De parels van 2015

12 t/m 15 februari 2017


Dag 2: Maandag 13 februari 2017

Wat een zonnetje!

Na heerlijk geslapen te hebben werden we wakker gemaakt, niet alleen door de wekker maar ook door een heerlijk zonnetje. Die hebben we in Nederland wel gemist zeg! Na het ontbijt ging elk team onderweg naar hun eerste afspraak, voor ons betekende dit op naar Pernand Vergelesses.

Domaine Marius Delarche

Het eerste bezoek van de dag was Domaine Marius Delarche waar we werden ontvangen door Etienne. Een goedlachse, rustige man die een aantal jaar geleden het stokje van zijn vader heeft overgenomen. We gingen meteen naar de kelder waar de vaten van 2016 lagen: dat was even schrikken! Er lagen namelijk een heel stuk minder vaten dan normaal. We hebben de ‘horror’ verhalen van 2016 gehoord met grote hoeveelheden druiven die verloren zijn gegaan door de extreme kou in April 2016, het was dus waar! Etienne gaf ook aan dat een perceel van hemzelf helemaal niet was aangetast en dat de boer van het perceel ernaast, alles was verloren. Zo blijkt maar, 2016 is een jaar van uitersten.
We proefden eerst 2015, waarvan zowel de Pernand blanc en rouge een Diam-kurk hebben. Beiden zijn goede wijnen om jong te drinken met veel fruit en ‘rondeur’. De hogere wijnen hebben allemaal de standaardkurken uit 1 stuk, omdat deze wijnen langer bewaard worden. Allen elegante wijnen met veel fruit en volheid.
Alle wijnen uit 2015 zijn al op de fles, terwijl 2016 nog in de vaten zat, hier hebben we er ook een paar van geproefd. 2016 heeft veel te bieden! Jammer dat er maar zo weinig van is. Vanwege de lage opbrengst in 2016 heeft Etienne druiven gekocht waarmee hij een gewone Bourgogne rouge maakt, wat een prima wijn is. Een alternatief?
Nadat we de proefflessen mee hebben gekregen, gingen we door naar ons volgende bezoek van de dag in Premeaux-Prissey: Domaine Patrice Rion.

Domaine Patrice Rion

Het zonnetje scheen uitvoerig toen we het erf bij Patrice Rion opreden. We werden begroet door de man zelf en uitgenodigd in het proeflokaal, wat heerlijk warm was in vergelijking met de kelders! Een gedeelte van de wijnen van 2015 was al gebotteld en de hogere Chambolle Musigny en Nuits-Saint-Georges zaten nog in de vaten. Ook hier vroegen we naar de opbrengst van 2015 en 2016. In 2015 hadden zijn witte wijnen een normale opbrengst en bij de hogere rode wijnen was de opbrengst iets minder dan voorheen. Dit was compleet anders in 2016, waar de opbrengst van witte wijn nihil was. Ook hier wordt aanbevolen om 2015 in te kopen vanwege de minimale hoeveelheid in 2016.
We proefden allereerst zijn witte wijnen die mooi gevuld waren, met name de Premier Cru - vanzelfsprekend. De Bourgogne Rouge had een echt karamelneusje, alsof je een boterbabbelaar rook. Met name de Chambolle Musigny’s waren nu aangenaam om te drinken, dit beaamde Patrice, deze kan je ook goed jong drinken. De Nuits-Saint-Georges moeten nog enkele jaren liggen, mede doordat ze bij deze wijnen 30% complete trossen (dus inclusief steeltjes) gebruiken, in plaats van alleen de druiven, waardoor er meer tannines en bitters in de wijn zitten.
We proefden uiteindelijk ook nog de Bourgogne Rouge uit 2014 omdat hij zowel deze wijn als de Bourgogne Blanc uit 2014 nog op voorraad heeft. Aangezien 2016 zo mager is, kunnen we deze extra afnemen om aan de vraag van klanten te voldoen. We houden het in gedachten!

Nadat we alles geproefd hadden, namen we afscheid en gingen we eten bij Restaurant Simon in Flagey-Echézeaux. Vooraf een krabsalade, gevolgd door runderwangen met als afsluiter een heerlijke crème brulée! We konden er weer tegenaan.

