijs/kwaliteit verhouding, een heerlijk glas wijn voor een schappelijke prijs. We kregen een Magnum en 3 flessen van hun wijn mee om bij de lunch van te genieten. Nog snel een groepsfoto en toen moesten we alweer afscheid nemen, want de lunch en de steurkweker(kaviaar) verwachten ons. 

Door Janita Kemner, Henri Bloem Leeuwarden

Bezoek ‘Perlita’ Kaviaarkwekerij L’Esturgeonniere Caviar

Na diverse interessante wijnboeren te hebben bezocht is het vervolgens de beurt aan een heuse kaviaarboer zo’n 45 km ten zuidwesten van Bordeaux. Blijkbaar goed verstopt in het franse land want het leverde de nodige moeite op en koste de nodige tijd om de juiste bestemming te vinden. Dus…. een ingekort programma volgde.

Bij aankomst werd ons verzocht onze schoenen te reinigen door door een waterbak en/of over een grote spons te lopen. Zekerheid voor alles.

  

De Perlita kwekerij is een van de drie kaviaarkwekerijen van Frankrijk en werd 25 jaar geleden opgericht. Voor de kaviaar wordt de Steur gekweekt. De witte Steur die in deze regio in het wild voorkwam is in de 50er jaren verdwenen uit de rivier de Garonne. 30 jaar geleden werd begonnen met het importeren en kweken van de Siberian Stuer, een zoetwater Steur. De kaviaar wordt gewonnen uit een vrouwtjes Steur van minimaal 10 jaar oud. Helaas moet de vis hiervoor worden gedood. Wel wordt naarstig gezocht naar een methode van kaviaar oogsten zonder het dier hiervoor te hoeven slachten.

De wereldwijde productie van kaviaar bedraagt is de laatste 5 jaar ernstig gedaald en is nu 100 ton/100.000 kg. Perlita heeft hiervan een markaandeel van 3% ofwel 3.000 kg. Gestreefd wordt dit in korte tijd te verhogen naar 4.000 kg. 1 volwassen 10 jaar oude Steur levert +/- 500 tot 600 graam kaviaar op. De vissen worden gedurende de 10 jaar afhankelijk van leeftijd telkens verhuisd naar een nieuw bassin. Deze bassins worden verwarmd met thermaal water. Per dag wordt 1000 kg voer gebruikt bestaande uit vismeel en soja etc. Alles volledig biologisch. De marktprijs van kaviaar ligt momenteel op zo’n € 500 per kg. De consumentenprijzen van de Perlita kaviaar variëren van  € 950,= - € 1190,= per 500 gram.

Perlita KaviaarKaviaar uit de Bordeaux 

Het bezoek werd afgesloten met een kaviaarproeverij. Het is en blijft een heel bijzondere delicatesse!! 

Door Machiel den Ouden, Henri Bloem Den Bosch

Bezoek Château Pape Clément in Pessac-Léognan

La Verrière, ontworpen door Gustav Eiffel Er is ook genoeg natuurschoon op Château Pape Clément Château Pape Clément

Na een lunchstop zetten we koers naar Château Pape Clément in de Graves, één van de bezittingen  van de beroemde meneer Bernard Magrez. Deze zeer actieve 70+-er is tevens eigenaar van o.a. Château La Tour Carnet in Haut Médoc, Château Fombrauge in St. Emilion en Clos Haut Peyraguey in Sauternes, naast nog een aantal kleinere wijnhuizen in Bordeaux en domeinen over de hele wereld (U.S.A., Chili, Argentinië etc.). Voordat Bernard Margrez Pape Clement in 1980 in eigendom kreeg behoorde het tot 1789 toe aan de Rooms Katholieke kerk.  In 1305 werd Bertrand de Gouth, op dat moment eigenaar van het Château, gekozen tot paus en genoemd Paus Clemens V. Hij was de eerste Paus die in Avignon zetelde. Zijn sarcofaag valt op het Château te bezichtigen.

Ze hebben ook nog wat jaren die al lekker dronk zijn Ernst (Leiden) en Peter (Amstelveen) klaar voor de pigéage samen met Lionel Labat van Château Pape Clément De Sarcofaag van Paus Clemens V

Na een rondleiding door de kelders, wachtte ons een heerlijk diner in het tuinhuis dat ontworpen is door Gustav Eiffel en vanuit Anaïs in zijn geheel op het landgoed opgebouwd was. Het werd een gezellige avond met bijzondere wijnen, o.a. Een witte Château Fombrauge (Bordeaux AC, van Saint-Emilion gronden en Pape Clement 2007, door de critici gebombardeerd tot slecht wijnjaar, maar wat is die wijn nu mooi op dronk. We sloten af met een prachtige Sauternes uit 2010: Clos Haut-Peyraguey. Alle wijnen van Mr. Magrez bevestigden riant hun faam!

