Als we het in de wijnwereld over Argentinië hebben dan valt het woord Malbec altijd bijna gelijktijdig. Argentinië is Malbec, maar dat is maar ten dele waar. Argentinië is veel meer dan Malbec. Het land is immens groot, vele malen groter dan bijvoorbeeld Frankrijk.

Hoeveel appellaties heeft Frankrijk niet en Argentinië heeft er maar 1, nl. Lujan de Cuyo in Mendoza. In Frankrijk verschillen de wijnbieden van noord naar zuid van terroir, oftewel de specifieke grond- en klimatologische omstandigheden op een bepaalde plek. InMendoza Andes de Bourgogne zelfs bijna per m2  en eigenlijk is dat in Argentinië niet anders.

Malbec

Om dan toch voor het gemak dan maar even bij de Malbec te beginnen. Een Malbec uit Lujan de Cuyo (Mendoza) met zijn bodem die bestaat uit klei en kiezels heeft een heel andere stijl, dan diezelfde Malbec uit de Uco Valley waar de bodem meer uit zand en rotsen bestaat en op grotere hoogte ligt. Daar komt dan ook nog bij dat de appellatie Lujan de Cuyo onder te verdelen valt in vele districten, zoals bijvoorbeeld Perdriel en Agrelo.


Patagonië

Maar zoals gezegd is Malbec niet het enige wat dit land te bieden heeft. Als we naar het zuiden trekken naar Patagonië, en wel naar RioPatagonië irrigatie Negro, oostelijk van Neuquén waar het woestijnachtig is, maar door een uitgekiend irrigatiesysteem grote appel en peer boomgaarden zijn, dan komen we in een gebied met een uitstekend terroir voor de Pinot Noir druif en zelfs de Riesling komt daar heel goed tot zijn recht. Het noorden rond de stad Salta met de Cafayate vallei, woestijngebied op grote hoogte, produceert fantastische Torrontes.

Jonge wijnmakers

In Argentinië zijn veelal jonge wijnmakers op zoek naar die verschillende terroirs en willen de wereld laten zien dat zij veel meer te bieden hebben dan alleen de Malbec. Druiven als Cabernet Franc en Petit Verdot worden meer en meer gevinifieerd tot cepagewijnen en daar ontstaan heel verrassende wijnen uit.

 

Argentinië is een prachtig wijnland, dat het verkennen zeker waard is.

Pascual TosoWij hebben een aantal prachtige wijnen uit Argentinië in ons assortiment. Hieronder een kleine greep uit de collectie:

  • Pascual Toso chardonnay,
  • Pascual Toso malbec,
  • Viña Cobos Felino chardonnay, 
  • Viña Cobos Felino cabernet sauvignon,

 

Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem, Marja van Tooren