Zondag 25 januari 2015.

Sneeuw in Bourgogne

Om 9.00 uur vertrokken wij met ons team van 4 man, t.w. Co Hartman van Bloem Zwolle, Huub Havik van Bloem Amersfoort, Antoinette Bongers van Bloem Eindhoven, Peter Bruygom van Bloem Amstelveen richting Frankrijk. Onderweg hebben we nogal wat sneeuw en mist gehad maar verder verliep alles prima. We verblijven in een leuk hotel dat vlakbij het oude centrum van Beaune ligt. Vanavond zijn we met de hele club uit eten gegaan bij La Chiboulette, een welbekend adresje.
Daar hebben we heerlijk gegeten en gedronken, er werd goed bijgepraat.
Vervolgens zijn we nog voor een lekker glaasje bubbels naar bar Route 66 gegaan, tevens een welbekend adres. Alles is vanaf het hotel perfect op loopafstand te doen. Al met al een geslaagde eerste dag en avond.

Maandag 26 januari 2015. 

Vanochtend zijn we na een lekker ontbijtje op pad gegaan richting de eerste wijnboer, Christophe Bryzcek in Morey St. Denis. Het ging onverwachts sneeuwen onderweg, dus toen hadden we een wit wereldje!

BRYZCEK

Er zit een mooi verhaal achter dit bedrijf. Poolse wijnmaker George Bryzcek heeft in 1920 wijnstokken geplant met Premier Cru-Kelder Bryszekstatus.1978 was het eerste jaar waarin een Pool paus werd, Jean Paul II, deze paus was toevallig geboren in 1920. George heeft toen zijn destijds aangeplante wijngaard genoemd naar deze paus en sinds die tijd heet de wijn Jean Paul II. In 1979 heeft George één van de wijnstokken van deze wijngaard uit de grond getrokken en heeft flessen uit het jaar 1978, inclusief stronk, persoonlijk aan de paus gegeven. Vandaar dat de kelder in Morey St. Denis vol hangt met vlaggen, foto's en bloemen, ter ere van paus Jean Paul II.

Christophe Bryzcek, kleinzoon van George, heette ons welkom in zijn nog altijd mooi versierde kelder, waar hij aan het werk was. Hij vertelde dat het jaar 2014 een hogere kwantiteit had dan 2013 en dat 2013 wat dat betreft een "catastrophe" was. Hij vroeg hoe het ging bij ons in de winkel, waarna hij 5 glazen pakte en een pipet en we richting de vaten liepen. Bryczek staat bekend om zijn toegankelijke wijnen die vrij snel op dronk komen. We proefden onder andere de Chambolle-Musigny en de Gevrey-Chambertin uit 2013, waarover hij vertelde dat deze wijnen in eerste instantie veel tannines hadden maar nu veel tonen van fruit hebben. "2013 is geen makkelijk jaar, het is krachtig en kan nog even blijven liggen", aldus de wijnmaker. Ook hebben we 2014 geproefd, deze was heel fruitig. Een rijp jaar met weinig tannines, waar Christophe Bryzcek zelf ook zeer positief over is. Aan het eind van het bezoek kregen we nog een tegeltje mee waar een van zijn etiketten op staat, erg leuk! 

ROUSSEAURousseau

De volgende stop was bij Domaine Rousseau, een contact dat al 35 jaar bestaat en een bezoek waar we altijd erg naar uitkijken. Zoon Eric Rousseau leidde ons naar de behoorlijk vochtige kelder. Hij vertelde dat ze in 2014 35 hl per hectare hadden geoogst, terwijl het gemiddelde 40 hl per hectare mag zijn, maar dat de opbrengst de jaren daarvoor nog minder was. We hebben prachtige wijnen uit 2013 geproefd, waaronder Le Chambertin. 2014 was nog niet klaar om te proeven maar Eric verwacht dat het een mooi jaar wordt.

BRUNO CLAIRBruno Clair

In de kelder van Bruno Clair lagen ook minder vaten dan normaal. Hij heeft de druiven van de
oogst van 2013 in oktober geoogst, toen waren de druiven pas echt rijp. We begonnen met het proeven van de wijnen uit de 'villages', gevolgd door de Premier Crus en de Grand Crus. Opvallend bij Bruno Clair is de diversiteit tussen de wijnen, van soepel tot strak. We vroegen de wijnmaker hoe hij de wijnen vond van 2013. Hij antwoordde dat hij zeer blij was met de rode wijnen, maar dat de witte wijnen nog niet klaar waren. Deze hebben we dan ook niet geproefd.

GÉANTET-PANSIOT

Vincent en zoon Fabien Géantet zijn een tijdje geleden verhuisd naar een grotere locatie vlakbij een industrieterrein, omdat hun kelder zeer onpraktischGeantet-Pansiot gelegen is, aan een klein straatje wat niet goed bereikbaar is voor vrachtwagens. Het nieuwe gebouw is erg groot en heeft alle ruimte voor opslag. Toen we aankwamen stond er al een rij flessen voor ons klaar, dus we begonnen gelijk met proeven. De wijnen stonden op volgorde van 'villages' tot Grand Cru. De ruimte was alleen zeer koud dus de wijnen waren dat ook maar ondanks dat kwamen de wijnen goed uit de verf. Zoals altijd bij dit wijnhuis ging de afspraak rap voorbij en stonden we gauw weer buiten.


HUBERT LIGNIER

Zoon Laurent ging ons voor de kelder in, waar ze onlangs een nieuw stuk aan hebben gebouwd. Een gangencomplex met hier en daar een grote ruimte waar vaten kunnen staan of waar gewerkt kan worden. Voordat we de laatste gang met vaten in liepen, zei Laurent: "dit is mijn Champs-Elysées: de gang met de vaten met Grand Crus en Premier Crus". Wij voelden ons natuurlijk zeer vereerd toen we daar doorheen liepen. Laurent vertelde dat hij in 2013 laat heeft geoogst: in oktober. Hij zei dat de druiven dat jaar laat rijp werden en dat ze daardoor lang moesten wachten met oogsten. Ondanks dat is Laurent zeer content met de wijn van 2013: "de wijn heeft veel fruit, rijpe tannines en is fris". Ook gaf hij aan dat deze wijnen niet lang meer hoeven te liggen, 2 á 3 jaar is voldoende. 

Hubert Lignier

De wijnen bleken inderdaad te zijn zoals hij beschreef: fruitig, al bijna goed op dronk en elegant. Laurent maakt gebruik van nieuwe en oude vaten. De wijnen rijpen voor 20% op nieuwe vaten en voor 80% op gebruikte vaten. Dit geeft een perfect resultaat. Laurent vertelde dat hij met veel zorg omgaat met de grond waarin zijn wijnstokken staan. Er wordt op dit domaine dan ook al 20 jaar geen gebruikt gemaakt van chemische grondbewerking. "Ik hoef geen 'bio-logo' op mijn wijnfles maar ik vind de gezondheid van de mensen die in de wijngaard werken wel belangrijk, dus ik doe zoveel als mogelijk is", aldus de wijnmaker.

Geantet Pansiot

's Avonds zijn we uit eten gegaan bij le Cheval Noir in Beaune. Lekker eten met uiteraard heerlijke wijnen. 

Carine Hartman
Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle 

Voor een vervolg van dit verslag: klik hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor het verslag van dag 2: Klik hier.
Voor het verslag van dag 3: klik hier.