sushiSushirestaurants, ze ploppen nog steeds in grote getalen op. Sommige verdwijnen ook weer snel, maar het verbaasd me hoe veel er zijn en hoe lang de ‘sushihype’ al duurt. Uiteraard heeft het te maken met de laagdrempeligheid van deze ‘al-you-can-eat’ restaurants en de prijsstelling die daarmee gepaard gaat.
Toch vind ik het lastig me aan te passen aan een bepaalde shift en aantal rondes dat ik mag eten. Daarnaast vind ik menig sushirestaurant ongezellig en veel te groot. Sushi vind ik  lekker, maar ik  haal het dan liever af en eet het thuis samen met een heerlijk glas bijpassende wijn (daarover straks meer).
Wellicht heeft de blijvende populariteit ook te maken met de stempel ‘gezond’ die sushi heeft gekregen. Inderdaad: rauwe vis, avocado, zeewier e.d. zijn best gezond.


Opmerkelijk vond ik  dat ik tijdens mijn laatst bestelde sushi roomkaas en mayonaise tegenkwam. Wordt de sushi iets te veel ‘vernederlandst’ en daarmee minder gezond? En na vijf rondes sushi met z’n allen naar het dessertbuffet waar de chocoladefontein lonkt, lijkt me  niet gezond.

Maar goed, gelukkig is er veel keus en kies ik altijd voor de meest gezonde sushi’s en het liefste  voor shashimi. Het is alleen zo jammer dat je voor deze  mooie stukjes rauwe vis extra moet betalen.
Dus kies ik daarnaast  voor flink wat sushi’s met rijst en zeewier. Maar dan die rijst…Is die wel zo gezond? Witte, klevende rijst met toegevoegde suiker…ik weet het niet zo goed.

Thuis sushi maken vind ik geen optie. Zo mooi als je ze bij afhalen aantreft, krijg je ze nooit. Zal ongetwijfeld alles met die kleefrijst te maken hebben, die perfect bereid moet zijn.
Daarom maak ik thuis een sushivariant. Eentje die veel en veel makkelijker is en bovendien gezond!

Gezonde Sushihype voor thuis:

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 gram quinoa
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 250 gram gerookte zalm (geen plakjes maar liever blokjes of een dik stuk)
  • 1 grote avocado
  • halve komkommer
  • 2 scheppen yoghurt
  • ½ theelepel wasabipasta
  • sesamzaadjes

Bereiden:

  • Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing. Laat de quinoa afkoelen en meng het met een beetje olijfolie, peper en zout. 
  • Snijd de avocado, komkommer en zalm in blokjes. 
  • Meng de yoghurt met de wasabipasta. Roer de avocado, komkommer en zalm door de quinoa.
  • Besprenkel de salade met het wasabisausje en garneer met sesamzaadjes.

Quinoa is een  gezonde variant voor de witte rijst en de yoghurt een betere vervanger van de mayonaise.

Meulenhof riesling trockenEen droge Riesling van een eenvoudige kwaliteit (kabinett trocken) smaakt heerlijk hierbij, bijv. de Meulenhof trocken in de literfles.

Ik zeg: de sushihype is overgeslagen naar mijn keuken deze zomer!

Eline Jaarsma