Eén van de laatste lessen op de Wijnacademie…het schooljaar vloog voorbij. Toch een weer nieuwe ervaring: deze ochtend hield iedereen liever zijn oren dicht! Ook een moeilijk onderwerp om iets over te schrijven zonder critici over mij heen te krijgen. De meningen zijn nogal verdeeld dus lees deze blog zoals het voor u uitkomt.
Het ochtendonderwerp was namelijk: alcohol en gezondheid. Tsja: nu komen de harde feiten naar boven en horen wij als dé wijnliefhebbers van Nederland wat ons dat gaat kosten en wanneer.
Zenuwachtige blikken, rood aangelopen wangen  van schaamte starten we met de term Bloed Alcohol Concentratie (BAC). Deze schiet al snel omhoog na een paar simpele glaasjes.
Fijn is te horen dat wanneer je erbij eet je BAC helemaal niet zo snel stijgt en het alcohol je lichaam weer snel verlaat. Laten we een voorbeeld nemen aan de Italianen en Fransen en laten we drinken bij de maaltijden (gelukkig toch nog s’middags én s’avonds een glaasje J).
Maar aan elk voordeel zit een nadeel: je lichaam is na het consumeren van drank hard bezig de alcohol af te breken waardoor het geen ruimte heeft om de vetten uit je voedsel af te breken. Dat is dus de reden waarom we iets aan kunnen komen. Niet de alcohol (want deze breekt je lichaam volledig af) maar het feit dat andere vetten niet worden afgebroken.
Met het verhaal erna wil ik u niet teveel vermoeien: de gevaren van alcohol en verkeer, alcohol en jongeren, alcohol en zwangerschap e.d. heeft u al vaak genoeg uitgekauwd gekregen.
Teveel drinken is simpelweg niet gezond. Ik zal dit niet verder toelichten dan met de vergelijking die we voorgeschoteld kregen van een lever die er uit was gaan zien als foie gras!
Gematigd drinken van een glaasje wijn is overigens geen enkel punt. Integendeel: iedere dag één of twee glaasjes wijn zorgt voor een verlaagde kans op hart en vaatziekten. En dat ‘iedere dag’ staat er niet voor niets. Je kunt veel beter regelmatig gematigd drinken dan onregelmatig veel. Want hoe vaak komt het wel niet voor dat men in het weekend enorme hoeveelheden drank nuttigt om vervolgens doordeweeks te detoxen? Ik begrijp dit wel, ik heb ook wel eens zo’n doorzakweekend en kan dan doordeweeks even geen drank meer zien. Maar realiseer dat het veel gezonder is om regelmatig gematigd te leven. En dit geldt voor alles: drink, eet en beweeg regelmatig! Makkie toch?
Helaas moet ik nog wel het grote nadeel mededelen dat roken bij deze gematigde levensstijl niet van toepassing is. Maar als u het dan toch niet kan laten doe dit dan ook vooral met mate!

Ik ben na deze ochtend een stuk wijzer geworden. Ook wel opgelucht eigenlijk: een glaasje wijn hoort erbij! Ik voel me als een god in Frankrijk….ehh…Nederland!