Chablis chardonnayDoet u mij maar een Chablietje!
Graag een Chablis, het land maakt niet uit!
Mag ik zo’n lekker zachte rode Chablis van u?

Dit zijn zo maar enkele opmerkingen die we regelmatig horen in de vinotheken van Wijnkoperij Henri Bloem.
Chablis is dan ook één van de beroemdste wijnstreken van misschien wel de hele wereld.
Maar er bestaan veel misverstanden over deze wijn.

Wat maakt Chablis beroemd?

Met de feestdagen in aantocht trekt ook de vraag naar Chablis weer aan. Het is dan ook een wijn die veel gevraagd wordt voor geschenken, maar ook als begeleider van feestelijke diners. Wat maakt deze wijn nu zo beroemd? Chablis is een wijnstreek gelegen in Frankrijk en wel zo'n 180 kilometer ten zuidoosten van Parijs. De wijngaarden liggen in een straal van 5 kilometer rond het stadje Chablis, waarbij de beste wijnen van de hellingen komen tegenover het stadje. Onder de naam Chablis worden uitsluitend witte wijnen geproduceerd en wel van de Chardonnay druif, ter plekke de Beaunois genoemd. In de smaak zijn deze witte wijnen mineralig en (strak) droog. Ze combineren uitstekend bij menig visgerecht, schelpdieren (oesters!) en in sommige situaties bij wit vlees.

Droin ChablisDe Chablis van Benoît Droin

Jaarlijks gaan we met een aantal collega’s van Henri Bloem naar de Bourgogne, hier valt de Chablis onder, op zoek naar mooie wijnen. Vorig jaar sprong één Chablis bijzonder in het oog. Wat waren we onder de indruk van de wijnen van de gedreven Benoît Droin. Dit zijn geen gewone Chablis, maar Chablis die je pakken en die direct indruk maken. Ze zijn niet voor niets door het wereldberoemde wijntijdschrift Decanter, uitgeroepen tot “Best Value”.

Benoît legde ons uit dat Chablis in koele jaren zoals 2008 heel oud kunnen worden. Zo kwamen we in een restaurant zelfs een Chablis uit 1969 tegen op de wijnkaart. In warmere, rijkere jaren, zoals 2009 zijn ze bedoeld om jong te drinken, of om tot maximaal  10 jaar in je kelder te bewaren.

Een aantal wijnen van Droin sprongen er wat ons betreft echt uit. Zo was de “basis” Chablis al erg goed. Een loepzuivere Chablis, met die mooie typische Chardonnay geur, fris en fruitig in zijn jeugd en natuurlijk die heerlijke mineraligheid in de smaak. De Premier Cru, Vaillons, is heerlijk fris, fruitig en mineralig. Echt een verfijnde Chablis. De Grand Cru, Vaudésir, is wederom fruitig, maar nu wat ronder en subtieler. Verder is deze wijn wat bloemiger en zijn er lichte vanilletonen waarneembaar.

Je hebt Chablis en Chablis

Inmiddels heb ik vele Chablis geproefd en ik kan u zeggen je hebt Chablis en Chablis. Er is werkelijk een enorm kwaliteitsverschil tussen de verschillende wijnhuizen waarneembaar. Met Droin haalt u echter klasse in huis. Bent u dus op zoek naar een mooie wijn bij uw kerstdiner…deze Chablis zal u niet teleurstellen.

Ik weet in ieder geval welke wijn ik bij het voorgerecht ga serveren, welke kiest u?

  • Droin Chablis 2011
  • Droin Chablis 1er Cru Vaillons 2011

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde, registervinoloog