Asperges met zalm uit de oven, hollandaise saus en een gepocheerd ei

1 kg asperges en een snufje zout
500 gram zalm met huid aan 1 stuk
boter om schaal in te vetten
citroen in schijfjes
peper en zout
grote hand zeekraal
30 gram roomboter
voor hollandaise saus: 100 gram roomboter
1 grote eidooier of 2 kleintjes
theelepel citroensap en theelepel water, snufje zout
voor gepocheerd ei: superverse eieren (voor de zekerheid 1 extra als er eentje mislukt)

Asperges met zalm

Asperges:

Schil ongeveer een kilo asperges rondom en snij het harde kontje eraf. Leg de geschilde asperges plat in een pan of als je een aspergepan hebt dan gebruik je die uiteraard maar anders volstaat een brede pan waar de asperges plat in kunnen liggen.

Giet koud water op de asperges totdat deze net onder staan en voeg wat zout en suiker toe.Leg nu een schone theedoek op de asperges en druk een beetje aan zodat de asperges goed afgedekt zijn door de natte theedoek. Zet nu het vuur onder de pan aan en breng de asperges aan de kook. Zet het vuur iets lager en laat doorkoken voor 1 minuutje. Zet dan het vuur uit en laat de asperges in het kookvocht afkoelen en schep ze daarna voorzichtig uit de pan met een schuimspaan. Als ze uitgelekt zijn leg je ze op je bord.

Zalm uit de oven:

Zalm uit de oven, voor 4 personen, ongeveer 500 gram, aan 1 stuk met huid er nog aan.  Oven voorverwarmen op 190 graden, ovenschaal invetten, bodem met citroenschijfjes bedekken, zalm er bovenop (met huidkant op de citroen), wat peper en zout en ongeveer 15 min in oven (nog beetje roze van binnen). (Geen zin om zelf de zalm klaar te maken? Bij de Zilte Zeemeermin in de Steenstraat hebben ze heerlijke huisgerookte zalm die hier ook fijn bij kan.)

Hollandaise saus:

Zo maak je hollandaisesaus in één minuut

Deze hollandaisesaus maak je met behulp van een staafmixer in een minuutje. Helemaal foolproof. Yes, zo kan het ook!

Smelt 100 gram boter in een pannetje totdat het helemaal gesmolten en goed heet is, maar niet bruin. Giet de gesmolten boter in een schenkkannetje (bijvoorbeeld een maatbeker met schenktuit).
Doe 1 grote eidooier of 2 kleine eidooiers (op kamertemperatuur) in de hoge beker van je staafmixer.
Voeg een theelepel water, wat citroensap (of azijn) en zout toe. Zet je staafmixer erin en zet hem aan.
Vervolgens giet je, met de blender aan, super langzaam de gesmolten hete boter erbij, in een heel langzame straal. Niet te snel gieten! Langzaam zal de saus dikker worden. 

Dit werkt overigens ook in een blender. Je hebt er dan wel eentje nodig die constant op lage snelheid ‘draait’, met een dekseltje waar je doorheen kunt gieten. Bron: Culy.nl

Gepocheerd ei:

Makkelijk een ei pocheren doe je zo:

Breng een ruime pan water tegen de kook aan; er zijn nu kleine bubbeltjes te zien (géén grote!).

Maak een draaikolk in het water, door met een lepel snelle, grote rondjes door de pan te draaien. Deze draaikolk zorgt ervoor dat het ei bij elkaar blijft. Breek het ei in het midden van de draaikolk. Wacht 3 tot 5 minuten: 3 minuten voor een zacht eitje, 5 minuten voor een hard eitje. Schep het ei uit het water met een schuimspaan en laat het op een stukje keukenpapier uitlekken.Klaar om op te eten! 

Tips voor een perfect gepocheerd ei. Wil het toch nog niet helemaal lukken met het pocheren? Lees snel deze tips voor het perfecte gepocheerde ei. 

Gebruik superverse eieren, dat is al de helft van het werk! Bij verse eieren zit het eiwit steviger om het eigeel en gaat pocheren duizend keer makkelijker.

Zorg ervoor dat het water niet hard aan het koken is. Door het harde borrelen van het water is het nog moeilijker om het ei bij elkaar te houden.

Een beetje smokkelen mag! Gebruik een stukje plasticfolie of een boterhamzakje als hulpmiddel. Besmeer het zakje/plastic met een beetje olijfolie en breek hier één ei in. Knoop het ei zo strak mogelijk dicht en laat het ei-bundeltje in het water zakken. Zo kan je gemakkelijk meerdere eieren tegelijk pocheren!

Om het ei goed bij elkaar te houden, zou je ook een theezeefje kunnen gebruiken. Breek het ei in het theezeefje en laat deze langzaam in het water zakken. Zo krijg jij, met een klein beetje hulp, het perfecte gepocheerde ei.

Opmaak:

Voor de garnering en bite, handje zeekraal kort blancheren (2 min in kokend water) uit laten lekken in vergiet en paar minuten aanzetten met roomboter op laag vuur. 

Serveren op een grote schaal, eerst asperges erop, zalmstuk er naast of bovenop, saus ruim er overheen gieten, afmaken met wat zeekraal. Iedereen apart op het bord het eitje erbij geven, die moet zo uit de pan op je bord.

 

Wij wensen u heel gezellige paasdagen!

Michel, Marja, Mariska en Harm
Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem

Amsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem

arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220

FacebookTwitterInstagramPassie-pas