Niepoort

Als je de prachtige Douro-vallei binnenrijdt schreeuwen de portproducenten met grote letters van de berghellingen, maar om Niepoort te vinden moet je toch echt een insider zijn, want zelfs aan de weg die leidt naar het prachtige Quinta de Napoles vind je nergens een bordje met het woord Niepoort.

 

Pietje Bel

Dirk van de Niepoort is de 5e generatie Niepoort die ooit vanuit Hilversum naar de Douro-vallei vertrok en als je hem zo ziet zou hij nog steeds een Hollander kunnen zijn.  Een beetje een Pietje Bel misschien wel. Van origine wordt in Vale Mendiz samen met Nick Delaforce de Niepoort port gemaakt die zeker na de komst van Dirk in het bedrijf een heel eigen karakter heeft. Dirk gaat voor het frisse fruit in zijn portwijnen en serveert ze dan ook bij voorkeur op ijs gekoeld. Waarom?... was de vraag. Op die manier ontwikkelt de port zich ook nog eens in je glas, als hij eenmaal te warm is kun je hem niet meer koelen, maar je kunt hem wel in temperatuur laten stijgen en daardoor heel veel spanning ontdekking.

5 Generaties samen

In Vale Mendiz worden de portwijnen gemaakt in het oude portmuseum, waar de druiven in de lagares met de voeten getreden worden en in het voorjaar na de oogst naar Villa Nova de Gaia getransporteerd worden waar José Nogueira de zorg over de portwijnen overneemt en de lagering en blending plaatsvindt. Hier zwaait José Nogueira samen met zijn zoon José Rodrigo de scepter en het bijzondere is dat zowel de familie Niepoort als de familie Nogueira al 5 generaties met elkaar verbonden zijn, als producent en keldermeester.

Quinta de Napoles

In Quinta de Napoles heeft Dirk sinds 1987 samen met Luis Seabra de productie van droge Douro-wijnen ter hand genomen. Daarbij gaat het niet om zware dikke wijnen met een hoogalcoholpercentage, maar slaagt hij erin om ondanks de hoge temperaturen in de Douro-vallei heel elegante, bijna Bourgogne-stijl rode wijnen te maken, zoals bijvoorbeeld de Charme.  Zijn Redoma’s zijn wel steviger, maar nog altijd is de zuurgraad in deze wijnen erg plezierig en geeft deze wijnen een rijpingspotentie van tussen 10 en 15 jaar.

Quinta de Napoles is prachtig opgetrokken uit leisteen waardoor het helemaal, net als port, blendt met de terroir. Hier ontvangt Dirk zijn gasten en kookt hoogstpersoonlijk voor ze. En tijdens zo’n ontvangst komen de mooiste wijnen op tafel, zoals de witte Tiarra 2004, Garrafeira port 1931 en Dirk zijn favoriet de Batuta 2001.

Dirk van de Niepoort is een man met een passie, een zekere bescheidenheid, maar heel veel trots.