Prahova Valley, Feteasca Neagra, Roemenië

(Lekker vol, maar niet zwaar!) 

Het verhaal gaat dat Dionysos, de God van de wijn, in Roemenië geboren moet zijn, omdat dit land in vroeger tijden veel meer wijnbouw had dan Griekenland. Of dat waar is kunnen we helaas niet meer traceren, maar feit is wel dat Roemenië na een dipje in de 20ste eeuw, weer helemaal op de weg terug is. Zowel lokale als internationale druiven gedijen er prima, niet in de laatste plaats vanwege het gunstige klimaat.

Neem nou bij voorbeeld deze Feteasca Neagra, wat je vrij kunt vertalen als “de zwarte maagd”. En maagdelijk is ze: een frisse stijl rode wijn uit de zuidelijke regionen van het land, om precies te zijn: van de heuvels van Muntenia. Het klimaat is daar continentaal, wat betekent dat de zomers er erg warm zijn, de herfst lang en de winters best koud.

Door de tamelijk hoge ligging van de wijngaarden (tot wel 550 meter) is het verschil tussen dag- en nachttemperatuur er aanzienlijk, wat goed is voor de ontwikkeling van de druiven.

De ondergrond, die voornamelijk uit roodbruine kalksteen bestaat, is rijk aan ijzer en calcium. 

Deze rode wijn wordt voor 100% geperst uit de lokale druivensoort Feteasca Neagra, die dus op het punt staat om veroverd te worden, maar ook in ons land nog niet heel bekend is. Zij vindt haar oorsprong in Roemenië, maar komt voor in Hongarije en Moldavië.

De overwegend flinke trossen druiven geven een medium volle wijn, die kruidig maar niet al te droog is. In Roemenië vind je de meeste aanplant in het zuiden. 

Proefnotitie:

Robijnachtige kleur, volle, uitnodigende geur van zwarte bessen met een hint van mint. In de smaak het zachte, rijpe fruit van pruimen. Klein tikje restzoet is aanwezig, en doet in de verte denken aan Negroamaro. De afdronk is vol en fruitig. 

 

Druivensoort: Feteasca Neagra 

Alcoholpercentage: 13% 

Lekker bij: lichte stoofgerechten, carpaccio, pizza

Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem
Amsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem

arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220

 

FacebookTwitterInstagramYoutubePassie