Domaine Lucien Boillot

Na de lunch waren we op tijd in Gevrey-Chambertin waar we eerst even snel een paar flessen afgaven bij Domaine Rousseau voordat we onze afspraak hadden bij Domaine Lucien Boillot. Dit is een producent waar wij sinds vorig jaar contact mee hebben. Lucien heeft met name veel (betaalbare) Premier Crus en is daarmee een aanwinst. 2015 zat nog in de rvs-vaten en wordt in maart gebotteld. Vooral niet te snel, ‘doucement’ is zijn motto. De hoeveelheid geoogste druiven in 2016 bij Boillot is voor zijn Gevrey Chambertins niet veel minder dan standaard, maar van de Volnays is maar een minimale hoeveelheid geoogst, een grote catastrofe!
We proefden eerst de Volnay van 2015 gevolgd door de Gevrey Chambertins, Premier Cru. Deze laatstgenoemden waren erg aangenaam! Met name de Evocelles, Corbeaux en Cheraudes waren favoriet. Volle, kruidige, krachtige wijnen maar ook sappig en vol. Toppers. Lucien geeft aan dat 2015 veel rijp fruit heeft, maar ook frisheid. Een jaar dat voor iedereen iets te bieden heeft.
Tot slot kregen we Gevrey Chambertin Premier Cru ‘Evocelles’ 2014 te proeven, die inmiddels een jaar op de fles zat, om een indicatie te geven. Een open wijn met fijne tannines, fris en lekker sappig. Tevens proefden we de Gevrey Chambertin Premier Cru ‘Corbeaux’ 2014 die een stuk strakker was en echt nog even moet liggen.

Na drie kwartier stonden we weer buiten, ruim op tijd, waarna we via een omweg naar Bryczek in Morey St. Denis reden.

Domaine Christophe Bryczek

Bij Bryczek konden we eerder terecht, al was Christophe wel al aan het proeven met een een stuk of 10 Fransen, een drukke boel! In de kelder, voorzien van vlaggetjes en een hommage aan oprichter Georges Bryczek, stonden de vaten van 2016 en proefden we de wijnen van 2015. Co komt al sinds 1983 bij deze boer en heeft nog gewerkt met de opa van Christophe en nu dus met de derde generatie. Dat maakt dit bezoek extra speciaal!
We proefden alle wijnen van Bryczek, vier in totaal. Het is maar een klein wijnhuis met een oppervlakte van 3 ha. Ook hier vroegen we naar de opbrengst van zowel 2015 als 2016. In 2016 hebben ze 15% minder geoogst dan 2015, dat valt te overzien. De helft van de wijnen van 2015 zijn in de fles, de andere helft wordt binnenkort gebotteld. Christophe maakt wijnen die fruitig, sappig en vol zijn, in tegenstelling tot zijn vader en opa die veel hardere wijnen maakten. Dat merkten we ook in de wijnen die we proefden, allen lekker fruitig en sappig met ronde tannines (niet hard). Wijnen die jong goed te drinken zijn.
Na het proeven hebben we nog even gesproken met Christophe over zijn familie en hoe het gaat, waarna we afscheid namen van de drukke kelder en we doorgingen naar onze volgende afspraak: Domaine Jean Grivot in Vosne Romanée.

Domaine Jean Grivot

Ruim op tijd kwamen we aan bij Domaine Jean Grivot, waar we gelukkig iets eerder terecht konden. Op het Domaine hebben ze de afgelopen jaren veel verbouwd waardoor we even moesten kijken waar we naar binnen moesten. We werden ontvangen door de kleinzoon van Jean Grivot, Hubert. Vroeger werden we altijd ontvangen door Etienne, de zoon van Jean, maar hij laat het nu meer over aan zijn zoon en dochter (Mathilde), de volgende generatie. Leuk! Hubert is een rustige jongeman, met een enorme hoeveelheid kennis die veel over hun wijnen weet te vertellen, een echte aanwinst.
De oogst van 2015 en 2016 waren ongeveer gelijk, hier hebben ze dus geen last gehad van enige catastrofes. We proefden al hun wijnen, van de Vosne Romanée Villages tot de welbekende en zeer geliefde Richebourg, die we allen spontaan vergaten uit te spugen. De favoriet van zowel Co als Hubert was de Premier Cru ‘Les Beaumonts’. Heerlijk sappig, vol, rond, van 90 jaar oude wijnstokken. Hubert kwam nog met een fles Clos Vougeot 2014 aan, hier merkten we dat 2014 toch meer tannines had, waardoor 2015 veel toegankelijker wordt.
Wauw, wat een wijnen! Een wijnhuis om zeker te onthouden en indien mogelijk (ruim) in te slaan. Huub zei aan het eind: dit was voor mij de absolute winnaar van de dag. Elke dag moet je eigenlijk afsluiten met een topper, dat is vandaag in ieder geval geslaagd!

Na een topafsluiting van de dag gingen we terug naar het hotel waar we een lekker biertje met mekaar hebben gedronken en de dag hebben doorgenomen. Tot slot lekker gegeten bij la Maison du Colombier in Beaune. Een hippe wijnbar/tapasbar met heerlijke Franse hapjes met een enorm uitgebreide wijnkaart. Een aanrader!
Na weer heerlijk gegeten te hebben, waren we rond 22:30 uur weer bij het hotel om er op tijd in te gaan zodat we morgen weer fris en fruitig zijn voor dag 2 in de bourgogne!

Bryczek 2017Grivot 2017

Bryzcek                                                            Grivot

Tjeska Hartman

Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle