Het eerste weekend van juli 2020 werd ons (Mariska en Harm) aangeboden om een drietal wijnboeren te gaan bezoeken in Duitsland, een wijn producerend land met zo’n 100.000 hectare aan wijngaarden waar Riesling de belangrijkste druif is. Voor de meeste Nederlanders staat Duitsland echter niet in de top 3 van populairste wijnlanden, dus werd het tijd om een aantal wijnboeren te bezoeken om daar verandering in te brengen en het enthousiasme en de gedrevenheid van die producenten over te kunnen brengen.

Dag 1: zaterdag 4 juli 2020

Duitsland

De eerste dag van ons bezoek aan Duitsland stond voornamelijk in het teken van reizen. Na een halve middag in de winkel in Arnhem te hebben gewerkt, vertrokken we naar onze eerste stop, de Pfalz. Ondertussen waren we al door een drietal wijngebieden gereden; de Moezel, Nahe en Rheinhessen. Steeds meer wijngaarden zagen wij om ons heen waardoor wij ook steeds meer in de stemming kwamen. Na een hapje te hebben gegeten in Dirmstein besloten we nog even de wijngaarden rond het dorp te verkennen. Morgen een bezoek aan onze eerste wijnboer:
Weingut Rings in Freinsheim.

Dag 2: zondag 5 juli 2020, Weingut Rings, Pfalz

Wat is het toch fantastisch om door het glooiende landschap te rijden tussen knusse dorpjes, prachtige wijngaarden en plukjes met bossen. We volgen de Deutsche Weinstrasse naar het Zuiden, op weg naar Freinsheim voor ons eerste bezoek. Hier ontving Simone Rings ons hartelijk bij het oude en oorspronkelijke pand waar de vorige generatie was begonnen met wijn maken.

Simone Rings

Sinds een jaar hebben zij een ontzettend mooi en modern nieuw gebouw waar de gehele wijnproductie plaatsvindt. Samen met Simone reden wij richting Kallstadt, waar zij hun meeste Grosse Lage wijngaarden hebben. Dit is de Duitse equivalent voor een Grand Cru wijngaard. Prachtig tegen de hellingen van de heuvels gesitueerd liet zij ons deze wijngaarden zien, waar kalkbodems een belangrijke bodemsoort zijn rond Freinsheim en Kallstadt. Ook de verschillen qua bodem, ligging en begroeiing werden zo nog duidelijker. Locatie en afkomst van de druiven is dus ontzettend belangrijk bij dit wijnbedrijf, juist omdat sommige zeer arme bodems weinig voeding geven aan een druivenstok. Als dit het geval is moeten de wortels van de druivenstok nóg dieper de grond in op zoek naar voedingsstoffen, wat kwalitatief hoogstaande en spannende wijnen oplevert.

Rings Saumagen

Na een uitgebreide tour samen met Simone door hun wijngaarden was het tijd om de nieuwe locatie van het bedrijf te bekijken. Bij Weingut Rings draait alles om biologische productie van hun wijnen en dat zie je terug in alles. Zo is hun nieuwe bedrijf deels in de heuvel gebouwd zodat zij gebruik kunnen maken van een natuurlijke temperatuurbeheersing.


Ook filteren zij hun wijnen niet en maken ze gebruik van de natuurlijke zwaartekracht om hun wijnen te laten rusten. Een ontzettend modern en heel schoon bedrijf dat prachtige wijnen maakt van met name de Riesling en Spätburgunder. Rings maakt eigenlijk geen gebruik van restzoet in hun wijnen, iets wat wel heel erg vanzelfsprekend is voor Duitse wijn. Juist door het steeds warmer wordende klimaat is het voor Rings ook mogelijk om Zuid-Franse rassen te verbouwen zoals Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon, die wij dan ook mochten proeven. Naast de Grosse Lage wijnen maken zij ook rijpe wijnen van andere verschillende wijngaarden. De verschillen zijn dan ook heel goed te proeven en veel van hun wijnen hebben veel potentie om te kunnen ouderen. Weingut Rings maakt wijnen voor liefhebbers van zeer zuivere, maar echt strak droge wijnen zonder restsuiker, die prachtig kunnen rijpen.

Rings kelder

Na een interessante proeverij gehad te hebben besloten wij in Kallstadt een iets late lunch te nemen, om hierna richting het wijngebied Franken te vertrekken. Onderweg naar onze volgende wijnboer.

Dag 3: maandag 6 juli 2020, Weingut Horst Sauer, Franken

Maandag stonden er twee bezoeken op het programma bij twee wijnboeren in twee verschillende wijngebieden. Ook stond deze dag in het teken van Duitslands edele druif, de Riesling. Deze druif staat (ondanks zijn zoete imago) bekend om zijn vrij hoge zuren, en dat bleek ook inderdaad bij veel wijnen zo te zijn. We startten om 10.00 in uur de ochtend in Escherndorf, aan de Main in het wijngebied Franken bij Weingut Horst Sauer. Een ontzettend goede wijnboer die streeft naar perfectie, en dat werd tijdens ons bezoek ook in alles duidelijk.

Sauer Escherndorfer Lump

We werden hartelijk ontvangen door een medewerker van Horst Sauer die hier al ruim twee jaar werkzaam was. Na een uitgebreide rondleiding door de kelders en wijngaard was het tijd om uiteraard te proeven. Horst Sauer haalt zijn druiven uit de Grosse Lage genaamd de Lump, een prachtige helling die als een soort amfitheater rond het dorpje Escherndorf ligt. Door deze ligging, de hellingshoek en ook door de locatie vrijwel direct aan de rivier, is deze wijngaard een toplocatie voor zijn druiven. Naast strakdroge Rieslings en Silvaners maakt Horst Sauer ook prachtige edelzoete wijnen die tientallen jaren kunnen rijpen. Hij kan deze alleen maken door de ligging direct aan de rivier wat borg staat voor een perfect microklimaat. Hieruit blijkt dat ligging en locatie een van de belangrijkste factoren zijn voor het maken van topwijnen. De wijngaarden van Horst Sauer liggen op een bodem van voornamelijk Muschelkalk, een bodemsoort die ontzettend oud is, en erg frisse, mineralige wijnen oplevert. Deze typische stijl is erg goed te proeven in zijn Grosse Gewächs wijnen; wijnen van Grand Cru niveau, prachtig droog en met een enorme concentratie. De zoete wijnen van Horst Sauer komen van de Lump wijngaard, die het dichtst bij de rivier ligt. Ze streven naar 4 verschillende zoetheidspredicaten:
- Auslese
- Beerenauslese
- Trockenbeerenauslese
- Eiswein

Sauer zoet


De eerste 2 predicaten qua zoetheid zijn vrijwel alleen mogelijk met water in de buurt. Men wil graag een vochtige najaars mist, die samen met zonlicht zorgt voor een edele schimmel op de druiven. Door die schimmel wordt de druif poreus en ontstaat er een bijzondere smaak, juist de smaak die niet vaak voorkomt in wijnen en die edelzoete wijnen van Sauer zo bijzonder maakt! Na een duidelijke rondleiding en veel verschillende wijnen van Horst Sauer geproefd te mogen hebben, besloten we rond 12.30 uur weer in de auto te stappen om richting Rüdesheim am Rhein te vertrekken.

Vervolg maandag 6 juli 2020: Bischöfliches Weingut, Rheingau


We volgden de rivier de Main die uitmondt in de Rijn, hét belangrijkste element in het wijnbouwgebied de Rheingau.


Bij aankomst in Rüdesheim am Rhein werden we verrast door veel bekende wijnboeren die een gebouw ofwel een Vinotheek in dit bekende dorp hebben. Na een korte lunch reden wij naar het klooster dat zich bovenaan de heuvel van Rüdesheim bevindt, waar Bischöfliches Weingut is gevestigd. De oude kerk met authentieke bijgebouwen, een ommuurde wijngaard en de gewelvenkelder passen perfect in dit plaatje: even terug in de tijd!

Bischofliches Weingut

We werden hartelijk ontvangen door Betty, die voorheen bij een Sekthuis werkte, ook in Rüdesheim. Wijn was voor haar geen onbekendheid. Na een korte rondleiding door de kelder en de wijngaard, namen we plaats in het proeflokaal. Alles is hier in stijl, authentiek maar toch ook weer ontzettend modern. Bischöfliches Weingut staat onder bewind van het bisdom Limburg an der Lahn, maar heeft een totaal eigen en moderne manier van werken. Riesling is hun grootste trots, naast prachtige Spätburgunders die zij produceren. Na een aantal bekende wijnen van recente jaargangen opende Betty ook een aantal prachtige oudere wijnen. Zo ook een Riesling uit 2012 en een Spätburgunder uit 2011. Dit toont maar weer aan dat ook droge wijnen met een behoorlijke frisheid en zuren ontzettend lang kunnen rijpen en wat leeftijd met een wijn kan doen. De wijnstijl van de Rheingau staat toch wel bekend om zijn rijpe zuren. Hoewel het bekend is dat Riesling hier de belangrijkste druif is, is het verrassend om te zien hoeveel smaakstijlen deze druif aan kan nemen. Dit komt mede doordat de bodem ook ontzettend divers is qua samenstelling. Van leisteen en klei, tot löss en vulkanische bodems. Hoe steiler de wijngaarden, hoe dieper de wortels moeten zoeken naar voedingsstoffen. Dit komt doordat het vruchtbare aardoppervlakte erg dun is op steile hellingen, een verschijnsel dat je vaak terugziet in dit wijngebied. Ook zijn er wereldberoemde wijngaarden zoals Berg Schlossberg en Berg Rottland, waar ook dit wijngoed een kleine hoeveelheid druivenstokken heeft staan, die zeer geconcentreerde wijnen opleveren.

Bischofliches Rudesheim

Na een leerzame proeverij, met voor ons ook nieuwe wijnen, besloten we naar het hotel te gaan. Het leuke aan Duitse hotels in wijngebieden is dat het hotel zelf vaak ook wijn produceert, weliswaar in kleine hoeveelheden, maar vaak toch erg goed. Na een typisch Duitse maaltijd zat onze trip naar Duitsland er alweer op.

Wij hebben in ieder geval een goed beeld gekregen dat Duitse wijnen niet oubollig, saai of per definitie zoet zijn, maar loepzuiver en mooi droog en je krijgt een ontzettend goede kwaliteit voor de prijs van een fles Duitse wijn. Wij zijn nog enthousiaster geworden dan we al waren!

Ook nieuwsgierig geworden? In de winkel hebben we een aantal van deze wijnen staan, dus laat u gerust voorlichten over de verschillende stijlen.

Harm en Mariska

Harm en Mariska in Duitsland

 

Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem
Amsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem

arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem 

 | 026-4455220 | Whatsapp (06) 21 81 61 29

FacebookTwitterInstagramYoutubePassie