Laatst ontving ik een sms-bericht met de woorden: “Alles van waarde is kwetsbaar.” Een mooie uitdrukking. Waar ook. Ik ging in mijn hoofd na over wat voor een soort dingen (en personen) dat in mijn omgeving geldt. Voor veel dingen realiseerde ik mij. Over één daarvan schrijf ik graag deze blog:  een fles wijn.
Tijdens een bezoek aan diverse wijnproducenten realiseer je je des te meer hoe kwetsbaar wijn is. Alles heeft te maken met het jaar en de keuzes die de wijnboer in dat jaar maakt.
Denk aan hagel. Hagel vlak voor de oogst is een nachtmerrie voor elke wijnmaker.
Stel je de druivenpluk nog een dagje uit en komt er hagel dan kun je jezelf wel voor je kop slaan.
Dit jaar was ik tijdens de oogstperiode in Italië en Frankrijk op vakantie en heb ik een hoop ‘angstige wijnboergezichten’ gezien. Angst voor het weer, de rijpheid van de druiven, de kwaliteiten van de plukkers, besmetting door bacteriën, kapotte machines, lekke vaten en ga zo maar door.
Zou niks voor mij zijn, dat beroep: veel te onzeker en oncontroleerbaar!
Aan de andere kant natuurlijk fantastisch mooi om ieder jaar je eigen product te maken welke ieder jaar weer een tikkie anders is.
U heeft ook vast wel een favoriete ‘huiswijn’, welke u meerdere malen per jaar aanschaft.
De smaak bevalt u en u kunt er niet genoeg van krijgen; altijd goed.
Het mooie aan wijn is wel dat ieder jaar net weer wat anders proeft. Dus  ook uw favoriete wijn verschilt van jaar tot jaar. Iedere jaargang dus even doorproeven. Ook dit jaar weer helemaal uw wijn? Of toch liever overstappen naar een nieuwe favoriet?
We hebben net de eerste flessen (witte) wijn binnen van het oogstjaar 2012. U vraagt zich misschien af hoe dat mogelijk is. Heel simpel: ze komen uit Zuid-Afrika! Daar heeft de oogstperiode al plaatsgevonden in de maanden februari en maart en de flessen die maar een korte rijping nodig hebben (zoals de meeste witte wijnen) zijn daarom net gebotteld en getransporteerd naar Nederland!
De oogstperiode op het noordelijk halfrond vindt jaarlijks plaats tussen augustus en oktober. Op het zuidelijk halfrond is dat exact andersom; hier wordt geoogst van februari tot maart.

Bent u ook benieuwd naar de smaak van 2012? Kom dan eens een flesje halen.
Er is gelukkig genoeg van al dit moois wat kwetsbaar is. Het is zo waardevol om daarvan te mogen genieten! Proost!

Tekst: Eline Jaarsma