De bus bracht ons terug naar het hotel, waar we na een verfrissend biertje onze hotelkamers opzochten.

 Château Pape Clément is zeer fotogeniek Een onvergetelijk diner in het glazen tuinhuis van Pape Clément 

 Door Marja van Tooren, Henri Bloem Arnhem

BORDEAUX 2013 NU KOPEN IN ONZE PRIMEUR AANBIEDING

Nog meer foto's van deze groepsreis? Klik op deze link: Foto's Henri Bloem's groepreis naar Bordeaux

Verslag Groepsreis naar Bordeaux - Dag III 

Iedereen heeft de volle aandacht Doorkijkje op Château Balestard la TonnelleProeven met tegenlicht 

Bezoek Château Fongaban in Puisseguin-Saint-Emilion/Côte de Castillon

De laatste dag van onze studiereis naar Bordeaux. Vandaag staan een aantal bezoeken op het programma aan de rechteroever van de Gironde. We beginnen met een bezoek aan Château Fongaban, dat gedeeltelijk in de Côtes de Castillon ligt en gedeeltelijk in Puisseguin- Saint-Emilion. Na een korte zoektocht vinden we het Château van Pierre Taïx, die ons hartelijk verwelkomd. Het landschap is hier, in tegenstelling tot de Médoc, ligt glooiend en biedt prachtige vergezichten. De banden tussen de familie Taïx en Wijnkoperij Henri Bloem zijn al oud. Henri Bloem is namelijk de eerste exportklant van Château Fongaban.

Mr. Taix van Château Fongaban met op de achtergrond zijn vrouw Tussen de wijngaarden op Château Fongaban 

Pierre begint enthousiast met de rondleiding. De bodem in de wijngaarden bestaat met name uit kalk en klei. Château Fongaban heeft de afgelopen jaren een conversie ondergaan van traditionele naar biologische wijnbouw, en de jaargang 2013 is de eerste biologisch gecertificeerde wijn.  Iets wat in deze traditionele streek vrij uniek is. De belangrijkste motieven voor omzetting naar biologische wijnbouw zijn: beter fruit en beter voor milieu en de arbeiders in de wijngaard (er gebeuren nogal eens ongelukken met pesticiden, aldus Pierre). De 42 hectare wijngaarden zijn voor 80% beplant met Merlot, 15% Cabernet Franc  en 5% Cabernet Sauvignon. Van deze 42 hectare valt 8 hectare binnen de appellatie Puisseguin-Saint-Emilion; de rest binnen de Côtes de Castilllon. De wijnen van Château Fongaban krijgen normaal gesproken 16 maanden opvoeding op houten vaten (20% nieuw en 80% gebruikte vaten). Ook in dit gedeelte van de Bordeaux was 2013 een lastig jaar, met een moeilijk voorjaar. De wijnen bevatten veel fruit, zijn wat lichter dan gebruikelijk, waardoor Pierre besloten heeft de wijnen geen houtopvoeding te geven.

Iedereen heeft de volle aandachtAntoinette (Eindhoven) in gesprek met Pierre Taix van Château Fongaban  

De kelders van Château Fongaban is eenvoudig, doch efficiënt. De vergisting gebeurt in RVS tanks en betonnen tanks. Het persen wordt hier gedaan met een oude verticale pers, wat een hele dag duurt i.p.v. 2 uur met een moderne pneumatische pers. Na de rondleiding proeven we de jaargangen 2012, 2011 en 2010.

Château Fongaban 2012: mooie fruitgedreven stijl, met een wat lichtere structuur en fijne tannines

Château Fongaban 2011: rijper fruit in de neus, laurier, soepele stijl, elegant en fijn glas wijn.

Château Fongaban 2010: mooi rijp donker fruit, kruidig, veel sap, complexiteit, prachtig glas wijn.

Nog snel even een paar foto’s gemaakt, afscheid genomen en snel de bus in voor het volgende bezoek naar Château Balestard La Tonnelle.

Door Gerard Brok, Henri Bloem Groningen

Bezoek Château Balestard La Tonnelle in Saint-Emilion

Marquis Capdemourlin ontvangt ons hartelijk op Château Balestard la TonnelleMr. Capdemourlin proeft voor op Château Balestard la Tonnelle  

Dinsdag 27 mei rond het middaguur kwamen we aan bij Chateau Balestard la Tonnelle, een grand cru classé in de St. Emilion. Het Château is gebouwd in de 15e eeuw. Via de poort met bewerkte hekken kom je op een statige oprijlaan waar halverwege een toren staat. Deze toren was vroeger een wachterstoren. Het stond op een kruising van wegen van St. Emilion naar de bergen. De naam Balestard la Tonnelle is een samenvoeging van Balestard, het woonhuis, en la Tonnelle, de toren. Aan het eind van de oprijlaan stond Marquis Capdemourlin om ons welkom te heten. Monsieur Jacques is de 12e generatie die het Château bewoont. Zijn echtgenote Françoise begroette ons hartelijk. Monsieur Jacques deelde ons fijntjes mede dat we een half uur te laat waren en daardoor de tour langs zijn 4 Châteaux niet meer konden doen.

Marquis Capdemourlin ontvangt ons hartelijk op Château Balestard la TonnelleHuub (Amersfoort) voor aanvang van de proeverij op Château Balestard la Tonnelle  

Het Chateau ligt prachtig op een plateau met zicht op zijn andere Chateaux en ook op buurgebied Pomerol. Het Chateau is zeer stijlvol en goed onderhouden. Onder de tuin is een prachtige proefruimte gecreëerd, uitgehakt uit de rots wat acht maanden heeft geduurd. Op het etiket van Balestard La Tonnelle is een gedicht vermeld dat geschreven is in de 15e eeuw. Monsieur Jacques is hier duidelijk heel trots op. In de proefruimte stond een proeverij klaar van de 4 Châteaux van Monsieur Cap de Mourlin: Ch. Balestard la Tonnelle (BLT 10,6 ha), Ch. Cap de Mourlin (CDM 14 ha), Ch. Petit Faurie de Soutard (PFS8 ha) en Ch. Roudier (R 30ha). In de oogstjaren 2012en 2013. De jaren 2010 en 2011 stonden klaar om bij de lunch te proeven. De lunch werd geserveerd in buffetvorm. Onze gastvrouw, Madame Françoise, nodigde ons uit om deel te nemen aan het buffet. Daar had men wel zin in!!! Canapé met foie, gekruide zalmtartaar, blini's met mierikswortelsaus, stokbroodje met ham, hartige muffins, Meloensoep, Kipspiesjes met sajosaus, coquille omwikkeld met spek, geitenkaas en Brie de Meaux, vanilleroomsoep met eiwitschuim, appeltaartsoep en heerlijke chocolademousse. Dat alles home-made. De kok ontving een hartelijk applaus.

De proefnotities. 2013 en 2012 zijn nog niet op fles.

Groepsfoto in de wijngaarden van Château Balestard la Tonnelle  

2013. Hier zijn cabernet en merlot bijna gelijktijdig geoogst. De wijnen hebben nu dik fruit, de hogere wijnen hebben redelijk wat tannine. De wijnen vielen ons, na alle negatieve pr mee. BLT is de betere, maar ook de gereserveerde. CDM is ok, PFS de mindere en R basic goed.

2012. Alle wijnen hadden een aparte geur, iets van vers gesneden champignons.

Hier en daar sporen van stroeve tannines, minder open dan 2013. BLT had een duidelijke kersengeur, wel compleet, CDM vrij compact en redelijk wat bite, PFS tandje rustiger. R presenteerde zich stroever, wel met meer fruit.

2011.  Alle wijnen zijn gebotteld en tonen zich completer dan de Brut de Cuve wijnen. De wijnen hebben goed fruit en zijn evenwichtig, nog wat jong en hier en daar wat ruw, wel veelbelovend. opvallend is het sappige karakter van R. de overige wijnen zitten strakker in de tannine.

2010. Duidelijk het beste jaar van de 4. Het jaartje extra ontwikkeling doet de wijnen goed. Het jaar heeft een hoog lekkergehalte. hier en daar wat zoeter en ronder.

Alle wijnen scoren goed. Elk op zijn niveau.

Samenvattend: de stijl is duidelijk veranderd. Meer dikheid en openheid, meer fruit en commerciëler. Eigenlijk is Roudier de bikkel van het stel, zeker gezien de prijs-kwaliteitverhouding. BLT is de topper, CDM komt er vlak achter. PFS is de hekkensluiter voor ons, maar is wel een goed glas. De hogere wijnen verdienen meer aandacht in de winkels dan zij tot nu toe kregen.

Als afsluiting reden we met Monsieur Capdemourlin nog even naar het Château Capdemourlin. Hier is duidelijk te zien dat er geïnvesteerd is in equipement. Een moderne winery die helaas niet bewoond is. Al met al een inspirerend bezoek. 

Door Co Hartman, Henri Bloem Zwolle 

Vervolgens vliegensvlug naar Bordeaux Airport voor onze vlucht naar Schiphol Amsterdam.

Het was weer een leerzame en genoeglijke reis. Met dank aan Steven voor de perfecte organisatie!